Savanyú Jóska nyomában a Bakonyban

Természetvédelmi területen, élményt és kihívást adó program keretében lehet a Bakonyban túrázni a betyárok nyomában.

Túra, Savanyú Jóska nyomában – no de ki is volt ő?

Savanyú Jóskát a XIX. század második felében az egyik legkeresettebb betyárként tartották számon, 1884-ben fogták el, s rá két évre életfogytig tartó börtönre ítélték. Bár 1906-ban kegyelmet kapott, egy év múlva öngyilkos lett, búcsúlevelében a reumája okozta kínzó fájdalmakról írt.

„A túra célja a Burok-völgy egy részének bejárása, az útvonal a Savanyú Jóska-barlangnál fordul vissza. Nem bizonyítható, hogy a híres betyár éppen ezen a területen járt, de a Bakonyhoz köthető, a barlang pedig pont olyan, hogy akár használhatták is a betyárok – mondta érdeklődésünkre a túrát szervező Tarsoly Péter. – Az elmúlt években jó néhány alkalommal megszerveztük a túrát. A Burok-völgyben ősszel, télen és tavasszal szoktam túrát vinni, nyáron ugyanis – miután természetvédelmi területről van szó – embermagasságú a csalán, olyan, mint egy igazi őserdő.”

A túra hossza nyolc kilométer, ami alapvetően nem tűnik nagyon hosszúnak, az időtartam mégis négy óra. Csak megfelelő edzettségi állapotban lehet nekivágni az erőpróbának, aminek nevezési díja 2000 forint, és lehet is még nevezni.

„Mivel természetvédelmi területről van szó, nincs erdőgazdálkodás, ezért például ha kidől egy fa, az ott is marad, vagyis a túra során sem csak sétálni kell, hanem bujkálni vagy éppen átmászni a természetes akadályok között – folytatta Tarsoly Péter. – Az edzettségi állapot mellett megfelelő cipő, ruházat, no meg lámpa is ajánlott, hiszen az útközben található barlangokat is megnézzük.”

Tarsoly Péter elmondta, népszerűek a Burok-völgyi túrák, az emberek szívesen vesznek részt olyan programokon, amelyeken nemcsak a turistajelzés mentén kell sétálni. Miután a környék Székesfehérvárhoz, Várpalotához és Veszprémhez is közel van, a három nagyvárosból sokan vállalkoznak a különböző túrákra.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.