Szedd a lábad, ne lazsálj!

Külföldön egyre nagyobb népszerűségnek örvend a speed hiking, a túrázásnak egy olyan verziója, amely nem a kellemes erdei sétára, hanem a minél gyorsabb haladásra helyezi a hangsúlyt.

A túrázás kiváló kikapcsolódási lehetőség, de hátrányaként fel lehet hozni, hogy sokáig tart. Az ember átlagtempója kellemesen sétálva 4-5 kilométer óránként, és akkor még nem beszéltünk a pihenőkről, a szintemelkedésről és a terep nehézségeiről. Egy 15 kilométeres út mindent figyelembe véve akár 3-4 órán keresztül is tarthat, ami lássuk be, elég sok. Nem véletlenül teszik le egyre többen a voksukat a terepfutás mellett – a kellő erőnlét megszerzésével ugyanannyi idő alatt jóval nagyobb távot lehet megtenni.

Na de mi a helyzet, ha valaki nem szeret futni? Neki találták ki a speed hikingot, amit magyarra leginkább talán gyors túrázásként lehetne fordítani.

A speed hiking külföldön egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Lényege, hogy adott távot minél könnyebb felszereléssel és minél gyorsabban tegyen meg a túrázó. A speed hiking ugyanakkor nem futás, inkább egy nagyon gyors tempójú séta, amelyet túrabot segít.

A speed hiking alkalmazásával hosszabb útvonalat lehet megtenni (több látnivaló férhet bele a napba), valamint egy adott útvonalat a korábbinál jóval gyorsabban teljesíthetünk. Ahhoz, hogy ez a gyakorlatban is így legyen, persze nem árt a megfelelő felszerelés. Vaskos túracipőnket vagy bakancsunkat hagyjuk otthon, olyat vegyünk fel helyette, amely amellett, hogy védi a bokánkat, könnyed súlya miatt alkalmas a futáshoz. Hátizsákunk legfeljebb 25 literes legyen, és igyekezzük csak a legfontosabbakat (víz, élelem, ruházat, stb.) pakolni bele.

Minél nagyobb a hátizsák és minél nagyobb súlyt vagyunk kénytelenek cipelni, annál lassabban haladunk.

Ruházatunk szintén legyen minél könnyebb, és kellően szellőző. Öltözzünk rétegesen, valamint tartsuk fejben, hogy bármikor rosszra fordulhat az idő, ezért mindig legyen nálunk víz és szélálló esőkabát. Jó időben nyugodtan induljunk útnak rövidnadrágban, a gyors haladás miatt úgyis hamar bemelegednek az izmaink.

Legyen nálunk mindig túrabot. Mivel gyorsan haladunk, rengeteget segít (különösen nehéz terepen) a stabilitás megőrzésében. Hegynek fel rátámaszkodva gyorsabb mozgást tesz lehetővé, ereszkedéskor pedig segít levenni a súlyt a lábról.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.