Szódabikarbónával a szagos cipő ellen

Minél többet túrázunk, annál nagyobb eséllyel lesz kellemetlen szagú a lábbelink. Az alábbiakban néhány tippet adunk a probléma orvoslására.

Nincs is jobb, mint amikor egy jó kis kirándulás után hazaérve levesszük túracipőnket és… A többit hirtelen elfelejtjük, ha megcsap minket a lábbeliből áradó kellemetlen szag. Mit tehetünk, hogy ne így legyen?

A legfontosabb, hogy minden túra után tisztítsuk meg túracipőnket.

A legjobb, ha hazaérkezés után közvetlenül nekiállunk, az idő múlásával úgyis egyenes arányban csökken a kedvünk. Nem kell nagy ördöngösségre gondolni: meleg vízzel és szappannal törölgessük át a külső részét, valamint az előzetesen eltávolított és a cipőtől külön szárított talpbetétet is. Miután elkészültünk, szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Ha ezt az egyszerű műveletet megtesszük, a probléma nagy részét megoldottuk.

A maradékhoz fontos tudni, hogy mitől is alakul ki a cipők kellemetlen szaga. Lábfejünkön több mint 25 000 izzadságmirigy található, tehát bármennyire is jól szellőző a zoknink vagy a cipőnk, a nedvesség óhatatlanul is átjárja. Sajnálatos módon az így kialakuló környezet a baktériumok és gombák melegágya, és minél nagyobb számban telepednek meg, annál büdösebb lesz a cipőnk. A problémára van csodaszer…

Tegyünk a talpbetétre vékony rétegben szódabikarbónát, és hagyjuk ott 24 órára.

A szódabikarbóna magába szívja a felesleges nedvességet, és megszünteti a kellemetlen szagokat. Ha a helyzet annyira súlyos lenne, hogy a csodamódszer sem jár azonnali eredménnyel, alkalmazzuk további 1-2 napig.

A „kezelés” befejezése után a cipő belsejébe fújjunk antibakteriális sprayt, amely leszámol a túlélésben reménykedő gombákkal és baktériumokkal. A sprayt megvásárolhatjuk boltban, de akár otthon is elkészíthetjük: 5 százalékosnál nagyobb töménységű ecetet és desztillált vizet keverjünk össze 1:1 arányban.

Készüljünk fel rá, hogy ha meg is tettünk minden tőlünk telhetőt, könnyen elképzelhető, hogy a kellemetlen szagokat enyhén még érezni fogjuk. Itt jönnek képbe az illőolajok, amelyekből néhány csepp megoldja a problémát. E célra elsősorban a teafaolajat, borsmentaolajat és rozmaringolajat ajánlunk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.