Túra a guatemalai működő vulkánhoz

Kraig Adams amerikai túrablogger az Acatenango vulkánhoz utazott el, a csaknem húsz kilométeres túrát két napra felosztva teljesítette, s még lávakitörést is megfigyelhetett.

Kraig Adams az egyik legismertebb túrablogger, Youtube-csatornáját félmilliónál is több feliratkozó követi szerte a világon. New Yorkban él, kenyerét videók készítésével keresi, amelyekhez drónokat is használ. Legfrissebb kalandja Guatemalára vezetett, az Acatenango vulkánt és környékét járta be.

Az angol nyelvű, feliratozott videó során a túra szinte minden lényeges lépésére kitér. A repülőjegy Guatemalába New Yorkból oda-vissza 600 dollárba (175 ezer forint) került, a reptéri transzfer a hotelbe 35 dollár (10 ezer forint), a szállás egy napra 50 dollár (15 ezer forint) volt, a túra kiindulópontjáig tartó egyórás útra pedig 15 dollárért (4500 forint) vitték el.

 

 

„Miután beszereztem némi élelmet a közeli kisboltokban, elsétáltam a túra kiindulópontjához, és elcsodálkoztam: hol vannak a többiek? – teszi fel a kérdést a videóban Kraig Adams, de gyorsan rájön a válaszra, természetesen a koronavírus-járvány miatt kihalt a túraösvény. – A túra elején egy látogatóközpont mellett is elhaladtam, normális esetben itt lehetne pihenni és feltölteni a készleteket, de most zárva találtam.”

A vulkánhoz így sem lehetett ingyen felmenni, az ösvény egy regisztrációs ház mellett vezetett, ahol ki kellett tölteni egy űrlapot, és befizetni a nyolcdolláros (2400 forint) látogatói díjat. Az Acatenango vulkánra fel- és levezető túra összesen 11.8 mérföld (19 kilométer) hosszú, és magasságtól függően változik a növényzet. A hegy alján farmok találhatók, később trópusi erdő, magashegyi erdő és a csúcs. Az időjárás szintén gyorsan változik, míg lenn süt a nap, fenn jellemzően ködös, felhős az idő.

„Ahogy egyre magasabbra jutottam, kezdett lehűlni a levegő és a szél is fújt – mondja a videóban Adams. – Amikor már fáztam, magamra vettem plusz egy réteg ruhát. Kicsit több mint öt mérföld megtételét követően értem fel a csúcsra, ahol annyira fújt a szél, hogy el kellett takarnom az arcom. Egész úton egyedül voltam, mindössze néhány kóbor kutyával találkoztam, de a látvány mindenért kárpótolt. A vulkánon apró kitöréseket is megfigyelhettem. Mindig csodálatos a felhők felett nézni a napnyugtát, itt különösen az volt.”

Kraig Adamsnek a mászásnál nagyobb nehézséget jelentett az ereszkedés, mivel rásötétedett és a köd is leszállt. Helyzetét az Alltrais GPS-alkalmazás segítségével tartotta számon, ha az nincs nála, könnyen eltévedhetett volna. Végül sikeresen megérkezett a táborozásra kijelölt helyre, ahol felállította a sátrát és megpihent. A táborban végre találkozott emberekkel, illetve az esti lávakitöréseket is levideózhatta.

A vulkántúra szervezett keretek között is látogatható, érdeklődőknek ide kattintva érdemes böngészni a részletekről.

Borítókép: trekguatemala.com

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.