Alig bír úszni az ötszörös olimpiai bajnok

Fájdalmai miatt úszni már alig tud az ötszörös olimpia bajnok, de még mindig csak 25 éves amerikai Missy Franklin, ezért más területen próbálkozik a sporttal, inkább kirándul és szobabiciklizik.

Kis túlzással az amerikaiak Egerszegi Krisztinája volt Missy Franklin, aki 15 évesen tűnt fel a dubai rövid pályás úszó-világbajnokságon 2010-ben. Két ezüstéremmel jelezte, hogy számolni kell vele, a 2011-es sanghaji vb-n begyűjtött három arannyal (két váltó plusz 200 hát) nyomatékosította, mire képes.

Ugyan idősebb volt a 2012-es londoni olimpián, mint az 1988-as szöuli játékokon 14 évesen aranyat nyerő Egerszegi, ám 17 esztendősen a négy arany (két váltó, plusz 100 és 200 hát) szintén lenyűgöző produkció. A szárnyalás folytatódott, hiszen a 2013-as barcelonai vb újabb hat (!) elsőséget hozott, onnantól kezdve azonban visszaesés kezdődött, önmagához mérten a vb-érmek visszalépést jelentettek. Ahogyan az is, hogy a riói olimpián 200 háton döntőbe sem jutott, és a váltóarany sem tette teljessé a játékokat.

Mintha csak egy orosz műkorcsolyázó-pályafutást láttuk volna, a náluk megszokottnál valamivel hosszabb tündökléssel, ám gyors visszavonulással.

Franklint súlyos sérülések kínozták, megműtötték a vállát, aztán alig 23 évesen, hat olimpiai és 16 – nagy medencés – vb-éremmel a háta mögött 2018 decemberében karrierje befejezése mellett döntött.

Később nyíltan beszélt az őt kínzó depresszióról, hogy miként lábalt ki belőle (mostanra ez talán már lezárt folyamatnak nevezhető). Boldogan él korábban szintén úszó férjével, Hayes Johnsonnal és kutyájával. Társával vállalkozást indított, célja, hogy az amerikai gyerekek megtanuljanak úszni, ám visszatérésére nincs esély.

Augusztus 6-án boldogan posztolta nyilvános Facebook-oldalán, hogy a koronavírus miatti lezárások után ismét vízbe szállhatott.

„Szavak sincsenek rá, hogy kifejezzem, micsoda örömöt éreztem, hogy négy hónap után biztonságosan visszatérhettem a vízbe. Majdnem elfelejtettem, milyen terápiás hatású a víz, és esküszöm, végig nagy mosollyal úsztam.”

Később, októberben viszont érzékletesen beszélt arról a People Magazine-nak, micsoda fizikai fájdalmat okoz neki a nagy sikereket hozó sportág űzése.

„Nem nagyon tudok (úszni) – kezdte. –

Úgy értem, a vállaim annyira fájnak, hogy talán húsz-harminc percre tudok a vízbe ugrani és könnyedén úszni, összesen ennyit bírnak az öreg, sérült vállaim.”

Arról is beszélt, hogy nem esett át az egyébként szükséges második vállműtéten, és visszatérésére nincs esély, sem a fizikai, sem a lelki egészsége szempontjából nem látja üdvösnek. „Mindent megadtam a sportnak, és most a vízen kívül szeretnék jót tenni.”

 

Missy Franklint kínozzák a vállai (Fotók: AFP)

 

A közösségi oldalain megosztott képek tanúsága szerint azért aktív életet él. Sokat kirándul, és már 2019-ben arról beszélt, mivel nehezen tud úszni, lehetősége van egy csomó egyéb mozgásformát kipróbálni. Mostanság például szobabiciklizett.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.