VILÁGBAJNOKSÁG

Romelu Lukaku: Pattanjanak le!

Tizenhat esztendősen száz kilót nyomott fekve Romelu Lukaku, ám a belgák erőcsatára már félretette a nagy súlyokat, s az intenzitásra helyezte a hangsúlyt.

A fizikuma tekintélyt parancsoló. Ráadásul a 191 centiméteres magassághoz tartozó kilencvenkilenc kiló nem lomha, nehézkes mozgású embert takar. A világbajnokság elődöntőjébe jutó Belgium huszonöt esztendős csatára, Romelu Lukaku alighanem a torna legnagyobb test- és izomtömegű játékosa, s egyben az egyik legkellemetlenebb ellenfél is. A nyers fizikai erő ugyanis dinamikával, robbanékonysággal, gyors indulósebességgel párosul. Vajon mennyi pluszmunkának és milyen edzéstervnek köszönhetően növelte izomtömegét és fejlesztette sebességét?

Amikor tinédzserként a belga Anderlechtnél pallérozódtam, tizenhat évesen már a felnőttek öltözőjében találtam magam – idézte fel a kezdeteket az erőcsatár. – Magas voltam, de vékony, ezért elkezdtem megerősíteni a testem, csakhogy a rendszertelen, parttalan súlyzózás visszaütött. Bár tizenhat évesen már száz kilót nyomtam fekve, a nagy súlyok miatt ínhüvelygyulladásom lett, a térdemmel, valamint a hátammal is sokat bajlódtam. A helyzet akkor változott meg, amikor Angliába szerződtem. A szigetországban sokkal tudományosabb keretek között fejlesztették a testem, felmérték a paramétereimet, és annak megfelelően írták elő a programot.”

Manapság az edzőteremben többnyire TRX- és kettlebellgyakorlatok vannak fókuszban, a középpontban a törzsizom erősítése áll, de a medicinlabda, valamint a fitneszedzésekhez használt nagy méretű műanyag labda is gyakran előkerül. A száz kilogrammos testsúly már a múlté, a fekvenyomópadon két darab tizenkét kilogrammos kézi súlyzóval dolgozik váltott karral – és itt a jelszó: kisebb súllyal, nagyobb intenzitással!

Ami pedig a sebességet illeti… Romelu Lukaku esetében a mozgáskoordinációval egybekötött sprintek adják az alapot, sok gyakorlatnál pedig a derekára erősített övvel vagy a lábfejéhez kötött rugalmas szalaggal biztosítanak ellentartást.

Angliában gyorsak a védők, ezért úgy kellett fejlesztenem a fizikumomat, hogy ne lassuljak le. Mostanra eljutottam arra a szintre, hogy futás közben lepattannak rólam az ellenfelek, a súlyomra viszont figyelnem kell. Ezen a szinten már az sem mindegy, hogy kilencvenkilenc vagy százegy kilós valaki.”

A csatár beszámolója szerint az edzések mellett heti ötször otthon is edz, no nem sokat, tizenöt-húsz percet, éjszaka pedig 23 óra előtt már ágyba kerül, s délután három óra körül is igyekszik szundítani egy órát.

Ami pedig az étrendet illeti: reggel többnyire zabkásával vagy édesburgonyával indítja a napot, ebédnél és vacsoránál csirke, pulyka, valamint lazac a leggyakoribb fogás, a vörös húsokat viszont kerüli.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.