Új vízitúra-megállóhely Siófokon

Európai uniós forrásból és a Nemzeti Sportközpontok hozzájárulásával valósult meg a létesítmény, amely a balatoni víziturizmus-fejlesztés részének tekinthető, s augusztus elején nyílik meg.

A létesítmény megvalósításához az Európai Unió 188.6 millió, a Nemzeti Sportközpontok 26.7 millió forinttal járult hozzá. Az egyik szabadstrand melletti területen megvalósuló beruházás részeként vadonatúj csónakházat, öltözőket, vizesblokkokat, továbbá számos eszközt – túra-, illetve sit-on top kajakokat, surf ski-okat, sárkányhajókat, lapátokat, SUP-okat, mentőmellényeket, illetve GPS-modulokat és más kiegészítőket – adtak át, amelyeket a helyi sportoló fiatalok azonnal kipróbálhattak – jelentette az MTI.

Az ünnepélyes átadón Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Balaton vízi turizmusának komplex fejlesztését célul kitűző uniós projekt segíti a sportvezetés céljainak elérését, hogy mindenki sportoljon. A már meglévő balatoni futó- és kerékpározási lehetőségeket így vízisportolási lehetőséggel lehet kiegészíteni.

 

Az új vízitúra-megállóhelyet Schmidt Gábor (balra), a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár adta át. Fotó: Varga György/MTI

 

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke arról beszélt, a szövetség az elmúlt 4-5 évben már több kajak-kenu pont kiépítésében közreműködött az országban. A programmal nemcsak az élsportolókat, hanem mindenkit kiszolgálva igyekeznek az uniós forrásokat megfelelően felhasználni.

Boros Gergely, a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója kiemelte, hogy a siófoki helyszín alkalmas a tengeri szakágak felkészítésére is. Az ünnepségen részt vett Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos is.

A Balaton víziturizmusának komplex fejlesztése című projekt keretében tavaly óta hét vízitúra-megállóhely (Siófok, Zamárdi, Balatonszemes, Fonyód, Keszthely, Révfülöp és Tihany) újult meg, illetve létesült 659.2 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással.

 

Fotó: Varga György/MTI

 

Fontos elv volt, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző jármódok (kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás) közötti kapcsolat is fejlődjön. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A siófoki vízitúra-állomás a jövő héttől nyit, a szolgáltatások árait most dolgozzák ki.

Címlapfotó: Varga György/MTI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.