Öt durva sport – csak a legbátrabbaknak!

Nem ismered a félelmet, mindened a kaland? Akkor a következő sportágakat neked találták ki. Mindegyik veszélyes, s csak azok próbálják ki, akik erőnlétileg megfelelően felkészültek – és semmitől sem tartanak.

Free soloing

Idehaza nem elterjedt, s a világon sem sokan űzik, magyar megfelelőt nehezen találnánk az elnevezésére. A lényege, hogy a sportoló mindenféle biztosítás nélkül mászik sziklát, méghozzá a legmeredekebbet. A mászó saját erején kívül semmire sem támaszkodhat, vagyis egyetlen rossz mozdulat eséshez, és valószínűleg halálhoz vezet. Borzasztóan veszélyes, már többen is meghaltak a mászás során. De akik erre vállalkoznak, azt mondják, az adrenalin miatt megunhatatlan és abbahagyhatatlan. A free soloing legismertebb képviselője Alex Honnold. A free climbing során már használnak köteleket, valamint biztonsági eszközöket, de kizárólag arra, hogy a zuhanástól megvédjék magukat, a felszerelés nem segít az előrehaladásban.

Kiknek ajánljuk? Vérprofi és halált megvető bátorsággal bíró, erőnlétileg roppant felkészült hegymászóknak.

Hova menjünk? Idehaza szinte nincs is követője a sportágnak, ezért megfelelő helyszínekről sem tudni, de voltaképpen bármilyen sziklafelületen próbálkozhatunk – már ha van elegendő bátorságunk hozzá (és ajánljuk a biztosító kötelet).

Mennyibe kerül? Mivel a cipőn kívül semmilyen felszerelésre nincs szükség, olcsó, hogy ha nem számítjuk, hogy el kell jutnunk a mászás helyszínére.

Highlining

Ahhoz, hogy képbe kerüljünk a highlininggal kapcsolatban, érdemes előbb megismerkednünk a slackline-nal. Hasonlít a kötéltánchoz, csakhogy a slackline-ozáshoz nejlonból vagy poliészterből készül a kötél, amely sokkal rugalmasabb, mint a hagyományos. A kötelet nem túlságosan mereven feszítik ki két stabil pont között, kevéssel a föld felett. Egyszerűen át lehet rajta sétálni, de akár trükkök bemutatására is alkalmas, mert a talpunk rásimul a kötélre. A slackline-ozásnak több fajtája is ismert: a legveszélyesebb a magasan a föld vagy a víz felett kifeszített kötélen mászkálás – ez a highlining. A sportolók többsége ilyenkor a kötélre erősített övet csatol magára, hogy ezzel óvja meg magát a zuhanástól, ám vannak olyan „elvetemültek” is, akik semmiféle biztosítást nem használnak.

Kiknek ajánljuk? Kiváló egyensúlyérzékkel bíró, nem tériszonyos, és nagy kalandra vágyó sportolóknak.

Hova menjünk? Kiépített pályákra ne nagyon számítsunk, de Svájcban például a havas hegyek között ki lehet próbálni a sportágat.

Mennyibe kerül? Kötelet már 10–20 ezer forintért lehet rendelni, és a biztosítást jelentő öv is néhány tízezer forintba kerül. Nem is annyira az eszközök költsége (ezeket bérelhetjük is), mint inkább a helyszínre jutás jelenti a legnagyobb kiadást.

Jégmászás

A hegymászás különleges válfaja a jégmászás: eltérő méretű és formájú jeget vagy jéggel borított felületet másznak meg, jellemzően kötélbiztosítással. Két fajtája ismert: az alpin vagy más néven kombinált jégmászás, illetve a vízjégmászás. Az előbbinél a jéggel borított szikla jelenti a terepet, az utóbbinál befagyott vízfolyásokat hódítanak meg. A vízjégmászás számít nehezebbnek, ráadásul változatosabb is, hiszen a jég olvadása miatt szinte nincsen két ugyanolyan terep. A mászás nehézségét a jég minősége, meredeksége, a helyszín megközelíthetősége, valamint az időjárási viszonyok is befolyásolják. Ám szinte mindent megér az elképesztő élmény, amikor például befagyott vízesésen lehet felmászni. A kezdők sok helyszínen biztonságosan megismerkedhetnek a műfajjal, de csak csoportosan lehet nekivágni egy-egy túrának.

Kiknek ajánljuk? A jégmászás a nehezebb extrém sportok közé tartozik, kitűnő erőnléti állapot nélkül a saját biztonságunk érdekében neki se vágjunk, de szükséges hozzá némi hegymászás terén szerzett tapasztalat is.

Hova menjünk? Magyarországon kevésbé elterjedt, ám a Magas-Tátrában (Szlovákia), a Júliai-Alpokban (Szlovénia), néhány osztrák vagy francia síterepen, továbbá Olaszországban (Tarvisio) is megfelelő terepeket találhatunk.

Mennyibe kerül? A legtöbb helyszínen lehet felszerelést bérelni, ám az utazás és az eszközök megvásárlása akár több százezer forintot is felemészthet, hiszen be kell szerezni jégszekercét, mászókötelet, jégcsavarokat, hószögeket, sisakot, karabinert, hevedert, kesztyűt és különleges cipőt is.

Wingsuit

A szárnyasruha-repülés a legveszélyesebb extrém sportok egyike. Siklóruhás repülésnek is hívják. A lényege az, hogy a sportoló szárnyas ruhát visel, magaslatról ugrik le, és szárnyaival kormányozva nagy távolságot tesz meg, mielőtt földet ér. Alapvetően az a cél, hogy a gravitációt legyőzve minél tovább repüljön a levegőben, a landolást ejtőernyő teszi lehetővé. A könnyű, de egyben erős anyag amolyan úszóhártyaként működik, a sportoló lábai és kezei között van kifeszítve, így segíti a szárnyalást. Kedvelt, ámde roppant veszélyes fajtája a bázisugrás, amikor is természeti képződményekről vagy épületekről ugranak le. Ez statisztikailag nézve nagyjából ezerszer veszélyesebb, mint szárnyas ruhában kiugrani egy repülőgépből.

Kiknek ajánljuk? Az egészen extrém sportokra vágyóknak és a repülés szerelmeseinek, akik nem félnek a magasságtól, s a veszélytől.

Hova menjünk? Idehaza is sokan űzik a sportágat, hiszen repülőből szinte bárhol ki lehet ugrani, a bázisugrásnak viszont inkább külföldi, különleges természeti képződményekkel büszkélkedő terepeken hódolnak a kedvelők.

Mennyibe kerül? A szárnyas ruha 300 ezer forint is lehet, de a sportághoz nagyon hosszú felkészülés, sok ejtőernyős ugrás szükséges. Ezért aki nem hajlandó milliókat rászánni a tapasztalatszerzésre, inkább ne akarjon belekóstolni.

Wing walking

Az egészen extrém módon veszélyes hobbiról még szakirodalmat is alig találni magyarul, nemhogy képviselőket. Olykor már a földről nézve is szédítő, hogy milyen manővereket hajt végre a repülőgép – és képzeljük el, milyen érzés lehet, ha ott állunk a repülőn! A wing walking erről szól: az ember a gép szárnyán kapaszkodik, vagy a tetején áll, miközben az ide-oda repül és manőverezik. Kétüléses géppel szállnak fel, majd amikor a pilóta viszonylag stabil helyzetben tartja a gépet, a wing walker kötélbiztosítás mellett kimászik a gép tetejére, rögzíti magát, és élvezi a páratlan panorámát.

Kiknek ajánljuk? Vakmerő, a repülést mindenekfelett imádó embereknek.

Hova menjünk? Nagyon kevés helyen ajánlanak lehetőséget a kipróbálására, Angliában viszont több repülőtéren, köztük az essexi Damyns Aerodrome-ban lehet kísérletezni – természetesen megfelelő előképzettséggel.

Mennyibe kerül? Az említett essexi repülőtéren nagyjából 170–200 ezer forintért kínálnak wing walkingos lehetőséget, de oda még el is kell utazni, és ne feledkezzünk meg a felkészülés költségeiről se.

(Megjelent a Terepsportok magazinban 2018-ban.)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.