Öt durva sport – csak a legbátrabbaknak!

A következő sportágakat olyanoknak ajánljuk, akik kedvelik a félelmet, a veszélyt, de csak akkor próbálják ki, ha megfelelő az erőnlétük – és semmitől sem tartanak.

Free soloing

Idehaza nincs elterjedve, és a világon sem sokan űzik, magyar megfelelőt nehezen találnánk az elnevezésére. A lényege, hogy a sportoló mindenféle biztosítás nélkül mászik sziklát, méghozzá a legmeredekebbet. A mászó saját erején kívül semmire sem támaszkodhat, vagyis egyetlen rossz mozdulat eséshez – és valószínűleg halálhoz – vezet. Borzasztóan veszélyes, már többen is életüket vesztették a mászás során. Akik vállalkoznak rá, azt mondják, az adrenalin miatt megunhatatlan és abbahagyhatatlan. A free soloing legismertebb képviselője Alex Honnold. A free climbing során már használnak köteleket, valamint biztonsági eszközöket, de kizárólag arra, hogy a zuhanástól megvédjék magukat, a felszerelés nem segít az előrehaladásban.

Kiknek ajánljuk? Vérprofi, halált megvetően bátor, fizikailag roppant felkészült hegymászóknak.

Hova menjünk? Idehaza szinte nincs is követője a sportágnak, ezért megfelelő helyszínekről sem tudni, de voltaképpen bármilyen sziklafelületen próbálkozhatunk – már ha van elegendő bátorságunk hozzá (és ajánljuk a biztosító kötelet).

Mennyibe kerül? Mivel a cipőn kívül semmilyen felszerelésre nincs szükség (és ha nem számítjuk, hogy el kell jutnunk a mászás helyszínére), olcsó sportág.

 

Highlining

Ahhoz, hogy képbe kerüljünk a highlininggal kapcsolatban, érdemes előbb megismerkednünk a slackline-nal. Hasonlít a kötéltánchoz, csakhogy a slackline-ozáshoz nejlonból vagy poliészterből készül a kötél, amely sokkal rugalmasabb, mint a hagyományos. A kötelet nem túlságosan mereven feszítik ki két stabil pont között, kevéssel a föld felett. Egyszerűen át lehet rajta sétálni, de akár trükkök bemutatására is alkalmas, mert a talpunk rásimul a kötélre. A slackline-ozásnak több fajtája is ismert: a legveszélyesebb a magasan a föld vagy a víz felett kifeszített kötélen mászkálás – ez a highlining. A sportolók többsége ilyenkor a kötélre erősített övet csatol magára, hogy megóvja magát a zuhanástól, ám vannak olyan „elvetemültek” is, akik semmiféle biztosítást nem használnak.

Kiknek ajánljuk? Kiváló egyensúlyérzékű, nem tériszonyos, nagy kalandra vágyó sportolóknak.

Hova menjünk? Kiépített pályákra ne nagyon számítsunk, de Svájcban például a havas hegyek között ki lehet próbálni a sportágat.

Mennyibe kerül? Kötelet már 10–20 ezer forintért lehet rendelni, és a biztosítást jelentő öv is néhány tízezer forintba kerül. Nem is annyira az eszközök költsége (ezeket bérelhetjük is), mint inkább a helyszínre jutás jelenti a legnagyobb kiadást.

 

Jégmászás

A hegymászás különleges válfaja a jégmászás: eltérő méretű és formájú jeget vagy jéggel borított felületet másznak meg, jellemzően kötélbiztosítással. Két fajtája ismert: az alpin vagy más néven kombinált jégmászás, valamint a vízjégmászás. Az előbbinél a jéggel borított szikla a terep, az utóbbinál befagyott vízfolyásokat hódítanak meg. A vízjégmászás számít nehezebbnek, ráadásul változatosabb is, hiszen a jég olvadása miatt szinte nincsen két ugyanolyan terep. A mászás nehézségét a jég minősége, meredeksége, a helyszín megközelíthetősége, valamint az időjárási viszonyok is befolyásolják. Szinte mindent megér az elképesztő élmény, amikor például befagyott vízesésen lehet felmászni. A kezdők sok helyszínen biztonságosan megismerkedhetnek a műfajjal, de csak csoportosan lehet nekivágni egy-egy túrának.

Kiknek ajánljuk? A jégmászás a nehezebb extrém sportok közé tartozik, kitűnő erőnléti állapot nélkül a saját biztonságunk érdekében neki se vágjunk, de szükséges hozzá némi hegymászó-tapasztalat is.

Hova menjünk? Magyarországon kevésbé elterjedt, ám a Magas-Tátrában (Szlovákia), a Júliai-Alpokban (Szlovénia), néhány osztrák vagy francia síterepen, továbbá Olaszországban (Tarvisio) is megfelelő terepeket találhatunk.

Mennyibe kerül? A legtöbb helyszínen lehet felszerelést bérelni, ám az utazás és az eszközök megvásárlása több százezer forintot is felemészthet, hiszen be kell szerezni jégszekercét, mászókötelet, jégcsavarokat, hószögeket, sisakot, karabinert, hevedert, kesztyűt és különleges cipőt is.

 

Wingsuit

A szárnyasruha-repülés a legveszélyesebb extrém sportok egyike. Siklóruhás repülésnek is hívják. A lényege az, hogy a sportoló szárnyas ruhát visel, magaslatról ugrik le, és szárnyaival kormányozva nagy távolságot tesz meg, mielőtt földet ér. Alapvetően az a cél, hogy a gravitációt legyőzve minél tovább repüljön a levegőben, a landolást ejtőernyő teszi lehetővé. A könnyű, de egyben erős anyag amolyan úszóhártyaként működik, a sportoló lábai és kezei között van kifeszítve, így segíti a szárnyalást. Kedvelt, ámde roppant veszélyes fajtája a bázisugrás, amikor is természeti képződményekről vagy épületekről ugranak le. Ez statisztikailag nézve nagyjából ezerszer veszélyesebb, mint szárnyas ruhában kiugrani egy repülőgépből.

Kiknek ajánljuk? Az egészen extrém sportokra vágyóknak és a repülés szerelmeseinek, akik nem félnek a magasságtól, a veszélytől.

Hova menjünk? Idehaza is sokan űzik a sportágat, hiszen repülőből szinte bárhol ki lehet ugrani, a bázisugrásnak viszont inkább külföldön, különleges természeti képződményekkel büszkélkedő terepeken hódolnak a kedvelők.

Mennyibe kerül? A szárnyas ruha 300 ezer forint is lehet, de a sportághoz nagyon hosszú felkészülés, sok ejtőernyős ugrás szükséges. Ezért aki nem hajlandó milliókat rászánni a tapasztalatszerzésre, inkább ne akarjon belekóstolni.

 

Wing walking

Az egészen extrém módon veszélyes hobbiról még szakirodalmat is alig találni magyarul, nemhogy képviselőket. Olykor már a földről nézve is szédítő, hogy milyen manővereket hajt végre a repülőgép – és képzeljük el, milyen érzés lehet, ha ott állunk a repülőn! A wing walking lényege: az ember a gép szárnyán kapaszkodik, vagy a tetején áll, miközben az ide-oda repül és manőverezik. Kétüléses repülővel szállnak fel, majd amikor a pilóta viszonylag stabil helyzetben tartja a gépet, a wing walker kötélbiztosítással kimászik a gép tetejére, rögzíti magát, és élvezi a páratlan panorámát.

Kiknek ajánljuk? Vakmerő, a repülést mindenekfelett imádó embereknek.

Hova menjünk? Nagyon kevés helyen ajánlanak lehetőséget a kipróbálására, Angliában viszont több repülőtéren, köztük az essexi Damyns Aerodrome-ban lehet kísérletezni – természetesen megfelelő előképzettséggel.

Mennyibe kerül? Az említett essexi repülőtéren nagyjából 170–200 ezer forintért kínálnak wing walkingos lehetőséget, de oda még el is kell utazni, és ne feledkezzünk meg a felkészülés költségeiről se.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.