Öt durva sport – csak a legbátrabbaknak!

A következő sportágakat olyanoknak ajánljuk, akik kedvelik a félelmet, a veszélyt, de csak akkor próbálják ki, ha megfelelő az erőnlétük – és semmitől sem tartanak.

Free soloing

Idehaza nincs elterjedve, és a világon sem sokan űzik, magyar megfelelőt nehezen találnánk az elnevezésére. A lényege, hogy a sportoló mindenféle biztosítás nélkül mászik sziklát, méghozzá a legmeredekebbet. A mászó saját erején kívül semmire sem támaszkodhat, vagyis egyetlen rossz mozdulat eséshez – és valószínűleg halálhoz – vezet. Borzasztóan veszélyes, már többen is életüket vesztették a mászás során. Akik vállalkoznak rá, azt mondják, az adrenalin miatt megunhatatlan és abbahagyhatatlan. A free soloing legismertebb képviselője Alex Honnold. A free climbing során már használnak köteleket, valamint biztonsági eszközöket, de kizárólag arra, hogy a zuhanástól megvédjék magukat, a felszerelés nem segít az előrehaladásban.

Kiknek ajánljuk? Vérprofi, halált megvetően bátor, fizikailag roppant felkészült hegymászóknak.

Hova menjünk? Idehaza szinte nincs is követője a sportágnak, ezért megfelelő helyszínekről sem tudni, de voltaképpen bármilyen sziklafelületen próbálkozhatunk – már ha van elegendő bátorságunk hozzá (és ajánljuk a biztosító kötelet).

Mennyibe kerül? Mivel a cipőn kívül semmilyen felszerelésre nincs szükség (és ha nem számítjuk, hogy el kell jutnunk a mászás helyszínére), olcsó sportág.

 

Highlining

Ahhoz, hogy képbe kerüljünk a highlininggal kapcsolatban, érdemes előbb megismerkednünk a slackline-nal. Hasonlít a kötéltánchoz, csakhogy a slackline-ozáshoz nejlonból vagy poliészterből készül a kötél, amely sokkal rugalmasabb, mint a hagyományos. A kötelet nem túlságosan mereven feszítik ki két stabil pont között, kevéssel a föld felett. Egyszerűen át lehet rajta sétálni, de akár trükkök bemutatására is alkalmas, mert a talpunk rásimul a kötélre. A slackline-ozásnak több fajtája is ismert: a legveszélyesebb a magasan a föld vagy a víz felett kifeszített kötélen mászkálás – ez a highlining. A sportolók többsége ilyenkor a kötélre erősített övet csatol magára, hogy megóvja magát a zuhanástól, ám vannak olyan „elvetemültek” is, akik semmiféle biztosítást nem használnak.

Kiknek ajánljuk? Kiváló egyensúlyérzékű, nem tériszonyos, nagy kalandra vágyó sportolóknak.

Hova menjünk? Kiépített pályákra ne nagyon számítsunk, de Svájcban például a havas hegyek között ki lehet próbálni a sportágat.

Mennyibe kerül? Kötelet már 10–20 ezer forintért lehet rendelni, és a biztosítást jelentő öv is néhány tízezer forintba kerül. Nem is annyira az eszközök költsége (ezeket bérelhetjük is), mint inkább a helyszínre jutás jelenti a legnagyobb kiadást.

 

Jégmászás

A hegymászás különleges válfaja a jégmászás: eltérő méretű és formájú jeget vagy jéggel borított felületet másznak meg, jellemzően kötélbiztosítással. Két fajtája ismert: az alpin vagy más néven kombinált jégmászás, valamint a vízjégmászás. Az előbbinél a jéggel borított szikla a terep, az utóbbinál befagyott vízfolyásokat hódítanak meg. A vízjégmászás számít nehezebbnek, ráadásul változatosabb is, hiszen a jég olvadása miatt szinte nincsen két ugyanolyan terep. A mászás nehézségét a jég minősége, meredeksége, a helyszín megközelíthetősége, valamint az időjárási viszonyok is befolyásolják. Szinte mindent megér az elképesztő élmény, amikor például befagyott vízesésen lehet felmászni. A kezdők sok helyszínen biztonságosan megismerkedhetnek a műfajjal, de csak csoportosan lehet nekivágni egy-egy túrának.

Kiknek ajánljuk? A jégmászás a nehezebb extrém sportok közé tartozik, kitűnő erőnléti állapot nélkül a saját biztonságunk érdekében neki se vágjunk, de szükséges hozzá némi hegymászó-tapasztalat is.

Hova menjünk? Magyarországon kevésbé elterjedt, ám a Magas-Tátrában (Szlovákia), a Júliai-Alpokban (Szlovénia), néhány osztrák vagy francia síterepen, továbbá Olaszországban (Tarvisio) is megfelelő terepeket találhatunk.

Mennyibe kerül? A legtöbb helyszínen lehet felszerelést bérelni, ám az utazás és az eszközök megvásárlása több százezer forintot is felemészthet, hiszen be kell szerezni jégszekercét, mászókötelet, jégcsavarokat, hószögeket, sisakot, karabinert, hevedert, kesztyűt és különleges cipőt is.

 

Wingsuit

A szárnyasruha-repülés a legveszélyesebb extrém sportok egyike. Siklóruhás repülésnek is hívják. A lényege az, hogy a sportoló szárnyas ruhát visel, magaslatról ugrik le, és szárnyaival kormányozva nagy távolságot tesz meg, mielőtt földet ér. Alapvetően az a cél, hogy a gravitációt legyőzve minél tovább repüljön a levegőben, a landolást ejtőernyő teszi lehetővé. A könnyű, de egyben erős anyag amolyan úszóhártyaként működik, a sportoló lábai és kezei között van kifeszítve, így segíti a szárnyalást. Kedvelt, ámde roppant veszélyes fajtája a bázisugrás, amikor is természeti képződményekről vagy épületekről ugranak le. Ez statisztikailag nézve nagyjából ezerszer veszélyesebb, mint szárnyas ruhában kiugrani egy repülőgépből.

Kiknek ajánljuk? Az egészen extrém sportokra vágyóknak és a repülés szerelmeseinek, akik nem félnek a magasságtól, a veszélytől.

Hova menjünk? Idehaza is sokan űzik a sportágat, hiszen repülőből szinte bárhol ki lehet ugrani, a bázisugrásnak viszont inkább külföldön, különleges természeti képződményekkel büszkélkedő terepeken hódolnak a kedvelők.

Mennyibe kerül? A szárnyas ruha 300 ezer forint is lehet, de a sportághoz nagyon hosszú felkészülés, sok ejtőernyős ugrás szükséges. Ezért aki nem hajlandó milliókat rászánni a tapasztalatszerzésre, inkább ne akarjon belekóstolni.

 

Wing walking

Az egészen extrém módon veszélyes hobbiról még szakirodalmat is alig találni magyarul, nemhogy képviselőket. Olykor már a földről nézve is szédítő, hogy milyen manővereket hajt végre a repülőgép – és képzeljük el, milyen érzés lehet, ha ott állunk a repülőn! A wing walking lényege: az ember a gép szárnyán kapaszkodik, vagy a tetején áll, miközben az ide-oda repül és manőverezik. Kétüléses repülővel szállnak fel, majd amikor a pilóta viszonylag stabil helyzetben tartja a gépet, a wing walker kötélbiztosítással kimászik a gép tetejére, rögzíti magát, és élvezi a páratlan panorámát.

Kiknek ajánljuk? Vakmerő, a repülést mindenekfelett imádó embereknek.

Hova menjünk? Nagyon kevés helyen ajánlanak lehetőséget a kipróbálására, Angliában viszont több repülőtéren, köztük az essexi Damyns Aerodrome-ban lehet kísérletezni – természetesen megfelelő előképzettséggel.

Mennyibe kerül? Az említett essexi repülőtéren nagyjából 170–200 ezer forintért kínálnak wing walkingos lehetőséget, de oda még el is kell utazni, és ne feledkezzünk meg a felkészülés költségeiről se.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Mátrix- és a John Wick-filmek sztárja fiatalokat megszégyenítő elszántsággal edz
Első maratonján csicseregtek a madarak, a fal nem jött, csak a jól megérdemelt sör
A Budapest alatt húzódó 31 kilométeres barlangrendszer és a felfedezés izgalma
A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Ideje elkezdeni készülni a nyárra: négy hatékony gyakorlat a kockás has eléréséhez

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.