Lejtőn az osztrák síterepek

A honfitársaink körében is népszerű stájerországi és karintiai úti célok a koronavírus-járvány miatt jelentős veszteséget könyvelnek el, pedig szinte valamennyi sípályát friss hó borítja.

Átmenetileg ismét beköszöntött a tél, fagypontközeli nappali hőmérsékletről, havazásról szólnak az időjárás-jelentések Ausztriában. A népszerű sípályák és -felvonók üzemeltetői elégedettek – lennének, ha nem kellett volna sebtében berekeszteniük a szezont és lakatot tenniük a turistaparadicsomok kapuira.

 

Még több olvasnivalót kínálunk a Csupasport magazinban. A 100+16 oldalas kiadvány március közepén került a standokra, sokan kérdezték, hogyan tudnak ebben a nehéz helyzetben hozzájutni. Az Inmedio és Relay üzletekben jó eséllyel, de a nagyobb postákon is. Aki nem szívesen menne ki az utcára, e-magazinos formában immár a Digitalstandon is le tudja tölteni: egy perc a regisztrálás és egy perc a fizetés – itt is 590 forintba kerül.

A koronavírus-járvány miatt ugyanis az osztrák síterepek március közepén lehúzták a rolót. Tekintettel a fokozódó egészségügyi veszélyhelyzetre nem fogadnak több vendéget.

„Az intézkedés rendkívül fájdalmasan érintette a turizmust, de ilyen krízishelyzetben semmi sem lehet fontosabb, mint a lakosság egészsége” – nyilatkozta az osztrák közszolgálati ORF-nek Barbara Eibinger-Miedl, az idegenforgalomért felelős tárcavezető.

A tartományok sorra hozták meg a döntést a síszezon megszakításáról. Az idehaza népszerű úti célnak számító Stájerország, valamint Karintia is leállította a felvonókat, Tirolban pedig még a szállodákat is bezárták. Pedig Stájerországban úgy számoltak, a húsvéti ünnepek idején is fogadhatnak vendégeket.

 

Az ausztriai síterepek vesztesége szakértők szerint elérheti a 13 millió eurót, vagyis napi árfolyamon számítva a 4.5 milliárd forintot.

A stájer síterületeken rendszerint mintegy 1200 munkatársat alkalmaznak, a korai szezonvég elsősorban a szezonális alkalmazottakat érintette érzékenyen, mivel egy csapásra munkanélkülivé váltak. A teljes munkaidőben alkalmazott törzsgárda tagjait szabadságra küldték, de nem zárható ki, hogy a munkaadóknak fájdalmas döntéseket kell meghozniuk.

 

 

A síterepek és -felvonók üzemeltetői ugyanakkor mindent megtesznek, hogy senkinek se kelljen felmondaniuk. Folyamatosan tartják a kapcsolatot dolgozóikkal, és egyeztetnek a további szabadságok kiadásáról.

A gazdasági kamara feladata, hogy az üzemeltetőket tájékoztassa, továbbá jó tanácsokkal lássa el, hogyan részesülhetnek az osztrák kormány mentőcsomagjából. Az állam eddig összesen 38 milliárd eurós támogatást jelentett be, mondván: kerül, amibe kerül, meg kell védeni a munkahelyeket!

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.