Marad a szigor az osztrák sípályákon

Várhatóan egy héttel tovább, január 24-ig tart Ausztriában a zárlat, a helyiek azonban megrohamozták a síterepeket, Semmeringben például lehetetlenség volt tartani a megfelelő távolságot.

Karácsony második napján ismét „bezárkózott” Ausztria. Átfogó zárlat lépett életbe a koronavírus-járvány miatt: a kijárási korlátozás egész nap érvényes, bezártak a boltok, edzőtermek, sportolni továbbra is csak a szabadban, egyénileg lehet.

A teljes zárlat a tervek szerint január 18-ig tartott volna, ám hétfőn kiderült, január 24-ig valószínűleg nem lesz enyhítés.

Eredetileg úgy volt, aki önként tesztelésnek veti alá magát, egy héttel korábban „szabadulhat”, ehelyett azonban úgy fest, nincs kivétel a zárlat alól.

A döntés továbbra is érzékenyen érinti az osztrák sípályákat, valamint az azokhoz kapcsolódó szálláshelyeket és vendéglátóegységeket. A síterepek december 24-én megnyithatták kapuikat – mondván, a szabadtéri sportolást továbbra is engedélyezik, ezért megengedett a síelés, a korcsolyázás és a sífutás is –, szűkre szabott szolgáltatásaikat ugyanakkor egyelőre csak a helyiek élvezhetik.

 

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedvezőtlen sajtóvisszhangja volt az osztrák sípályák megnyitásának. A friss levegő, a szikrázó napsütés sokakat csábított a szabadba, képtelenség volt betartani a távolságtartási előírást.

Semmeringben a mögöttünk hagyott hétvégén is nagy volt a tömeg, szombaton még csak erős volt a zsúfoltság, vasárnap már extrém. A község polgármestere, Hermann Doppelreiter a Kurier című lapnak nyilatkozva kezelhetetlennek nevezte a helyzetet.

A gondot az okozta, hogy Semmering csak a szánkópályát nyitotta meg, oda özönlöttek a síelni, túrázni és szánkózni vágyók is – akik így nem fértek el egymástól. Ráadásul a jegyeket előre, online kellett megváltani, mégis sokan belépő nélkül érkeztek. A község vezetője azt javasolta a sétálni vagy túrázni vágyóknak, keressenek más, közeli helyet.

Szerda, január 6. munkaszüneti nap Ausztriában. Hermann Doppelreiter elhatározta, ha ismét megrohamozzák a környéket, a nagy tömeg és az utakat eltorlaszoló, parkoló autók miatt lezárja Semmeringet.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.