Gurbán Bélát hívogatja a tó

Az összes eddigi Balaton-átúszáson célba érő Gurbán Béla most is felkészült a tóátúszásra, vízbe száll szombaton, és továbbra is az az álma, hogy egyszer hat unokájával teljesítse a nagyjából 5.2 kilométert.

Ha Balaton-átúszás, akkor Gurbán Béla – e tétel az esemény 1979-es kezdete óta érvényes, hiszen az 1954-es születésű, civilben nyugdíjtanácsadó szakember minden eddig megrendezett tóúszáson elindult – és célba is ért! Így aztán nem meglepő, hogy a 38. Lidl Balaton-átúszás szombati, révfülöpi rajtjánál is ott találjuk a férfit, aki a szervezőknek köszönhetően VIP-meghívóval, azaz ingyen nevezhetett.

Gurbán Béla számtalanszor átúszta a Balatont

„Mindig ehhez igazítom a nyári szabadságomat – kezdte Gurbán Béla. – A koronavírus-járvány miatt életem utazása ment a levesbe, kéthetes, nagyjából háromezer kilométeres erdélyi utat terveztünk, ám a vírus terjedése miatt végül nem indulunk neki. Amit emberileg csak lehetséges, megteszek itthon azért, hogy elkerüljem a fertőzést, maszkot hordok, mindig kezet mosok, szóval nem félek a hétvégi átúszástól sem.”

A rekorder azt mondja, kezdetben nem sok esélyt adott arra, hogy az idén tényleg megrendezik a Balaton-átúszást, hiszen még sosem tempóztak augusztusban. Most azonban úgy tűnik, szép idő lesz, így várhatóan a járvány miatt átalakuló és furcsa esztendőben sem maradunk átúszás nélkül, amelyen ráadásul ezúttal fél távon is lehet indulni.

„Ugyanolyan érzéssel, ugyanolyan egészséges drukkal készülök, mint eddig bármikor. Már alig várom, hogy a vízben úszva megpillantsam a kilátót, a jegenyefákat, halljam a hangokat, aztán meglássam a célkaput, mert maga a Kánaán kimászni a vízből. Aki azt mondja, hogy nem fárad el, az füllent. A Balatonnak megvan a varázsa, szinte hívogat a túlsó part. Amikor beérek, mindig olyan jó visszanézni és arra gondolni: jövőre, veletek, ugyanitt.”

Bár a vírus mindent megnehezített, azért Gurbán rendszeresen tudott készülni a már oly sokszor megtett távra. Szokták tőle kérdezni, mi az üdvös taktika, ám általában viccesen csak annyit mond: a gyenge kezdés után jöhet az erős visszaesés.

„A lényeg, hogy vegye fel mindenki az utazósebességét. Ez nem verseny, lehet nyugodtan, kényelmesen haladni. Fénykoromban nagyjából két óra alatt átértem Balatonboglárra, ma már több idő kell, meg minek is siessek?!”

Már két évvel ezelőtt beszámoltunk Gurbán Béláról, aki akkor azt a célt fogalmazta meg, hogy egyszer a hat unokával tegye meg a nagyjából 5.2 kilométeres távot. Mint mondja, a legkisebb, „Jázmin kisasszony” éppen most megy óvodába, azaz egyre közelebb a terv megvalósulása, bár előbb még meg kell tanulnia úszni. „Tavaly a Kolonics-emlékfutásra elvittem az egész siserehadat, azóta is büszkén viselik a pólót és az érmet.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Magyar éremre számít az 1991-es győztes
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a paradicsomról
Lassíts le, és elkezdesz látni!
A szélerősség fokozatai – mikor ne induljunk túrázni?
Kígyójával a nyakán szörfözött – pénzbüntetést kapott

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.