Elkészült a hajdúböszörményi BMX-pálya

Már nem kell sokat várniuk a BMX freestyle szerelmeseinek, hogy birtokba vegyék az ország és a régió legmodernebb szabadtéri BMX-pályáját, amely Szepesi Tibor tervei alapján épült meg.

Szepesi Tibor BMX freestyle versenyző régóta dédelgetett álma valósult meg, miután Hajdúböszörményben megépült a régió és az ország legmodernebb BMX-pályája. A bringás a versenyzés mellett jó ideje azon törte a fejét, hogyan építhetne nemzetközi szintű pályát Magyarországon. Mint ismert, itthon jóformán alig akad színvonalas szabadtéri létesítmény – fedett sem igazán –, ahol a BMX-esek gyakorolhatnának és versenyezhetnének.

„Bár az átadás még várat magára, az önkormányzat, amely mindent rendben talált, örömmel nyugtázta, hogy elkészült a létesítmény – tájékoztatta szerkesztőségünket Szepesi Tibor. – A tervek szerint a Magyar Kerékpáros- és Turisztikai Szövetség a hétvégén veszi át a pályát, a hivatalos átadásra pedig október huszonharmadika körül kerülhet sor. Az időjárás és a precizitásunk miatt ugyan kicsit később készültünk el, mint terveztük, de ennyi belefér.”

 

 

Visszatérve az előzményekre, Szepesi Tibor már korábban elkészítette a terveket, ám elképzelése – forrás hiányában – sokáig nem valósulhatott meg. A Magyar Kerékpáros-szövetség és a MAKETUSZ közös kezdeményezése, az Országos Bringapark Program sietett a segítségére, amelyre ő is benyújtotta a pályázatát. Esélyeit növelte, hogy mögé állt édesapja, továbbá szülővárosa, Hajdúböszörmény önkormányzata is, amely az ötvenszázalékos önrészt és a nemzetközi színvonalú pálya megvalósításához szükséges többletköltségeket is állta.

Az építkezés alatt Szepesi Tibor BMX-kerékpárral tesztelte az elemeket, ha gond akadt valamelyikkel, visszabontották, majd újra-, illetve átépítették. A bringás számos külföldi pályán megfordult, így volt összehasonlítási alapja. A tesztelésre meghívta több válogatottbeli csapattársát, akik szintén szigorú szemmel ellenőrizték az elemeket.

Az egyik legfontosabb fejlemény, hogy az új pálya óriási lökést adhat a szakág honi fejlődésének.

A pálya mérete 34×17 méter, alapterülete 587 négyzetméter. Az építéskor 770 négyzetméter rétegelt lemezt, csaknem 5000 csavart és 500-600 szál vasrudat használtak fel.

„Aki rengeteg pénzt és energiát öl ebbe a sportba, megfelelő létesítmény hiányában legfeljebb hetente egy vagy két alkalommal tud ilyen pályán gyakorolni. Mostantól teljesen másképpen lesz: aki akarja és komolyan veszi a szabad stílusú BMX-et, napi két alkalommal is birtokba veheti a létesítményt. Most már nem kereshetünk kifogásokat, hogy nem tudtunk megfelelően készülni egy-egy megméretésre. Nagyjából az is körvonalazódott, kik használhatják majd a pályát: elsősorban BMX-esek, másodsorban görkorcsolyázók, de a fő célunk továbbra is az, hogy népszerűsítsük a BMX-et.”

A hajdúböszörményi pálya több szempontból is egyedülálló: ugyanazok az elemek találhatóak rajta, mint amilyeneket az olimpián és a világkupaversenyeken láthatunk. Tökéletesen alkalmasnak ígérkezik országos bajnoki és Magyar-kupa-versenyek, továbbá C1-es viadalok és Európa-kupa-sorozatok megrendezésére is.

„Ha a jövőben is rendelkezésre áll pályázati forrás, mindenképpen bővíteni szeretnénk a pályát, hogy rangosabb versenyeket is rendezhessünk. Egyelőre annyit tudok mondani, hogy az átadón a hazai BMX freestyle krémje tart bemutatót a nagyközönségnek” – árulta el Szepesi Tibor.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A görögországi versenyek motiválják igazán
Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.