A futók nemcsak karcsúbbak, gyorsabbak is lehetnek a növényi étrendtől

Törőcsik Regina táplálkozás-szakértő szerint a növényi étrend a magas szénhidrát-, illetve az alacsony fehérje- és zsírbevitelen alapszik, és a futásban is számít az energianyerés.

Egyre jobban elterjed a vegán életmód, s egyre többen alakítják úgy az étrendjüket, hogy kizárólag növényi alapú ételeket fogyasztanak. Törőcsik Regina segítségével megtudhatjuk, milyen előnyei vannak a növényi táplálkozásnak a futóteljesítmény növelése tükrében.

„A növényi étrend a magas szénhidrát-, valamint relatíve alacsony fehérje- és zsírbevitelen alapszik, és mivel a futáshoz a fő energiaforrásunk a szénhidrát, könnyen tudunk energiát nyerni az étkezésekből – mondta a Csupasportnak Törőcsik Regina táplálkozás-szakértő. – Természetesen fontos figyelnünk arra, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, de a futások köré igazítva a gyorsabb felszívódású szénhidrátforrásoknak is lehet létjogosultságuk. Nem mellesleg a növényi étrenddel stabil vércukorszint állítható be. További előny, hogy az állati fehérjék órákig tartózkodnak a bélrendszerben, míg a növényi fehérjéket egy-két óra alatt építőelemeire bontja a szervezet. Ez azt jelenti, hogy az állati fehérjéket sokkal több időbe telik teljesen megemészteni, ráadásul több energiát is igényel a folyamat, amit akár az edzésünkre is fordíthatnánk.”

Törőcsik Regina szerint a zöldségfogyasztás az izomláz csökkentésében is segít, valamint a telített szénláncú állati zsírok lassítják a regenerációt.

„A növényi alapú étkezés kizárja a gyulladáskeltő, állati eredetű zsiradékokat. Az állati zsírok főként omega-6 zsírsavtartalmúak, növelik a sejtszintű gyulladásokat a szervezetünkben, valamint lassítják a regenerációt. Fontos a megfelelő sav-bázis egyensúly. Az állati élelmiszerek savas irányba tolják a szervezet pufferrendszerét, ezzel ellentétben a zöldségek bázikus kémhatásúak. Futás hatására tejsav keletkezik az izmokban, s ezt a savat jelentős mennyiségű zöldségfogyasztással ellensúlyozhatjuk.”

A szakember elmondta, ha növényi alapon étkezünk, evés után akár már egy órával futhatunk, míg az állati eredetű ételek esetében három-négy óra is szükséges lehet, hogy az ételt megemésszük, és ne okozzon gondot az edzésen.

„Figyeljünk a vitaminokra és az ásványi anyagokra. A sötétzöld leveles zöldségek szuper magnézium-, C- és K-vitamin-források, amelyek a magas terhelés mellett elengedhetetlenek. További előny, hogy a növényi alapú étkezéssel könnyen lehet fogyni, ami segíthet a tempónk fejlesztésében is, valamint nagyobb súlyfelesleg esetén fontos az ízületek terheltségének csökkentése szempontjából is. Míg egy gramm zsír 9.3 kalória, egy gramm szénhidrát 4.1 kalória. Tehát szénhidrátból kétszer annyit ehetünk a kalóriadeficit megtartása mellett. Nem utolsósorban a növényi táplálkozás a gyomorproblémák megakadályozására is jó, például megszünteti a puffadást is.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.