A konditermi edzés csökkentheti a daganatos betegségek utáni felépülési időt

Kutatások bizonyítják, hogy az edzőteremben végzett munka a rákos megbetegedések kezelésében is fontos szerepet játszhat.

A brit Nemzeti Egészségégügyi Szolgálat (NHS) már évek óta lehetővé teszi, hogy az újonnan diagnosztizált daganatos betegek is edzőteremben készülhessenek a testüket és lelküket egyaránt megterhelő kemoterápiás kezelésekre. A szakemberek remélik, az edzéseknek köszönhetően az érintettek jobban viselik a kezeléssel járó fájdalmakat és megpróbáltatásokat, azt követően pedig gyorsabban gyógyulnak.

„Egyre inkább bebizonyosodik, megéri formába hozni magunkat a nagyobb műtétek vagy kemoterápiás kezelések előtt. Ezzel tulajdonképpen már a kezelés előtt megalapozzuk a gyógyulásunkat” – nyilatkozta bizakodóan a módszer hatékonyságáról Simon Stevens, az NHS igazgatója a BBC-nek.

A tervek szerint minden, az Egyesült Királyságban élő, társadalombiztosítással rendelkező, daganatos megbetegedéssel diagnosztizált páciensnek alkalma nyílik, hogy a diagnosztikát követő 48 órán belül bekerüljön a prehabilitációs programba. A lehetőséget vélhetően több ezer beavatkozásra váró beteg veszi majd igénybe.

Jóllehet az érintetteknek nem dolgoznak ki pontos edzéstervet, a brit orvosok azt javasolják, a műtét előtt álló betegek legalább heti három alkalommal menjenek el az edzőterembe. A szakemberek mindemellett szorgalmazzák, hogy a programban résztvevők nagy intenzitású kardióedzéseket és erőgyakorlatokat végezzenek, amelyeket táplálkozási tanácsadással és mentálhigiénés kezeléssel egészíthetnek ki.

 

Idősebb korban az orvos tanácsát is kérjük ki, mielőtt elkezdjük a rendszeres edzéseket.
Fotó: shuttestock

 

Manchesterben és vonzáskörzetében már több mint ötszázan vesznek részt a programban, és a következő két évben további kétezren szeretnének élni a lehetőséggel. A rászorultak ugyanakkor nemcsak az Egyesült Királyság északnyugati csücskében, hanem Londonban, Leicesterben és Yorkshire-ben is igénybe vehetik a szolgáltatást.

A legfrissebb hatásvizsgálatok szerint a módszernek köszönhetően javul a betegek fizikai és lelkiállapota, akik a műtéti beavatkozást követően gyorsabban felgyógyulnak, és sokan közülük otthon folytathatják a felépülést.

David Fowles tíz és fél órás műtétje előtt döntött úgy, csatlakozik a programhoz.

„Korábban azt mondták, a műtét után akár három-négy hétig is kórházban kell maradnom, erre kilenc nap múlva már otthon voltam. Hihetetlen, hogy a sok edzés mit tett velem! Sohasem hittem volna, hogy egyszer még edzőteremben kötök ki. Ha valaki ezt jósolja nekem korábban, biztos, hogy megmosolygom” – örvendezett a 68 esztendős nyugdíjas.

Magyarországon az edzőtermek műtétek előtti látogatása nem ismeretlen módja a betegek felkészítésének, de csak kevesen élnek a lehetőséggel.

„Magyarországon is ismert a prehabilitáció – mondta Kovács Ildikó sportdietetikus, a SportVitalitás munkatársa, aki hangsúlyozta, a sikeres beavatkozás záloga az orvos, az egészségügyi szakszemélyzet és a páciens közötti szoros együttműködés. – Több hazai egészségügyi ellátóhelyen is folytatnak ilyen tevékenységet, másutt pedig ehhez hasonlókat, anélkül, hogy a prehabilitáció terminológiával illetnék őket. A lényeg, hogy nagyobb műtéti beavatkozások vagy a szervezetet jelentősen megterhelő kezelések megkezdése előtt megfelelő lelki- és fizikai állapotba hozzák a pácienst, így csökkenteni tudják a beavatkozás kockázatát és lehetséges szövődményeit, valamint felgyorsítják a felépülést. A »megelőző« aktivitás irányulhat a megfelelő tápláltsági állapot, a fizikai erőnlét vagy bizonyos izomcsoportok megerősítésére, felkészítésére vagy éppen az optimális mentális állapot kialakítására. A prehabilitáció tehát az »egész embert« és a várható beavatkozást mérlegelő összetett tevékenységet jelent.”

Íme, hogyan zajlik a prehabilitáció Hollandiában (angol felirattal).

 

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani
Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Pörgessük meg tempós gyakorlatokkal a köredzéstréninget!
Blogra futottunk: a legboldogabb táv tíz kilométer is lehet
Tippek, hogy ne lógjanak viccesen az integetőizmok!

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.