Amikor az erő valóban velünk van

Számtalan írás jelent már meg az otthoni edzésről, egyedül végezhető mozgásformákról – szerzőnk ezúttal „a” másik oldalról közelíti meg a mostanság oly népszerű témát.

Az internet korában szinte minden elérhető online: edzésvideók, cikkek, komplett edzéstervek, így számos mozgásformát próbálhatunk ki otthon. Sajnos nemcsak minőségi, hiteles anyagok vannak fent a világhálón, rengeteg rossz gyakorlatsor, áltudományos cikk, tévhiteken alapuló anyag is kering. A hétköznapi embereknek nehéz eldönteniük, mi a jó, s mi nem, de most szeretnék némi segítséget nyújtani az eligazodáshoz. A legfontosabb, hogy ellenőrizzük a szakmaiságot, akár videóról, akár írásos anyagról van szó.

A hiteles szakemberek általában több forrásból leinformálhatóak – ne a lájkok alapján döntsünk, a népszerűség nem jelent egyben hitelességet is. A nagyon merész állításokra mindig érdemes rákeresni, utánuk nézni.

Vannak bizonyos edzésformák, amelyeket nem lehet normálisan megtanulni otthon, szakember segítsége nélkül, sőt még online csoportos edzés keretében sem. A kettlebell, a nagy súlyos edzés és az akrobatikusabb mozgásformák is ilyenek, nem az önkéntes karantén idején érdemes belevágni ezekbe.

Kezdjük a fitneszes tévhitekkel, ugyanis a témáról könyvet lehetne írni, végtelen számú rossz létezik a hobbisportok világában. Némelyik tézis, bár régóta megdőlt, máig él a köztudatban – most néhány ismert vagy veszélyes példát hoztam.

A HELYES GUGGOLÁS

Még mindig sok helyről hallom, hogy a térd nem mehet a lábfej elé.

Valószínűleg így akarhatták megakadályozni, hogy a mozgást a térd előretolásával kezdjék a sportolók, ezzel viszont teljesen rossz guggolási technikát alakítottak ki.

Innen származtatható az is, hogy vízszintes alá guggolni káros, ami az ilyen természetellenes pózban valóban nem túl jó, de megfelelő technika mellett a teljes mozgástartományban végzett gyakorlat semmilyen gondot nem okoz, ha kellően mobilisak vagyunk hozzá. Nézzük meg a súlyemelőket, erőemelőket, ők miként guggolnak, az alapján a súlyokkal lehetetlen lenne előretolt térd nélkül edzeni.

ZSÍRT IZOMMÁ!

Van egy rossz hírem: a zsírszöveteket nem lehet izommá alakítani.

A felesleges zsírt el lehet égetni, és helyette lehet izmot építeni, de sajnos a fából vaskarika effektus nem működik.

Két teljesen más szövet: a zsírsavakban nincs nitrogén, ami az izmokat jórészt alkotó aminosavak egyik fontos eleme.

NO PAIN, NO GAIN!

Ez a mondat a gyúrós világ egyik alapköve, de sajnos ebben a formában nem igaz. A kisebb fájdalom, mint a fáradt izmok égő érzése, az izomláz valóban hozzátartoznak az edzéshez, de a nagy fájdalom, a kidőlésig tartó edzés nemhogy nem használ, még árt is! Ezek rontják a teljesítményt, sőt sérüléshez, túledzéshez vezethetnek.

A SOK EDZÉS A JÓ EDZÉS!

A minőség fontosabb a mennyiségnél, az egyórányi, jól összeállított edzés sokkal többet ér, mint kilencvenpercnyi össze-vissza történő, struktúra nélküli tréningezés. Nem az a lényeg, hogy folyton elfáradjunk, hanem az, hogy fejlődjünk.

Ez persze kemény munkával jár, de nem kell mindig hosszúnak és a végletekig fárasztónak lennie.

KARDIÓZÁS ÉHGYOMORRA

A következő megállapítással sem lehetünk népszerűek, de az éhgyomorral való edzés egyáltalán nem jó. Valóban valamennyivel több zsírt égetünk úgy, mintha ennénk valamit előtte, de emellett izomból is fogyunk, s a teljesítményünk sem lesz ideális, a koncentrációs képességünk is gyengébb ekkor. Minimális mennyiségű táplálékot érdemes bevinni edzés előtt, az nem rakódik ránk, a szervezet energiát gyárt belőle.

KOCKAHASPROJEKT

A „bícsbádi” egyik legfontosabb része a kockás has, ami ugyan leginkább a testzsírszázaléktól függ, de a has erősítése is hasznos, már csak a törzserőnk miatt is.

Ehhez viszont nem a felülés és a hasprés a legjobb módszer: előbbi kifejezetten káros a nyaki csigolyákra, utóbbi már kevésbé, de akiknek gerinc- vagy nyaki problémáik vannak, ez is tud gondot okozni.

Ráadásul vannak sokkal hatékonyabb gyakorlatok. A plankvariációk, a bölcsőtartás változatai, a láb- és térdemelések mind-mind sokkal jobbak a has és úgy összességében a törzs edzésére.

És akkor már csak az összegzés marad: mielőtt belevágunk valamely mozgásformába, olvassunk róla, gyűjtsünk információt, és csak akkor kezdjük el, ha biztosan és megfelelően tudjuk végezni, nem utolsósorban pedig alkalmasak vagyunk rá. Ne dőljünk be a fitneszreklámoknak, csodásnak hangzó tréningmódszereknek, inkább eddzünk okosan.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.