Az air jógára esküszik a 2008-ban Európa-bajnok fitneszversenyzőnk

Csige Katalinnal a nagyobb futóversenyeken is rendszeresen találkozhatunk.

A korábban fitneszversenyzőként sikeres Csige Kata több magyar bajnoki címet szerzett, végül Európa-bajnoki elsőséggel zárta le fitneszkarrierjét 2008-ban. Egyetemi évei alatt személyi edzőként dolgozott, jelenleg gyógyszerészeti PhD-re készül, a futás mellett rendszeresen jógázik, fitneszedzői végzettsége mellé nemrég air jóga oktató képesítést is szerzett. Milyen út vezetett idáig, és miért ajánlja másoknak is ezt a különleges mozgásformát? Többek között erről is beszélgettünk a debreceni sportolóval.

Mi volt előbb, a jóga vagy a futás?
A sport régóta az életem része, de a futásba messziről csöppentem bele. Sokáig a fitneszről szólt az életem, és saját döntés volt, hogy abbahagytam. Bár hazai és nemzetközi szinten is sikereket értem el, kiégtem a versenyzésben, egyre inkább családra vágytam. A kislányommal veszélyeztetett terhes voltam, sokat kellett feküdnöm, és a szülés után már alig vártam, hogy újból sportolhassak. Elkezdtem futni, de nehezemre esett, fájtak tőle az ízületeim, így találtam rá a jógára mint regenerációs mozgásformára. Egy közeli jógastúdióba jártam, és otthon is rendszeresen gyakoroltam. Annyira jól helyrerakott, hogy fél év múlva ismét futhattam. A futás lett az új szerelem, olyan boldog voltam, hogy vettem egy futóbabakocsit, hogy a kislányommal együtt futhassak.

Hogyan tudtad összeegyeztetni a futást és a jógát?
Egyrészt nagyon szeretem a jógát is, körülbelül tizenegy éve része a mindennapjaimnak.

Másrészt a futás mellett mindenképp szükség van keresztedzésre, amire a jóga kiválóan alkalmas, például nagyon hatékony a futástól megrövidült izmok nyújtására.

Fokozatosan sikerült eljutnom a félmaratontól a maratonnál hosszabb távokig is (Ultra Tisza-tó, Mátrabérc), és a jógának is köszönhető, hogy sérülésmentesen tudtam futni. A járvány miatt 2020-ban és idén is covidos lettem, emiatt a futásban nem voltam annyira aktív, de a jógát szerencsére tudtam folytatni.

Hogyan találtál rá az air jógára?
Amikor személyi edzőként dolgoztam, voltak olyan tanítványaim, akik valamilyen sérüléssel jöttek hozzám, például gerincsérv vagy térdszalagszakadás, nekik speciális edzéstervre volt szükségük. Ezt a fajta rehabilitációs részét élveztem a legjobban a munkámnak. A rehabilitáció és a regeneráció elengedhetetlen akár sérülés, betegség után, hogy ne terheljük túl a szervezetet, mégis tudjunk mozogni, amivel elősegíthetjük a javulást. A koronavírus miatt nagyon hiányzott a futás, de olyan magas volt a pulzusom, hogy nem esett jól, ezért nem is erőltettem. Viszont szerettem volna többet mozogni, így ismerkedtem meg az air jógával.

Miben más az air jóga, mint a hagyományos jóga?
A hagyományos jógapózokat, -mozdulatokat végezzük, csak úgynevezett hammock (függőágyként a plafonra rögzített színes kendő – a szerk.) segítségével.

Nőknek kifejezetten tudom ajánlani, mert kibontakoztatja a női oldaladat, ezáltal meg tudod élni a nőiességedet.

Mivel nemcsak nyújtó-, hanem húzómozdulatok is vannak, a csigolyákat, a gerinc menti izmokat nagyon jól tudja edzeni.

Miért ajánlanád futóknak az air jógát, mint keresztedzést?
A futóknak általában sokkal kötöttebbek az izmaik, amire fokozottabban kell figyelni. A hammockban például sokkal kíméletesebben tudsz nyújtani, mivel nincsenek hirtelen mozdulatok. Emiatt időseknek vagy gerincbántalmakban szenvedőknek is ajánlott. A futóknak vagy akik rendszeresen sportolnak, azért is hasznos a légjóga vagy más aerial sportok, mert már rendelkeznek egy alapizomzattal, amit ezzel a mozgással lehet edzeni, erősíteni, hiszen a jóga nemcsak nyújtja, de erősíti is a mélyizmokat. Ha a futásnál a válladban, nyakadban van valamilyen görcs, vagy görnyedt a testtartásod, ezeket is lehet vele korrigálni. Sokkal jobban edzi a felsőtestet, fejleszti a hátizmokat. Segíthet az elrugaszkodásnál, az egyensúly fejlesztésében, sőt mivel nagy szerepe van benne a légzésnek, légzésproblémákon is tud javítani.

Mennyire volt nehéz edzésben maradnod a család és tanulás mellett?
Volt olyan időszak, amikor hajnali négykor jártam futni, hogy a család is beleférjen a napomba. A kislányom négyéves kora óta jár atlétikára és triatlonra, amíg ő edz, addig tudok futni. 2021-ben szinte minden hétvégén versenyeztem, aszfalton és terepen is, főleg a társaság miatt, és több dobogós helyet is szereztem. Idén a Covid miatt háttérbe szorult a futás, és az air jóga miatt is kevesebb időm volt futni – havi harmincöt-negyven gyakorlati órám volt.

Mit tervezel a jövő évre?
Nincsenek konkrét terveim, ugyanakkor szeretnék egyensúlyt találni a futás és a jóga között. A jóga arra is jó, hogy segít megismerni és tiszteletben tartani a határaidat, hogyan bánj a testeddel, meddig „húzhatod”, mikor mi fér bele az életedbe.

Kell önszeretet, hogy ne okozz magadnak fájdalmat, és ha pihenni kell, akkor azt is elfogadd. Viszont ennek meglesz az eredménye, a tested meghálálja, és egészségesebbé, sőt jobb futóvá is válhatsz.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.