Csak lassan a testtel!

Szánjunk időt arra, hogy megtanulunk helyesen mozogni, nehogy később a gerinc problémái miatt sérülésekkel küszködjünk – állítja Almásy Csilla gerincterapeuta-gyógytornász.

Általános, de lényeges kérdéssel kezdem: miért fontos a gerinc védelme a sportolás közben?
Egyszerű biomechanikai tény, hogy a sportmozgások nagyobb terhet rónak a gerincre, mint az átlagos fizikai mozgás, éppen ezért a sportoláshoz sokkal nagyobb stabilitásra van szükség – válaszolta Almásy Csilla gerincterapeuta-gyógytornász, a gerincvédelem hazai szószólóinak egyike (munkásságáról itt olvashatnak). – Ez nem azt jelenti, hogy a mindennapi mozgással nem árthatunk a gerincnek, de az biztos, hogy a sportoláskor nagyobb eséllyel: hiszen a sportmozgások közbeni erőteljes végtagmozgásokkal – konyhanyelven és igen leegyszerűsítve fogalmazva – rángatjuk a törzsünket. A gerinc stabilitása pedig tulajdonképpen a végtagmozgásokhoz szükséges stabilitást jelenti. Ütéskor, rúgáskor, dobáskor, futáskor, szóval bármilyen mozgáskor a gerinc nagyobb terhelésnek van kitéve.

Ha a gerinc nem stabil mindeközben, akkor vagy kisebb lesz a teljesítmény, mert az idegrendszer letiltja az izmok erőteljes mozgását, vagy rendben lesz a teljesítmény, de a gerincet szétcincálják a rajta keresztül-kasul haladó erők.

Almásy Csilla

Idehaza mennyire vannak tisztában az élsportolók a gerincvédelem jelentőségével?
Fontos, hogy említette, idehaza, hiszen nagy a különbség a külföld és Magyarország között. Az Egyesült Államokban például nem kérdés, hogy az edzői csapat tagja egy gyógytornász is, és nemcsak akkor használják a tudását, amikor a sportolónak egy sérülésből kell felépülnie. Egyszerűen a gyógytornász van a birtokában annak a magas fokú mozgásrendszeri tudásnak, amely biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a sportolást. Az Egyesült Államokban vagy Kanadában például rengeteg pénzt fordítanak a kutatásra, részben mert adott esetben magára a sportolóra is dollármilliókat költenek, és cserébe látni akarják a teljesítményt.

És mi a helyzet idehaza?
Vannak már kezdeményezések, de az egyesületek többségében még nincsenek gyógytornászok. Pedig az edzők többsége nincsen a szükséges ismeretek birtokában. Ami nem is az ő hibájuk, nekik egyszerűen fel kell ismerniük, hogy szükségük van olyan szakemberekre, akik a mozgásrendszerből fakadó energiát maximálisan ki tudják aknázni. A rutinosabb, a már harminc-negyven éve a pályán lévő trénerek kevésbé nyitottak, de vannak ellenpéldák, Zsiga Gyula modern szemlélete példaértékű a kézilabda területén.

Ha ekkora a gond az élsportolóknál, mi lehet a szabadidős sportolóknál?

Ott még nagyobb a baj, hiszen még a szakembereknek is nehéz elmagyarázni, miért fontos például a kar mozgásakor a gerinc stabilitása – most hogyan értetjük meg ezt az átlagemberekkel, akiknek a minimális anatómiai ismeretei is hiányoznak? Pedig nekik is fontos lenne tisztában lenniük a gerincvédelem fontosságával, még akkor is, ha nem heti tízszer edzenek, hanem például kétszer futnak. Ha nem stabil a gerinc, nem stabilak a csigolyák, nem stabil a törzs és a végtag sem, így pedig könnyen kialakulhatnak sérülések, rándulások vagy hosszú távon a rossz terhelésből fakadó fáradásos törések, szakadások.

Mi lehet a megoldás?
Az ideális világban a sportolás azzal kezdődne, hogy szakembertől megtanulunk mozogni. Gondoljunk bele, teljesen elképzelhetetlen, hogy elmegyünk egy fitneszklub egy órájára, majd húsz különböző hátterű, adottságú ember ugyanazt a gyakorlatot végzi, és az jó neki. Nem lehet jó mindenkinek. Az egésznek ott kellene kezdődnie, hogy először rendbe rakjuk a testet, azután gyúrunk a bikinialkatra.

Hogyan figyeljen a gerincvédelemre a szabadidős, hobbiból sportoló ember?
Jó volna, ha kezdetben heti legalább egyszer látná szakember, és heti háromszor dolgozna a gerinc stabilitásán és a mozgásminták javításán. Két-három hónap alatt szépen rendbe lehet tenni a testet, el lehet érni, hogy minden ízület a számára megtervezett mozgástartományban mozogjon, stabil legyen a gerinc és a mozgásminták is helyesek legyenek. Például az ülőmunka nagyon megrövidíti bizonyos szövetek hosszát, korlátozza mozgásukat, ilyenkor előbb helyre kell állítani a mobilitást, majd kialakítani a stabilitást és csak utána érdemes nekiállni komolyabb terheléssel mozogni.. Ehhez nem árt hozzáértő szakember, tréner segítségét kérni, legalább az első két-három hónapban. Fontos megjegyezni, hogy sokkal tovább tart a gerincproblémákból meggyógyulni, mint eleve időt szánni a bajok elkerülésére.

Az ország gerinctornája
Az egyre romló népegészségügyi mutatók, és azon belül is a gerincbetegségek előfordulásának rohamos növekedése hívta életre Az ország gerinctornája elnevezésű eseményt, amelyet november 17-én tartanak. Az esemény hátterét Almásy Csilla végzi, fő témakörei az edukáció, a különféle terápiás lehetőségek bemutatása és a speciális gerinctornák lesznek. Délután oktatási intézmények vezetőinek és testnevelő tanárainak tartanak előadást a gerincbarát testnevelésről. A programról ezen a felületen talál információkat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.