Az energiaitalok előnye és hátránya

A különböző termékek hazánkban is népszerűek, s rövid távon valóban képesek javítani a teljesítményt, illetve csökkenteni a fáradtságérzetet, hosszú távú fogyasztásuk azonban inkább kellemetlenséget okoz.

Edzés előtt, közben vagy után sokan fogyasztanak különböző energiaitalokat, ám az egészségünk szempontjából jobban járunk, ha természetesebb energiabomba után nézünk. Ilyen lehet a banán, a zöld tea vagy az alacsony zsírtartalmú tej, sőt mértékkel fogyasztva talán még a jó minőségű csokoládé is.

Az energiaitalok, elsősorban a koffeinnek és a taurinnak köszönhetően, valóban képesek növelni a fizikai és mentális teljesítőképességet, segítségükkel energikusabbnak, erősebbnek és frissebbnek érezhetjük magunkat, de számolni kell a kellemetlen mellékhatásokkal, az álmatlansággal, a magas vérnyomással vagy a fejfájással. Hosszabb távon a szív és érrendszernek sem tesz jót, nyugtalanságot okozhat, és nagyobb mennyiségben fogyasztva a koffein vízhajtó hatása miatt akár enyhe dehidratáltság vagy gyomorpanasz is jelentkezhet. És persze ne feledkezzünk meg, hogy a legtöbb készítmény viszonylag sok cukrot tartalmaz (ami az energia szempontjából persze nem hátrány), de lehet kapni cukormentes változatokat is.

A témában természetesen számos tudományos kutatás készült már, az egyik legtöbbet idézett, 2001-es vizsgálat szerint az energiaitalok rövid távon jelentősen javítják a memóriát, a reakcióidőt, a mentális és a fizikai teljesítőképességet. Profi kerékpárosokon 2009-ben végeztek egy felmérést, amelynek eredménye, hogy akik energiaitalt fogyasztottak, azoknak sokkal jobb volt az állóképességük.

Kerékpárosokon is tesztelték már az energiaitalok hatását
Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

Ugyanakkor a 2015-ben profi röplabdázókon végzett kutatás szerint három szettet játszva az energiaital sem javított szignifikánsan a játékosok teljesítményén – ez alapján tehát nehéz ítéletet mondani.

A British Journal of Nutrition 2014-ben 90 sportolón végzett kísérletében 53 férfit és 37 nőt két csoportra osztottak, az egyik energiaitalt, a másik koffein nélküli placebót kapott, majd egy óra múlva mindannyian végigdolgoztak egy hosszú, kimerítő edzést.

Bár az a csoport, amelyik energiaitalt kapott, 3–7 százalékkal jobban teljesített, sőt erősebbnek, energikusabbnak érezte magát, minden harmadik ember nehezebben aludt el este, másnap pedig fásultabb és idegesebb volt. Azaz a kisebb előnyt nagyobb hátrány követte.

A kutatás egyébként megállapította, hogy az energiaital a nőkre és a férfiakra is egyformán hat, ezen a téren nem volt szignifikáns eltérés.

Időnként tehát, mértékkel fogyasztva, hasznos is lehet, hosszabb távon, állandó fogyasztásra azonban senkinek sem ajánljuk.

A banán egészségesebb energiaforrás

Végül ne feledkezzünk meg az árról sem: egy átlagos energiaital 200–300 forintba kerül, ha hetente csak hármat iszunk meg, majdnem ezer forintot költünk, pedig ebből a pénzből vehetünk 2–3 kg banánt vagy egy kilogramm csirkemellfilét.

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Spárta királynője fonott kaláccsal tartotta távol magától a kutyákat
A magyar Jégember mínusz tíz fokban hegynek fel félmeztelenül fut maratonit
Egyetlen futólépés a jókedv felé
Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Futóknak a megfelelően összeállított nagysúlyos erőedzés is hasznos lehet

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel
Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.