Fontos a fehérjebevitel, amelyet állati vagy növényi forrásból biztosíthatunk

Péntekenként jelentkező rovatunk újabb részében Nagy Nóra Zsófia dietetikus a testünk építőköveinek tartott fehérjék szerepét részletezi.

A fehérjék testünk sejtjeinek építőkövei, amelyek fontos szerepet játszanak többek között a növekedésben, a szövetek megújításában, az izmok felépítésében, enzimek, hormonok szintézisében és az immunrendszerünk optimális működésében is. Szerepük van a víz megkötésében és szállításában, szükség esetén pedig energiaforrásként is hasznosulhatnak. Bevitelükre sportoláskor – a megnőtt igény miatt – különösképpen figyelni kell!

Az egészséges, nem sportoló felnőttek fehérjeszükséglete 0.8 g/ttkg (testtömeg kilogramm) naponta. A szabadidősportolók szükséglete ennél csak minimálisan nagyobb, 1 maximum 1.5 g/ttkg, ha normál tápláltsági állapotról beszélünk. Versenysportolóknál a szükséglet akár 1-2.5 g/ttkg közötti is lehet, erősportban (súlyemelés, testépítés) a legnagyobb a fehérjeigény, ami a napi energiabevitel kb. 20%-át jelenti.

Fehérjeszükségletünket állati vagy növényi eredetű fehérjeforrásokból is fedezhetjük. Ajánlott a növényi és az állati fehérjebevitelt 60-40%-ban, de legalább 50-50%-ban megosztani.

Az ennél magasabb állati eredetű fehérjebevitel nem javasolt, mivel a megnövekedett zsír-, koleszterin-, valamint purinbevitel egy magasabb szív- és érrendszeri megbetegedés rizikót jelent. A megfelelő fehérjebevitelt egyrészt alacsonyabb zsírtartalommal rendelkező tej és tejtermékkel, magas hús-, de alacsony zsírtartalmú felvágottak és húsipari termékek fogyasztásával, valamint a tojás-, hal- és húsételek zsírszegény elkészítésével biztosítsuk szervezetünk számára. Másfelől előnyös, ha táplálkozási szokásainkba a növényi fehérjeforrások gyakoribb fogyasztását is beillesztjük, nem csupán a fenntarthatóság jegyében, a változatosság és a megfelelő tápanyag-, rostbevitelt érdekében úgyszintén. Remek fehérjeforrás a csicseriborsó, a lencse- és babfélék, a szója, illetve az olajos magvak.

Fehérjedús napindító lehet egy zsírszegény tejjel készült chiamagos zabkása, vagy például egy túró/joghurtalapú gyümölcsös-zöldséges turmix.

Tízóraira és uzsonnára a friss gyümölcs, natúr joghurt mellé ropogtassunk egy kevés olajos magot. A vöröslencse nagyszerűen gazdagítja leveseinket, a csicseriborsóból pedig finom, tápláló szendvicskrém, saláta készíthető. Általánosítva elmondható, hogy 100g nyersanyagra vonatkoztatva a halak körülbelül 16-20g, a húsok 15-22g, a sajtok 20-30g, a csicseriborsó és a lencsefélék 20g körüli fehérjét tartalmaznak.

 

A tonhal sok fehérjét tartalmaz /Fotó: Shutterstock

 

A rovarok fehérjetartalma is jelentős. Hazánkban is kapható már tücsökliszttel készült müzliszelet, amely edzés előtt, vagy hosszabb ideig tartó testmozgás alatt (például teljesítménytúra), remek energiapótlás lehet. A 60g-os müzliszelet energiatartalma 250kcal, fehérjetartalma 20g, összetevőinek 20%-át a tücsökliszt adja.

Szabadidősport esetén táplálkozásunkkal is fedezhetjük a fehérjeszükségletet, a fehérjeporok alkalmazása tehát nem szükségszerű. Versenysport esetén fogyasztásuk azonban – kizárólag megfelelő beviteli mennyiség és gyakoriság, illetve testmozgás jelenléte mellett – előnyös lehet. Fontos tudni, hogy még ebben az esetben is van limit a fehérjebevitelt illetően, ami 3g/ttkg napi mennyiséget jelent.

A folyadékmennyiség biztosítása is lényeges

A sorozat első részében a sporttáplálkozást ismerhettük meg. A szabadidő-sportolók táplálkozása nem tér el jelentősen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányvonalaitól, egyediségét az adott mozgásformához igazított energia- és folyadékbevitel adja. A második részben a szervezet számára szükséges folyadékmennyiség biztosítására hívtuk fel a figyelmet. Minél hosszabb ideig és minél intenzívebben mozgunk ugyanis, annál fontosabb, hogy a megfelelő típusú folyadékpótlás megtörténjen.

Jövő pénteken: müzli kisokos

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.