Új sorozat a sporttáplálkozásról: vigyázni a jojóeffektussal!

Péntekenként jelentkező rovatunk első részében Nagy Nóra Zsófia dietetikus a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjairól ír.

A sporttáplálkozás a táplálkozástudomány egy nagyon speciális területe, mivel a táplálkozási javaslatok erőteljesen sportágspecifikusak. A szabadidő-sportolók táplálkozása azonban nem tér el jelentősen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányvonalaitól, individualitását az adott mozgásformához igazított energia- és folyadékbevitel adja.

Egy szabadidő-sportoló energia- és a tápanyagszükséglete egyéni; befolyásoló tényező a tápláltsági állapot, a kor, a nem, valamint a fizikai aktivitás mértéke.

Túlsúly és elhízás esetén a pontos beviteli szükségleteinket az ideális testtömegünk figyelembevételével javasolt meghatározni, amelyben – az étrend szakszerű összeállítása mellett – tanácsos dietetikus segítségét kérni. Mindezek mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai, a javasolt nyersanyagok és ételkészítési módok általánosítva is megfogalmazhatók.

Érdemes törekednünk a napi többszöri, kisebb volumenű étkezésre, amellyel biztosítható a sportoláshoz szükséges optimális energia- és vércukorszint, illetve a normál bélműködés fenntartása is. Alapvető feltétel a tudatosság és a változatosság jelenléte, amellyel fedezni tudjuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.

A szabadidő-sportolók fehérjeszükséglete csak minimálisan nagyobb egy egészséges, nem sportoló felnőtt szükségletéhez képest.

A fehérjebevitel növelhető zsírszegény tej, tejtermékek, tojás, sovány halak, húsok és zsírszegény felvágottak fogyasztásával. Remek növényi fehérjeforrás a csicseriborsó, a lencse- és babfélék, a szója és az olajos magvak. A fehérjeporok alkalmazása nem szükségszerű, de bizonyos esetekben fogyasztásuk – megfelelő beviteli mennyiség és gyakoriság, illetve testmozgás jelenléte mellett – előnyös lehet.

Zsírbevitel szempontjából az étrend alkalmazkodhat az egészséges táplálkozás alapelveihez, javasolt, hogy a napi energiaszükséglet 25-30%-a legyen fedezve általa. Az alacsony zsírtartalommal rendelkező nyersanyagok választása mellett a zsírszegény ételkészítésre is javasolt törekedni (pl. sütőzacskóban, alufóliában sütés, valamint a sütéshez felhasznált zsiradék minimalizálása). Jó példa, hogy a bepanírozott húst sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin, kis olajjal megspriccelve is el lehet készíteni.

A napi energiabevitel 50-55%-át fedezzük a szénhidrátokból, ezen belül nagyobb részt az összetett, lassabban felszívódó szénhidrátokból. A testtömegcsökkentés megcélzása esetén a jojóeffektus elkerülhető, ha a napi szénhidrátbevitel nem kerül tartósan 120 gramm alá.

Az ajánlott napi cukorbevitel több tényezőtől, leginkább a fizikai aktivitás mértékétől függ. Előfordulhat, hogy bizonyos esetekben a cukor helyettesítésére más, alacsonyabb energiatartalmú édesítőszer javasolt. Az otthoni süteményeket, pohárdesszerteket igyekezzünk kevesebb cukorral vagy cukor nélkül elkészíteni, és magasabb rost- (zabpehely, teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával), fehérje- és kalciumtartalommal (natúr joghurt, kefír vagy túró hozzáadásával) felruházni. A napi ajánlott rostbevitel 25-30 gramm, amelyet gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és magvak megfelelő mennyiségű és gyakoriságú fogyasztásával tudunk fedezni.

A napi folyadékszükséglet egyéni, általánosságban 2 liter körüli, amelyet vízzel, ásványvízzel ajánlott biztosítani, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás kerülendő! Bizonyos helyzetekben az izotóniás ital kifejezetten javasolt, amelyet házilag is el tudunk készíteni.

Jövő pénteken: A folyadékpótlás titkai és házi izotóniás ital készítése

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul
Ibra a futballtól elbúcsúzott, de a tékvandó és a kidolgozott felsőtest marad
Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet
Hatszor nyert Mr. Olympiát, de azt mondja, a sok edzésnek semmi értelme

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.