Legális dopping, amit a WADA sem tilt

Nyakunkon a nyári olimpia, ami még inkább az élsportban jellemző teljesítménykényszerre, doppingra, illetve doppingellenes küzdelemre irányítja a figyelmet. A sportolókon egyre nagyobb a nyomás, hogy a legalitás határain belül minél jobb eredményeket érjenek el. Cikkünkben három olyan eljárást, illetve anyagot vizsgálunk meg, amelyek még a WADA – egyébként nagyon szigorú – előírásai szerint sincsenek tiltva. (X)

A sport területén a teljesítménynövelés kérdése örökzöld téma, amely valószínűleg egyidős a profi sporttal. Az utóbbi évtizedekben azonban az élsport tovább professzionalizálódott, a hozzá kapcsolódó reklám- és szponzori tevékenység révén pedig óriási pénzek forognak az ágazatban. Mindezek eredményeként a sportolókon hatalmasra nőtt a nyomás, hogy minél jobb eredményeket érjenek el.

A közelgő, 2021. július 23-án kezdődő tokiói nyári olimpiai játékok kapcsán még inkább a figyelem középpontjába kerül a dopping és az ellene folytatott küzdelem. A Doppingellenes Világszervezet (más néven Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, WADA) mindent megtesz az illegális teljesítményfokozók visszaszorításáért.

Ugyanakkor találhatunk olyan hatóanyagokat is, amelyek meglepő módon nincsenek a WADA tiltólistáján. Ezek egy része olyan anyag, amelynél nem meglepő, hogy nem sorolják a doppingszerek közé. De van olyan vegyület is, amely esetében első hallásra talán hihetetlen, hogy nem számít tiltott teljesítményfokozónak.

Nézzünk néhány olyan legális doppingszert, amelyet gond nélkül használhatnak a profi sportolók.

Krioterápia

A krioterápia vagy hidegterápia lényege, hogy rövid időre extrém alacsony hőmérsékletű hideg levegő hatásának teszik ki a test egészét vagy egy jól behatárolt részét. Ez megvalósulhat:

  • egy speciális kamrában, akár –110 Celsius fokon (teljestest-hidegterápia),
  • vagy egy irányított hideglevegő-sugár segítségével a test egy konkrét területén.

A krioterápiának többek között gyulladáscsökkentő, anyagcsere-gyorsító hatása lehet, ezzel közvetetten segítheti a teljesítmény növelését. Közvetlen izomlazító hatása van, a kortizol stresszhormon szintjének emelése révén pedig segíthet a sportolók teljesítményének fokozásában.

Kolosztrum

A kolosztrum (előtej, föcstej) a szarvasmarha ellésétől számított 8 napon belül fejt tej. Számos, a növekedést segítő összetevőt tartalmaz, amelyek az újszülött borjú gyors fejlődését segítik, és a sportolók teljesítménynövelésében is eredményesen alkalmazhatók. Elsősorban az erősportokban használják az izomtömeg gyors és hatékony növelésére.

Több kutatás is alátámasztotta a kolosztrum hatékonyságát a sportteljesítmények növelése terén. Ugyanakkor – bár a WADA kifejezetten nem tiltja – figyelmeztetnek rá, hogy a kolosztrumban lévő növekedési faktorok némelyike „befolyásolhatja a doppingellenes vizsgálatok eredményét”. Ezért hivatásos sportolóknak nem ajánlják a fogyasztását!

CBD-olaj – de nem akármilyen!

A WADA rendelkezései alapján a kannabiszszármazékok használata, egyetlen kivételtől eltekintve, tilos! A CBD-re és az ezt tartalmazó CBD-olajra nem vonatkozik a tiltás, ezt fogyaszthatják a hivatásos sportolók is.

A sportban nyújtott teljesítmény szempontjából kulcsfontosságú az esetleges rejtett betegséggócok, gyulladások kezelése és megszüntetése. Az Egyesült Államok Nemzeti Biotechnológiai Információs Központjának kutatása szerint a CBD gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású lehet (amit egy másik kutatásuk is megerősít). Emellett segíthet a szervezet regenerálódásában és az energiatermelés fokozásában, amit ez a tanulmány is alátámaszt. Ráadásul a csontozatot is erősítheti a csontbontó enzimek blokkolása révén.

A WADA azonban felhívja a figyelmet, hogy nem minden CBD-olaj 100%-os tisztaságú. Vannak olyanok, amelyek – még ha csak kis mennyiségben is – tartalmaznak egyéb kannabinoidokat is. Például THC-t, amely nemcsak a WADA doppinglistáján szerepel, de a legtöbb országban is illegális a fogyasztása.

CBD-olaj a prémium minőségű, 0.0% THC-tartalmú kenderkivonatok szakértőjétől, az USA Medicaltól

Az USA Medical Kft. az amerikai Folium Biosciences gyógyszerészeti alapanyagok gyártására vonatkozó engedéllyel is rendelkező, CBD-előállító óriásvállalat termékeinek kizárólagos hazai és kelet-európai forgalmazója. Természetes, növényi alapú készítményeik Magyarország legkeresettebb CBD-termékei.

Kannabiszalapú CBD-kivonataikat a GMP (Helyes Gyártási Gyakorlat) irányelveit követve a Folium Biosciences állítja elő szigorú minőségellenőrzési és vizsgálati rendszert alkalmazva, kifejezetten az európai piacra. Minden termékük CPNP-regisztrációval rendelkezik.

Az USA Medical által kínált CBD-olaj széles spektrumú, vagyis nem tartalmaz THC-t. Modern kivonási eljárással készül, és tartalmazza a kenderből kinyerhető értékes esszenciális zsírsavakat, fitokannabinoidokat, terpéneket, szterolokat és flavonoidokat. Az értékes CBD-kivonatot minőségi szőlőmag, kendermag és narancsolaj keverékében feloldva forgalmazzák. A CBD-olaj ára minden dózisnál változó, de ár-érték arányban a piacon fellelhető hasonló termékekhez viszonyítva az egyik legkedvezőbb.

Képek forrása: USA Medical

​CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.