Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a cukkiniről

A cukkini bátran beilleszthető a szabadidős és versenysportolók étrendjébe, csekély energiatartalma miatt viszont érdemes más ételekkel együtt fogyasztani.

1. Mennyi az annyi? – A cukkini Amerikából Európába átkerülve főként az olasz konyha kedvelt alapanyaga volt, manapság azonban itthon is egyre sokoldalúbban használjuk fel. Alakbarát, hiszen energiatartalma csekély, 134 kcal energiát és csupán 5.3 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 gramm mennyiség. Rost- és antioxidáns-tartalma számottevő.

2. Szívvédő hatás – A cukkini remek vitamin és ásványianyag-forrás, többek között A-, B-, C- vitamin, folsav, kálium és cink található benne.

Rendszeres fogyasztása – a testtömeg megtartása vagy csökkentése mellett – a szív- és érrendszer védelme érdekében is javasolt, ami nyáron cukkinivel feldobott lecsó formájában is történhet.

3. Ha kesernyés az íze – akkor fogyasztásra már nem alkalmas, ugyanis ez a növény saját maga által termelt toxikus anyagainak jelenlétét jelzi. Ezek hányingert, hasmenést, akár hasi görcsöt is okozhatnak.

4. Diétás alapanyag – A cukkinit a kímélő étrendbe is bátran be lehet illeszteni, hiszen emésztése nem terheli meg a gyomrot és a bélrendszert. A hámozott cukkiniből számos diétás étel, így például főzelék, rakott és töltött étel is készíthető.

5. Sokoldalúság – A cukkini nemcsak grillezve vagy rántva, hanem krémlevesnek, főzeléknek, rakott-, töltött- vagy tésztaételnek elkészítve is finom. A vállalkozó kedvűek tócsni, valamilyen vagdalt vagy quiche készítése során is felhasználhatják, de a reggeli rántotta, omlett is izgalmasabb vele. Legyalulva piskóta, palacsinta vagy gofri tésztájába is kerülhet.

+ 1 helye az étrendben:
Tekintve jó tápanyag-összetételét, a cukkini bátran beilleszthető a szabadidős és versenysportolók étrendjébe. Energiatartalma azonban csekély, így a megfelelő laktatóérték érdekében érdemes más lassan felszívódó szénhidráttartalmú nyersanyaggal (például gabonafélék) és fehérjeforrással (például hús, hal, tojás, joghurt, sajt) együtt fogyasztani a főétkezés során.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.