Ugyanaz a terem, mégis sok új útvonal

Új sorozatunkban a falmászással foglalkozunk, hiszen nem elég, hogy a több szakágat magába foglaló sportág egyre népszerűbb, a 2020-as olimpia műsorára is felkerült – érdemes tehát odafigyelni rá.

Sorozatunk első részében kicsit még érintjük a múlt héten befejezett szériát, amelyben a különböző sportágak költségigényét vettük számba – most a falmászásnál is tartunk egy röpke rovancsot.

Jobbára fedett helyeken lehet falat mászni, a különböző mászótermekben pedig gyakorlatilag mindent lehet bérelni, így – főleg eleinte – igazából nem érdemes vagyonokat költeni.

Ami mindenképp hasznos, az egy saját mászócipő, 20-30 ezer forinttól már vehetünk egyet. Egy póló, nadrág szett megáll 15 ezer alatt, a karabinerek 2–5 ezer forintba kerülnek, míg egy magnéziumos zsák 2500. Súlyosabb kiadás a saját kötél, egy 60 méteres darabra simán elkölthetünk 30 ezer forintot is – de erre inkább csak akkor van szükség, ha szabadtéren mászunk, hiszen, ahogy mondtuk, a termekben gyakorlatilag mindent biztosítanak.

Valljuk be, praktikusabb és biztonságosabb is teremben mászni. Magyarországon kevés szabadtéri sziklamászó hely, útvonal található, és nem is mind teljesen legális. Ha mégis a friss levegőn akarunk mászni, és nem vagyunk ipari alpinisták, akkor a Bükkben található több útvonal, például a Hámori Mászóparkban, ahol még jégmászásra is van lehetőség. A Bükk mellett a Vértesben és a Mátrában is vannak jól mászható útvonalak, de mindig figyeljünk oda a biztonságra.

Ha maradunk a termeknél, akkor bőséges választási lehetőségünk lesz, Budapesten és vidéken is egyre több falmászó-, illetve boulderterem található. A falmászásnál ugye magasabbra és kötéllel biztosítva mászunk, míg a technikailag nehezebb, általában vízszintes irányú boulder esetében alacsonyabb a fal, nincs kötél, viszont szivacsra esünk.

A budapesti helyeket alapul véve 1000–2500 forint közötti árakon vehetünk jegyet a különböző termekbe, amelyekből tényleg bőven találni. A falmászó termekben az is praktikus, hogy egyrészt szakemberek felügyelete és segítsége mellett mászhatunk, másrészt változatos útvonalakon.

Rengeteg fogás található a falakon, lehet válogatni, hogy melyeket érintve akarunk felmászni; a termekben gyakran változtatják is a fogások helyét, így a rendszeres látogatás esetén is új meg új útvonalakat fedezhetünk fel.

A falmászásban és a boulderben az is nagyon jó, hogy tulajdonképpen bármilyen tudásszint birtokában élvezhetjük a programot, mivel a termekben lévő raklapnyi fogásnak és nagy falfelületnek köszönhetően a kezdőknek is teljesíthető útvonalakat lehet találni – de a profikat is megizzaszthatja egy-egy út. A sikerélmény pedig fontos, ezért érdemes jól megválasztani a termet és az edzőt; ez esetben nemcsak eleinte, hanem később is örömünket leljük a mászásban. Amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy gyakorlatilag a gyerekkori fára mászás élvezetét csempészi vissza az életünkbe, ráadásul a sportág jót tesz a mozgáskoordinációnknak, erősít, kreativitást igényel, és a koncentrációt is javítja.

A jövő héten szakmailag elemezzük az új olimpiai sportágat: milyen izmokat mozgat meg, hogyan kell ezekre külön, pluszban edzeni, milyen sérülés veszélyezteti a falmászót?

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Magyar éremre számít az 1991-es győztes
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a paradicsomról
Lassíts le, és elkezdesz látni!
A szélerősség fokozatai – mikor ne induljunk túrázni?
Kígyójával a nyakán szörfözött – pénzbüntetést kapott

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.