A testmozgás továbbra is ingyenes

Palatinus Tünde korábbi fitneszvilágbajnok szerint nem lesz könnyű átvészelni a koronavírus-járvány miatti szobafogságot, ám a testmozgás segítéségével könnyebben átlendülhetünk a holtpontokon.

Bár még nem hirdettek kijárási tilalmat a koronavírus-járvány miatt, egyre többen kényszerülnek a négy fal közé. Palatinus Tünde fitneszedző már készül a rendkívüli állapotra, ezért hamarosan online edzéseket indít, így a home office miatti bezártság alatt sem maradunk workout nélkül. Amíg azonban lehet – betartva az előírásokat és az ajánlásokat, azaz kerülve az olyan helyeket, ahol sokan megfordulnak –, menjünk a szabad ég alá, ahogyan azt ő is tette.

„Vasárnap szabadtéri átmozgató edzést tartottam az érdeklődőknek a Havashalmi Futóparkban, Budapesten. Igazi békebeli hangulatban, szűk körben zajlott az esemény, ám akik ott voltak, nagyon jól érezték magukat. Fontosnak tartom, hogy amíg lehet, menjünk ki a szabadba és ott mozogjunk, mert sokkal egészségesebb, mint négy fal között, így hatékonyabban erősíthetjük szervezetünk ellenálló-képességét. Elképzelhető, hogy hamarosan bezárnak a konditermek is, és akkor már csak parkokban és otthon sportolhatunk.

Nekünk, szakembereknek kötelességünk, hogy segítsük azokat, akik óvni szeretnék egészségüket, és erősíteni akarják immunrendszerüket. Ha pedig úgy hozza a sors, és végleg a négy fal közé szorulunk, online edzéseket látogathatunk”

– tájékoztatott a szakember.

Palatinus Tünde reménykedve tekint a közeljövőbe, és úgy tervezi, hogy a kényszerből otthon lévő diákoknak és szüleiknek, valamint a távmunkára kényszerülőknek ingyenes szabadtéri edzéseket tartanak.

„Hétfőn, szerdán és pénteken a tizedik kerületi Óhegy parkban egyórás alakformáló és átmozgató edzésre várunk mindenkit, akik már most unják az otthonlétet. Az edzések kezdési időpontját még nem döntöttük el, de időben tájékoztatjuk az érdeklődőket az esemény Facebook-oldalán. Sokat gondolkodtunk, hol legyen a dzsembori, végül a kőbányai színhely mellett döntöttünk, mert könnyen megközelíthető, a parkolás ingyenes, és van nyilvános WC is. Természetesen igyekszünk figyelni a higiéniai körülményekre is: nem adunk a másiknak se puszit, se pacsit, és tartjuk egymástól a kellő távolságot. Az sem baj, ha valaki maszkban tornázik, a lényeg, hogy jöjjön el” – mondta Palatinus Tünde.

Sokunkban felvetődik a kérdés, mit tegyünk, ha mégsem merünk kimozdulni, és hogyan enyhíthetünk bezártságérzetünkön?

„Nehéz időszak elé nézünk, hiszen gyökeresen megváltozik az életünk. Hétköznapjainkat eddig a munkahely és az iskola strukturálta, most azonban otthon kell majd maradnunk, ami sok szempontból nagy kihívást jelent. Pontosan meg kell terveznünk a napjainkat, másképpen szétfolynak és elveszünk benne. Gondoljunk csak bele: biztosan sokan örülnek annak, hogy újra sok időt tölthetnek együtt gyermekeikkel, ám nem könnyű azok helyzete, akik különböző életkorú, más igényű gyerekekkel maradnak otthon.

Állítsunk fel egy jól követhető napirendet, és ne az legyen, hogy egész nap csak dolgozunk, majd amikor felállunk a székből, nekiállunk az otthoni teendőknek. Most más a helyzet, másfél óra munka után álljunk fel a székből, mozogjunk tíz-húsz percet, az sem baj, ha ez házimunka.

Nagyon sok színvonalas edzést találhatunk az interneten, az otthoni sportolást pedig személyi edzők segítik online – bátran böngésszünk a kínálatban! Abban reménykedem, hogy aki eddig nem nagyon mozgott, most kicsit kénytelen lesz, és akkor is sportolni fog, ha már véget ér a kötelező szobafogság” – fejezte be a fitneszedző.

(Fotó: AFP)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.