Az idei esztendő új fitnesztrendjei

Számos változást és újítást hozhat 2021 a különböző mozgásformák és a testedzés-hatékonyság mérése terén. A legérdekesebbek között megtalálható a szemgolyót megmozgató jóga is.

Az egészséges életmód, a testi-lelki jóllét talán sohasem kapott akkora hangsúlyt, mint a koronavírus-járvány kitörése óta. 2020 tavaszán emberek százmilliói rekedtek otthonunkban a kijárási korlátozások miatt, és legalább ennyien voltak, akik nappalijukat, hálószobájukat vagy éppen udvarukat edzőteremmé alakították át.

Nem csoda, hogy világszerte megugrott a különböző erősítő- és fitneszeszközök értékesítése, és sokan töltöttünk le jobbnál-jobb, a testmozgást elősegítő alkalmazásokat. Mások leporolták bringájukról a port, és újra nyeregbe ültek, sokan pedig futócipőjüket ásták elő a szekrény mélyéről. A pandémia megjósolhatatlan módon változtatta meg sportolási szokásainkat, ám tíz hónap elteltével – az elmúlt időszak tapasztalataiból kiindulva – már látjuk, melyek lesznek 2021 fitnesztrendjei.

 

Sétáljuk le, ami lesétálható!

Bár az otthon is végezhető workoutok tavaly rendkívül népszerűek voltak, sétálni és túrázni is rengetegen mentek. Minden jel arra utal, hogy a séta az idén is közkedvelt mozgásforma lesz, mert bárki csinálhatja – nem kell hozzá sportfelszerelés és különösebb előkészület, továbbá kiváló lehetőséget nyújt, hogy felfedezzük a környéket. Társasági eseménynek sem utolsó, hiszen maszkban, a távolságtartás szabályait betartva barátainkat is elhívhatjuk a közös sétákra. Az egyik legkíméletesebb mozgásforma, amelynek jótékony hatása egyáltalán nem elhanyagolható.

 

 

Szemjóga

Igen, jól olvasták, a fitneszjósok szerint az idén a szemjóga aratja le a babérokat. Méghozzá azért, mert az elmúlt hónapokban jóval több időt töltöttünk képernyő előtt, mint korábban, és nem feltétlenül szórakozásból: a távmunka vagy éppen a kapcsolattartás igénye sokakat ültetett le a laptopok képernyője elé. Jóllehet sokan azt hiszik, hogy a túlzott képernyős tevékenység hosszú távon rontja a látást, meg kell őket nyugtatunk, a nézet nem állja meg a helyét. Szemünk ugyanakkor jóval több törődést igényel, mint korábban.

A Facegym nevű weboldalon – most kapaszkodjanak meg – olyan online órákon vehetünk részt, amelyeken – tanár segítségével – nemcsak arcizmainkat, homlokunkat vagy nyakunkat tornáztathatjuk meg, hanem szemgolyóinkat is.

 

Villámtorna

Egyre többen végeznek rövid, nagy intenzitású HIIT-tréningeket, amelyek hossza 3 és 20 perc között van. Nyúlfarknyi, ám rendkívül intenzív edzésekből válogathatunk a 7-minute workout challenge és a Fiit alkalmazásban. Ezeken az appokon tíz percnél rövidebb erősítő és kardioedzéseket, valamint gyors regenerációt segítő gyakorlatokat találunk.

 

„Everestezés”

Mint ahogyan korábban megírtuk, a tevékenység lényege, hogy egy általunk kiválasztott hegyen kell megtennünk összesen akkora szintkülönbséget, mint amilyen magas a Mount Everest (8848 méter). Leginkább bringával próbálkozhatunk, de ha van kedvünk, elég időnk és kitartásunk, futva, kocogva, de gyalogolva is megtehetjük – persze virtuálisan. A Strava adatai szerint 2020 júniusában a felhasználók 600 százalékkal több sikeres „Everest-mászást” rögzítettek az alkalmazáson, mint tavalyelőtt az év azonos időszakában. Év elején a Peleton új kihívást indított útjára: arra kérik az embereket, hogy annyi nyeregben töltött percet töltsenek fel fiókjukba, amennyit csak lehet.

 

 

Viselhető technológia

Sohasem voltak még olyan népszerűek a különböző kalória-, pulzus- és lépésszámláló alkalmazások, mint 2020-ban. A szakértők szerint óriási robbanás várható a hordható, a testmozgás paramétereit számláló és elemző applikációk piacán. A nemrég forgalomba hozott Apple Series 6 például a vér oxigénszaturációját méri, és jó szolgálatot nyújthat a decemberben útjára bocsátott Fitness+ nevű platform is, amelyen összemérhetjük teljesítményünket másokéval.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúros bemutatkozások a Mr. és a Ms. Olympián – képek, videók
Gyors „ujjműtét” verseny közben; hídról lógó bringás – februári esetek videón
Praktikus tanácsok a többnapos túrák teljesítéséhez
A kinti mozgás sikerélmény, avagy három ok, amiért érdemes a természetben futni
Cseke Lilla legjei: applikációk, melyek színesebbé teszik a futást

Videók

Ha szeret falat vagy sziklát mászni, akkor ez az ön bakancslistás kihívása!
Nosztalgia: így gördeszkáztak huszonöt éve a magyarok
Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai

Hegymászás

Egyetlen szánnal egész Grönlandon keresztül: a zöld sziget magyar úttörői
A Csupasport ajánlata: hova menjen először, aki hegyet mászna?
Télen mászták meg a Szellemhegyet

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.