Brutális fitneszkihívás, avagy így edzenek a legkeményebb tengerészgyalogosok

A Navy SEAL elitcsapatába csak a legjobb formában lévő katonák kerülhetnek be, lássuk, milyen feladatokat várnak tőlük a mindennapi tréningeken.

A Navy SEAL, azaz az amerikai haditengerészet különleges egysége a világ egyik leghíresebb katonai alakulata, ahova valóban csak a legrátermettebbek kerülhetnek be. A kőkemény kiképzésekről rengeteg cikk és videó van fent az interneten, a fitnessvolt.com oldalon pedig egy korábbi tengerészgyalogos, Patrick Dale írt hosszú cikket a SEAL néhány edzéséről.

A cikk azzal indít, hogy az alakulathoz természetesen már bekerülni sem könnyű, az újoncoknak nemcsak erősnek kell lenniük, de emellett fontos, hogy nagyon jó futók és úszók legyenek, messze átlagon felüli legyen az állóképességük, és bírják a szenvedést.

Na de lássunk néhány ott alkalmazott edzést, amit bárki kipróbálhat, aki elég erősnek érzi magát hozzá. Persze, ahogy az említett cikk is hozzáteszi, bármelyiken könnyíthetünk, elvégre nem az a cél, hogy bekerüljünk a SEAL-hez.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy bár a fogyáshoz és az izomépítéshez is ideálisak ezek a feladatok, nem ez az elsődleges céljuk, így ha például valakinek az a terve, hogy minél nagyobb, vastagabb karja legyen, ahhoz vannak ennél jobb edzésmódszerek is.

A FELVÉTELHEZ: A következőkben írt számok a szükséges minimumot jelentik, amit illik túlteljesíteni, ha valaki be akar kerülni az egységbe. Kezdésnek maximum tizenkét és fél perc alatt mellúszásban le kell úszni 500 yardot (450 méter), tíz perc pihenő után két perc alatt legalább ötven fekvőtámaszt, majd tíz perc pihenő után ugyanennyi felülést megcsinálni, ezek után újabb tíz perc szusszanást követően legalább tíz húzódzkodást kell tudni elvégezni, végül a szokásos pihenő után tizenkét perc alatt másfél mérföldet, mintegy 2.5 kilométert futni.

MURPH EDZÉS: Itt egy mérföld (1.6 km) futás után el kell végezni 100 húzódzkodást, 200 fekvőtámaszt, 300 guggolást, majd levezetésnek futni újabb egy mérföldet. Mindezt egy tízkilós súlymellényben. A cikk is hangsúlyozza, hogy egyszerre száz húzódzkodást természetesen a legkeményebb katonák sem tudnak megcsinálni, így ezeket több sorozatra kell osztani, de a cél, hogy minél gyorsabban végezzünk mindennel. A kezdők könnyítésként elhagyhatják a súlymellényt.

FEKVŐTÁMASZ-PIRAMIS FUTÁSSAL: Piramismódszerrel kell elvégezni 81 fekvőtámaszt, úgy, hogy először egyet, majd kettőt, és így felmenni egészen kilencig, majd visszafelé ugyanezt, mindeközben minden fekvőtámasz után feltérdelve a fej fölé nyújtjuk lazításként kezünket. A teljes sorozat végén jöhet a három mérföld futás – lehetőleg a homokban.

Ez kezdetben nagyon könnyű, majd ahogy nő az ismétlésszám, úgy lesz egyre keményebb.

100 BURPEE KIHÍVÁS: Nagy előnye, hogy otthon is bárki elvégezheti, és sok idő sem kell hozzá. De a legkevésbé sem könnyű. A feladat egyszerű, száz burpee-t kell elvégezni a lehető legrövidebb idő alatt. Ez gyakorlatilag ugyanolyan, mint a négyütemű fekvőtámasz, annyi a különbség, hogy ennél a gyakorlatnál a végén felszökkenünk, és felemeljük a kezeinket a fejünk fölé. A jó az, ha valaki tíz perc alatt teljesíti, tizenegy perc alatt még elfogadható, az ennél hosszabb idő viszont gyengének számít – legalábbis a Navy SEAL mércéje szerint.

50 KG SÚLLYAL SÉTÁLNI: Ez sem bonyolult, viszont remek alapot ad a katonáknak, akiknek gyakran napokig kell cipelniük a fegyvereket, élelmiszereket és egyéb felszereléseket. Pakoljunk meg egy hátizsákot körülbelül ötven kilónyi súllyal, majd így sétáljunk 10 mérföldet, azaz 16 kilométert. Ha szükséges, megállhatunk, de a cél, hogy minél gyorsabban teljesítsük a távot.

„BADGER”: Három kört kell elvégezni minél gyorsabban a következő három gyakorlattal: 30 guggolás 45 kilós súllyal, 30 húzódzkodás, 800 méteres futás. Mark „Badger” Carter amerikai katona volt, akit Irakban öltek meg.

„NICKELS AND DIMES”: Ennek a célja a felsőtest edzése mellett az állóképesség növelése, és előnye, hogy gyakorlatilag bárhol elvégezhető. Itt percenként öt húzódzkodást, majd tíz fekvőtámaszt kell elvégezni, 10, 15 vagy 20 percen keresztül.

Vagyis ha egy sorozatot megcsinál valaki fél perc alatt, akkor van fél perc pihenője, majd jön a következő sorozat, és így tovább. Eleinte talán nem tűnik nehéznek egy jó erőben lévő sportember számára, de ahogy peregnek a percek, úgy lesz egyre durvább.

GYORS SÚLYZÓS EDZÉS: A cél az erősítés mellett itt is a gyorsaság, ám a konditermi edzések szerelmeseinek talán ez lesz a legszimpatikusabb. A gyakorlatokat minél nagyobb súllyal érdemes végezni. Bemelegítés után 15 guggolás (súllyal), majd 15 vállból nyomás, végül 15 döntött törzsű evezés jön, aztán két perc pihenő után ugyanez 12, újabb két perc pihenő után pedig ugyanez 10 ismétléssel.

Aki pedig minden gyakorlatot képes a szigorú időkorlát alatt elvégezni, lehet, hogy nem elitkatona, de az biztos, hogy nem panaszkodhat a kondijára.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.