Izomcsodák minden mennyiségben

Minden korábbinál nagyobb létszámú magyar küldöttség képviseli a magyar színeket a csütörtökön kezdődő testépítő- és fitnesz-világbajnokságon, amelyen a mieinknek rendkívül erős ellenfelekkel szemben kell helytállniuk. 

Nem kevesebb, mint 26 magyar versenyző vesz részt a spanyolországi tengerparti üdülővárosban, Santa Susannában november 4. és 7. között sorra kerülő IFFB junior, felnőtt, és masters testépítő- és fitnesz-világbajnokságon, amely a sportág történetének legnagyobb szabású világseregszemléjének ígérkezik.

Idén a májusi junior, felnőtt, és masters Európa-bajnokság volt az egyetlen jelentős megméretés, amelyen színpadra állhattak testépítőink és fitneszversenyzőink. Noha a magyar küldöttség Balogh Eszter révén mindössze egyetlen éremmel gazdagodott, a mieink számos értékes negyedik helyezést is szereztek az erős mezőnyben (lásd keretes írásunkat).

„Remélem sokat javult versenyzőink formája a májusi kontinenstorna óta – mondja Huber István, a magyar szövetség elnöke. –

Mégiscsak világbajnokságról van szó, amelyre csaknem ezerötszáz sportoló érkezik a földkerekség minden tájáról.

Sűrű napoknak nézünk elébe, főként a szombat és a vasárnap ígérkezik hosszúnak. Nem lennék meglepve, ha a megnövekedett létszám miatt reggel nyolctól akár éjfélig is eltartanának a versenyek.”

Az idei kontinenstornán Nyircsák József nem sokkal maradt le a top 10-es helyezésről a felnőttek mezőnyében a games classic bodybuilding kategóriában. Ami a hölgyeket illeti, Szalai Evelin az előkelő negyedik helyen zárt a 162 centiméter alatti bikinikategóriában, Balogh Eszter épphogy csak lemaradt a dobogóról a 163 centiméter alatti akrobatikus fitnesz kategóriában, és szintén a negyedik helyen végzett Győrffy Fanni a 163 centiméter alatti, Tóth Csenge pedig a 168 centiméter alatti artistic kategóriában.

Valamivel eredményesebben szerepeltek juniorversenyzőink a kontinensviadalon, hiszen Balogh Eszter harmadik lett a 163 centiméter alatti akrobatikus fitnesz kategóriában, Hajdú Eszternek viszont meg kellett elégednie a negyedik hellyel a 163 centiméter feletti akrobatikus fitnesz kategóriában. Ilosvay Viktória a 21-23 éves juniorok nyílt mezőnyében ért el szintén negyedik helyet, de Nyircsák Józsefnek sem kell szégyenkeznie a 21-23 éves juniorok nyílt mezőnyében, a games classic bodybuilding kategóriában elért negyedik helyezése miatt.

Huber István szerint akár az aranyérem sem lehetetlen, de ehhez a mieinknek nagyon meg kell dolgozniuk a nem lebecsülendő ellenfelekkel szemben. A juniorok között leginkább Nyircsák Józsefnek és Kardos Gergőnek van esélye, hogy döntőbe kerüljön, a nőknél pedig Szalai Evelinnek, Balogh Eszternek, Bogdán Szófiának és Véninger Brigittának – sőt utóbbi akár a dobogóra is felállhat.

Ragyogó emlékeket őrzünk a tavalyi, ugyancsak Santa Susannában rendezett világseregszemléről: Ilosvay Viktória ezüst-, Vágó Virág bronzérmet szerzett a +163 centiméteres fitneszkategóriában, Véninger Brigitta pedig a masters bikinifitneszben állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Hovatovább Vágó Virág a junior-világbajnokságon az első helyen végzett, míg Nyircsák József a testépítő junior-vb-n diadalmaskodott.

Ilyen lelkiismeretesen még sohasem készültem egy szezonra – vallja be Vágó Virág. – Mindig mindent beleadok a felkészülésbe, ám idén ez hatványozottan igaz. Mivel új gyakorlattal állok színpadra, nagyon izgulok, hiszen még nem sajátítottam el annyira, mint az előzőt, de igyekszem napról napra jobban a magamévá tenni. Két héttel ezelőtt a magyar bajnokságon mutattam be először, és sokan elismerően szóltak róla, ezért bizakodom. Legfőbb célom a világbajnokságon, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból, és megfeleljek edzőimnek, illetve saját magamnak. Nyilvánvalóan az álmaim között szerepel, hogy megvédjem világbajnoki címemet, de ez idén sokkal nehezebbnek ígérkezik. A dobogó reális cél, de ez is nagyon sok mindentől függ.

Tetszik, nem tetszik, a fitnesz sajnos szubjektív sportág, így nem tudom, hogy a zsűri idén hogyan díjazza a gyakorlatom.

Sok függ attól is, hogy aznap milyen lábbal kelek fel, és hogy mellém szegődik-e a szerencse. Mindenesetre nagyon bizakodóan és alázatosan állok a versenyhez, és már alig várom, hogy színpadon lehessek.”

A 2021. november 3. és 8. között Santa Susannában sorra kerülő testépítő- és fitnesz-világbajnokság magyar résztvevői: Gulyás Fanni, Nyircsák József, Kardos Gergely, Végh Tünde, Berecz Sándor, Obertol Dávid, Szalai Evelin, Véninger Brigitta, Lólé Adrienn, Fekete Tünde, Serban-Popa Casandra, Horváth Andrea, Balizs Beatrix, Molnár Eszter, Bogdán Szófia, Balogh Eszter, Zemen Fruzsina, Hajdú Eszter, Kiss Brigitta, Vágó Virág, Giczi Boglárka, Dudás Barbara, Antal Adrián, Somogyi Gergely, Frájter Béla, Nyárasdi Zsombor

(A borítóképen: Vágó Virág, fotó: Morvai Tamás)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Sisakot fel!
Továbbra is terepultrafutó, de az aszfaltos maratonik sokat segítenek céljai elérésében
Motiválta a hazai pálya, 2 másodperces előnnyel lett 2.
Vállalta egyéniben, és magát is meglepve győzött első ötven kilométeres versenyén
Erős Tibor nyerte meg az Ultrabalatont, a nőknél Nagy Katalin ért először célba

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.