Küzdjünk meg a kötéllel!

Az erő és az állóképesség növelésére találták ki az eszközt, ám napjainkban fontos feladata van a köredzéseknél, ráadásul sérülésveszély-mentes és némi túlsúllyal is könnyedén használható.

A köredzésekhez rengeteg eszközt használhatunk, most azonban a rope-ot, vagyis a vastag köteles gyakorlatokat mutatjuk be Horváth Erik funkcionális tréner segítségével.

„Rendkívül hatékony eszköz, nagyon jó állóképességre tehetünk szert vele – kezdte a Funkcionális Sportegyesület edzője. – Állóképességet igénylő sportágakban, mint például a küzdősportokban előszeretettel használják az edzéseken, emellett a különböző sportágaknál nagy a szerepe a versenyfelkészülésben. Kis túlsúllyal vagy akár a nem elegendő izomzattal rendelkezők is könnyedén, sérülést elkerülve használhatják. Segítség lehet a fogyásban, tehát kardió céllal is lehet használni, emellett ízületkímélőbb, mint például a kettlebell. Remek Tabata-intervalledzéseket lehet összerakni. Nagyon sok jó gyakorlat létezik, ezért színessé válhat tőle az edzés. Nemcsak a felsőtestet erősíthetjük, hanem a láb izmai is megfelelő terhelést kapnak, például a statikus tartás közben végzett különböző gyakorlatoknál. Ilyen lehet, ha guggolásban végezzük a felemás hullám nevű gyakorlatot, ilyenkor dolgozik a felsőtest, a tartás miatt azonban a comb és a farizom is aktívan részt vesz a munkában. Az átlag kötél hossza tíz méter, vastagsága harmincöt és ötven milliméter közé esik.”

Természetesen ennél az eszköznél is kérjük ki szakember segítségét, mivel a kötéltávolságra is figyelnünk kell.

 

 

„Fontos, hogy először mindenki megfelelő szakmai háttérrel rendelkező, tanult edző segítségével végezze a feladatokat. Lényeges, hogy amikor elkezdünk gyakorolni, meglegyen a megfelelő kiindulóhelyzet, ez a legtöbb esetben guggolás, tartás vagy térdelés, de lehet akár nyújtott ülésben vagy terpeszülésben is végezni a feladatokat. Haladók fekvőtámasz-, illetve planktartásban is végezhetnek különböző gyakorlatokat. Figyeljünk, hogy guggolástartásban, térdelésben vagy ülő pozícióban végzett feladatoknál hátunk végig egyenes legyen.

Teljesen kifeszített kötéllel nem lehet dolgozni, mert akadályozza a mozgást, a megfelelő távolságot pedig úgy mérhetjük ki, ha megfeszítjük a kötelet, és egy lépéssel közelebb lépünk. Így lesz egy kis »hasa« a kötélnek, s ez adja meg az optimális távolságot.

A kötélnek mindig a hozzánk közelebb eső részét kell fognunk. A csukló kímélése érdekében alsó fogást alkalmazzunk, felső fogásnál nagyobb teher kerül a csuklóra, vigyázni kell az ízületeinkre. Hogy mennyire szabályos a gyakorlat, a hullám szépsége mutatja.”

Végig ügyeljünk a helyes tartásra, és a megfelelő légzésre is.

„Figyeljünk, hogy a megfelelő testtartás a gyakorlat végzése közben is megmaradjon. Először célszerű Tabata-edzésmódszerrel végezni a feladatot, ami azt jelenti, hogy húsz másodpercet dolgozunk és tíz másodpercet pihenünk.”

 

 

A vastag kötéllel végzett gyakorlatoknál létezik még a dupla hullám (a két kart egyszerre mozgatjuk), a váltott hullám vagy dobverő (felváltva folyamatosan dolgozik a két kar, így generáljuk a hullámokat), illetve a körzések (bentről ki vagy kintről be), jumping jack, oldalhullám vagy vízszintes hullám. A dupla hullámú feladatnál végezhetünk kitöréseket vagy akár burpeet is, úgy, hogy a kötelet nem engedjük el.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.