Magyar döntősök a testépítő és fitnesz Eb-n

Szinte valamennyi versenyzőnk bejutott a fináléba a szeptember 16. és 20. között a spanyolországi Santa Susannában tartott versenyen, Szalai Evelin ezüst-, Ágoston Dorottya bronzérmes lett.

A katalán fővároshoz, Barcelonához közel eső, festői szépségű kisváros, Santa Susanna néhány napra az öreg kontinens testépítőinek és fitneszeseinek paradicsoma lett. Szeptember 16-án, szerdán regisztrációval és mérlegeléssel kezdődött, majd vasárnap a nők bikinifitnesz kategóriájának versenyével fejeződött be a testépítő és fitnesz Európa-bajnokság, amelyet szigorú járványügyi korlátozások mellett rendeztek meg. Sohasem látott méretű, mintegy 36 méter hosszú színpadon pózolhattak a résztvevők, így kényelmesen megtarthatták egymástól a másfél méteres távolságot.

A hat sportolóból és egy sportvezetőből álló magyar küldöttség két nappal az első versenynap előtt megérkezett a helyszínre – Vargha Viola, a honi szövetség főtitkára hat sportolót kísért el. Mint Berkes László testépítő-szakágvezetőtől és személyi edzőtől megtudtuk, a nőknél Ágoston Dorottya és Szalai Evelin, a férfiaknál Nyircsák József, Kovács Krisztián, Kardos Gergely és Berecz Sándor képviselte a magyar színeket.

 

Berecz Sándor (jobbra) az ötödik helyen végzett. Fotó: Fitnessandmass

 

A nyitó napon sokat reméltünk Nyircsák Józseftől, aki a junior testépítők mezőnyében a classic physique kategóriában állt színpadra. Mint ismert, a fiatal tehetség második lett a 2019-es budapesti junior-világbajnokságon a games classic kategóriában – ezúttal az 5. helyen végzett, miképpen a felnőttek games classic versenyében is. Utóbbi versenyszámban Kovács Krisztián is a pódiumra lépett, és a 6. helyet szerezte meg.

„Bár a tavalyi junior-világbajnokságon elért második helyem tükrében kissé csalódott vagyok, úgy érzem, most is megtettem mindent, hogy éremmel utazhassak haza. Ilyen a versenysport. Fiatal vagyok, előttem a jövő, éppen ezért ez az eredmény további küzdelemre sarkall. Nem adom fel! Az Eb hátralévő részében szorítok a többi magyar indulóért” – mondta a némileg csalódott Nyircsák József.

Minden magyar nagy örömére csütörtök kora este az idén nagyon jó formában lévő Szalai Evelin (Berkes László tanítványa) besöpörte az ezüstérmet a nők fitmodel megméretésén.

„A mai napon Európa-bajnoki második lettem a fitmodel kategóriában – írta büszkén hivatalos Facebook-oldalán Szalai Evelin az éremátadót követően. – Vasárnap újra színpadra lépek, addig is szeretném megköszönni a felkészítést, illetve a támogatást Berkes Lászlónak, Berkes-Vasvári Nikolettnek és a Magyar Testépítő- és Fitneszszövetségnek.”

 

Szalai Evelin bikinifitnesz kategóriában is indult… Fotó: Fitnessandmass

… és a negyedik helyen végzett, a fitmodeleknél pedig ezüstérmes lett. Fotó: Szalai Evelin/Facebook

 

A torna második napján érem nélkül maradt a magyar küldöttség: Berecz Sándor a felnőttek között a men’s physique kategóriában az 5. helyet szerezte meg, míg a juniorok mezőnyében induló Kardos Gergely nem jutott a döntőbe, azaz a legjobb tíz testépítő közé.

A kontinensbajnokság harmadik, utolsó előtti versenynapján a juniorkorú Ágoston Dorottya örvendeztette meg a magyar drukkereket: a 16-23 évesek között induló hölgy a junior fitnesz open kategóriában bronzérmet szerzett.

Sajnos vasárnap már nem született újabb magyar érem. Bár Szalai Evelin nagyon ígéretesen pózolt a bikinifitnesz kategóriában, éppen lemaradt a dobogóról. Szintén döntőbe jutott, de nem állhatott dobogóra Ágoston Dorottya sem, aki a fitneszkategóriában 6. helyezést ért el.

Összességében elmondhatjuk, hogy női és férfi versenyzőink eredményesen szerepeltek az Eb-n, a két érem pedig önmagáért beszél.

 

Testépítő és fitnesz Európa-bajnokság, Santa Susanna, Spanyolország, szeptember 16–20.

A magyar versenyzők eredményei

Nők

Ágoston Dorottya (junior fitnesz) – 3. hely

Ágoston Dorottya (felnőtt fitnesz) – 6. hely

Szalai Evelin (felnőtt fitmodel) – 2. hely

Szalai Evelin (bikinifitnesz) – 4. hely

 

Férfiak

Nyircsák József (junior classic physique bodybuilding) – 5. hely

Nyircsák József (felnőtt games classic bodybuilding) – 5. hely

Kovács Krisztián (felnőtt games classic bodybuilding) – 6. hely

Kardos Gergely (junior men’s physique): – nem jutott döntőbe

Berecz Sándor (felnőtt men’s physique) – 5. hely

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.