Mr. Olympia-győzelmek felemás bicepsszel

Ez volt 2021: válogatás legolvasottabb cikkeinkből. Dorian Yates, korábbi hatszoros Mr. Olympia-győztes egyik bicepsze egy sérülés miatt soha többé nem jött teljesen rendbe, ennek ellenére hat éven keresztül verhetetlennek bizonyult.

A testépítők körében nem ritka, hogy edzés közben megsérülnek. Számos oka lehet, az egyik, hogy rendkívül nehéz súlyokat emelgetnek. Úgy is mondhatnánk, az izomsérülések a testépítés velejárói, még a legtapasztaltabb hivatásos versenyzőknek is nehéz elkerülniük. Az eredmény sohasem szívderítő látvány, ám megfelelő pihentetéssel egy idő után a csúnya vérömlenyek és a bicepszszakadás nyomai is elmúlnak – vagy nem…

Híres, profi testépítők sérüléseit bemutató sorozatunk első részében a hatszoros Mr. Olympia-győztes brit Dorian Yatesről írunk, akit pályafutása során többször is ért kisebb-nagyobb baleset, sőt az egyik bicepsze úgy beszakadt, hogy mindmáig nem nyerte vissza korábbi méretét.

Névjegy: Dorian Yates
Született: 1962. április.19., Solihull, Anglia
Állampolgársága: brit
Testmagassága: 179 cm
Versenysúlya: 125 kg
Testsúlya: 136-141 kg
Kiemelkedő eredményei: 6x Mr. Olympia-győztes (1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997), Mr. Olympia-2. (1991)

Yates 1992 és 1997 között megszakítás nélkül hatszor ülhetett fel a hivatásos férfi testépítők trónjára, de 1994 júliusában, néhány héttel a szeptember 10-i Mr. Olympia előtt megsérült. Súllyal a kezében éppen a hátizmát erősítette előrehajolva, amikor bal karjában elszakadt a bicepsz. Szinte az egész bal karja véraláfutásos lett, úgy nézett ki, mintha átment volna rajta az úthenger. Yates azonban nem ijedős fajta, hamar összekapta magát, s bár a versenyig idegeskedett, hogy mi lesz, ha a színpadon kiújul a sérülése, végül megúszta, és megszerezte harmadik Mr. Olympia-címét is.

Fotó: Dorian Yates/Instagram

„Hat hét volt hátra a versenyig, én meg ott álltam elszakadt bicepsszel – emlékszik vissza. – Először azt hittem, lőttek a sportkarrieremnek. Mondtam is magamnak, ilyen sérüléssel másfél hónap alatt képtelenség rendesen felkészülni a Mr. Olympiára. Aztán aludtam egyet rá, és másnap derűlátóan keltem ki az ágyból. Nem volt veszítenivalóm, és azt erősítettem magamban, hogy kellő hittel és odaadással minden akadályt legyőzhetek. Néhány hétre felfüggesztettem a hátizom-erősítő edzéseket, és a többi gyakorlatot is visszafogottabban végeztem. Arra is ügyeltem, hogy ne nagyon beszéljek a sérülésemről, mert nem akartam a média kereszttüzébe kerülni, továbbá rossz benyomást tenni a pontozóbírókra. Változtattam az étrendemen is, de a győzelem ellenére stresszes heteket éltem át.”

A sérülés persze nem múlt el nyomtalanul, bal bicepsze többé nem nyerte vissza eredeti méretét, s úgy pózolt a színpadon, hogy a vak is látta, a jobb bicepsze legalább kétszer akkora, mint a bal.

Ezzel azonban nem értek véget Yates megpróbáltatásai: 1997-ben a birminghami Temple edzőteremben készült sorozatban hatodik Mr. Olympia-győzelmére, s éppen fekvenyomást végzett, amikor a negyedik sorozat közepén reccsenést hallott a bal tricepszében.

„Ez a sérülés fájdalmasabbnak és reménytelenebbnek tűnt, mint a három évvel korábbi – mondta egy interjúban. – Három hét volt hátra a Mr. Olympiáig, ezért taktikát kellett változtatnom. Teljesen leálltam az edzésekkel. Naponta több órát voltam odaszögezve egy géphez, amely megállás nélkül pumpálta a vért a karomba, hogy leszívja a duzzanatot. Megfordult a fejemben, hogy befejezem az egészet. Ha visszagondolok, alig hiszem el, hogy mégis sikerült felkészülnöm a versenyre, amelyet ráadásul meg is nyertem.”

 

Dorian Yates 1992 és 1996 között hatszor nyerte meg a Mr. Olympiát. Fotó: Facebook

 

A versenyig hátralévő három hétben Yates folytatta diétáját és a kardioedzéseket, aminek köszönhetően megnyerte pályafutása hatodik, egyben utolsó Mr. Olympiáját.

„Visszatekintve a sportkarrieremre, ha tehetném, semmit sem csinálnék másképpen. Talán kicsit okosabb is lehettem volna, és akkor elkerültek volna a sérülések, de azok más idők voltak. Ma már teljesen más a helyzet, mert sokat tudunk a sérülésekről és megelőzésükről, különösen az eredményes kezelésükről.”

Yates 1994-es bicepszsérülése ebben a rövidfilmben látható 0:55 és 1:37 között, ez pedig itt az 1997-es Mr. Olympián bemutatott győztes gyakorlata.

A Mr. Olympia eddigi győzteseinek nevét ide kattintva olvashatják el.

Címlapfotó: Imago

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úszás után ultrafutás – bemutatjuk a Spartathlon kajmán-szigeteki indulóját
Ételmérgezést kapott, de így is megnyerte a hatnapos világkupát
Így válasszuk ki a megfelelő nyerget a kerékpárunkra
A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.