Penge, a Mr. Olympia vár a visszavonulással

A világ legrangosabb testépítőversenyét bemutató sorozatunkból Dexter Jackson sem maradhat ki, aki korábban bejelentette, befejezi pályafutását, de a járványhelyzet megváltoztatta álláspontját.

Az aktív profi testépítők doyenje, Dexter Jackson állítólag utolsó Mr. Olympiájára készül, de ha a jövőben mégis újra látjuk a testépítés csúcseseményén, ne lepődjünk meg, Jackson már csak ilyen.

A december 17. és 20. között Los Angelesben sorra kerülő Mr. Olympia nyílt kategóriájának mezőnyében az 51 esztendős testépítő lesz a legidősebb. Talán ezért gondolta úgy, itt az ideje, hogy búcsút intsen a földkerekség legjobb hivatásos testépítőit felvonultató eseménynek.

Dexter Jackson 2008-ban nyert, s Chris Dickerson (1982), Samir Bannout (1983), Shawn Rhoden (2018) és Brandon Curry társaságában (2019) az egyszeres Mr. Olympia-győztesek táborába került.

Lehet azonban, a nyáron pontosan ezért vonta vissza februárban tett kijelentését, amely szerint abbahagyja a versenyzést. A Penge becenevet viselő amerikai a télen jelentette be, a decemberi lesz az utolsó Mr. Olympiája.

„Sokat gondolkodtam, hogyan fejezzem be testépítő-karrieremet. Jóformán bármilyen versenyt meg tudok nyerni, ezért szeptemberben elkezdtem a felkészülést a Mr. Olympiára is, hogy másodszor is hazavigyem a verseny győztesének járó Sandow-szobrocskát. Mivel ez a profi testépítés csúcseseménye, decemberben Las Vegasban akarok utoljára pózolni közönség előtt, méghozzá a legjobbak társaságában” – nyilatkozta a muscleandfitness.com testépítő- és fitneszszakportálnak a télen.

Az idei Mr. Olympiát december 17. és 20. között rendezik meg Las Vegasban. Íme a már kvalifikált testépítők névsora.

William Bonac (Hollandia), Hadi Csupan (Irán), Rafael Brandao (Brazília), Maxx Charles (Egyesült Államok), Brandon Curry (Egyesült Államok), Nathan DeAsha (Nagy-Britannia), Mamdu Elsszbiaj (Egyiptom), Regan Grimes (Kanada), Phil Heath (Egyesült Államok), James Hollingshead (Nagy-Britannia), Dexter Jackson (Egyesült Államok), Hunter Labrada (Egyesült Államok), Li Szung Csol (Dél-Korea), Juan Morel (Egyesült Államok), Lukás Osladil (Csehország), Justin Luis Rodriguez (Egyesült Államok), Antoine Vaillant (Kanada), Iain Valliere (Kanada), Akim Williams (Egyesült Államok), Roelly Winklaar (Curacao)

Jackson 1992-ben kezdett el versenyezni, s 1999-ben vált profivá. Egyedülálló módon ötször diadalmaskodott az Arnold Classicon (2005, 2006, 2008, 2013, 2015), majd 2008-ban a Mr. Olympia trónjára ülhetett fel. A harmadik testépítő, akinek ugyanabban az évben az Arnold Classic mellett a Mr. Olympia-címet is sikerült elhódítania. Korát meghazudtoló edzésmunkával tavaly 50 évesen épphogy lecsúszott a dobogóról a Mr. Olympián.

Nem tudjuk, mi okozta a pálfordulást, de pár hónappal februárban tett bejelentése után már arról beszélt, lehet, még sincs itt az ideje a visszavonulásnak.

 

Fotó: AFP

„Egyszerűen nem vonulhatok vissza üres széksorok előtt – utalt a koronavírus-járványra, mivel elképzelhető, hogy nem lehetnek nézők a helyszínen. – Jim Manionnal is beszéltem a folytatásról, aki persze azt mondta, nyomjak le még egy évet. A rajongóim arra biztatnak, hogy ilyen év után ne vonuljak vissza. Várjuk meg, mi lesz, és csak azután mondom ki a végső szót.”

Nyár óta nagy a csend körülötte. Hivatalos Instagram-oldala arról árulkodik, keményen készül az év végi megméretésre. Persze az öreg róka ért a figyelemfelkeltéshez is, a július végén Dothanben rendezett 2020 NPC Body Be 1 Classicon vendégként lépett fel, és jó három percig pózolt a közönség előtt.

Bárhogyan is alakul a sorsa a 2020-as Mr. Olympia után, egy biztos: ha mégis befejezi, a világ profi testépítőelitjének egyik legrokonszenvesebb és legkitartóbb alakját veszítjük el.

A Mr. Olympia eddigi győzteseinek névsorát ide kattintva olvashatják el.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.