LUBICS SZILVI NAPLÓJA: A flamingók már várnak rám

A világ egyik legsikeresebb ultrafutója, Lubics Szilvia extrém kihívásra készül: szeptember 30-tól hét napon át a chilei Atacama-sivatag poklában fut. A felkészüléséről naplót írt a csupasport.hu olvasóinak – itt a befejező rész, a versenyen a rajt következik!

Eljött ez a pillanat is: az Atacama-futás előtti naplóm utolsó fejezetét írom, s talán ez lesz a legrövidebb bejegyzés is, hiszen pillanatokkal vagyok csak az utazás előtt, a hét végén már Chilében leszek, szeptember harmincadikán pedig – elkészülni, vigyázz, RAJT!

Tizenegy héten keresztül vezettem ezt a naplót, és többször is leírtam, mennyire várom ezt a különleges kihívást. Miközben a bőröndömet pakolom össze, arra gondolok, életem egyik legcsodálatosabb kalandjára készülök fel. Gyurival indulunk útnak, s bár ő ezúttal nem kísérhet a versenyen, egy hetet így is együtt leszünk a rajt előtti napokban. Először a fővárosban, Santiagóban, majd pedig San Pedro de Atacamában, s a terveink szerint egy-két érdekesebb, sőt egyenesen gyönyörű helyen, köztük a verseny útvonalán is kirándulunk.

Arra gondoltunk, hogy ellátogatunk a tengerszint felett 4500 méteren lévő El Tatio gejzírekhez, majd pedig megnézzük az Atacama-crossing egyik leglátványosabb helyszínét is, a sósivatagot, amelyben gyönyörű lagúnák vannak, s ott, a szemkápráztatóan kék vízben, ha szerencsénk van, flamingókat is láthatunk– csupa, csupa varázslat vár tehát rám.

A verseny szervezőitől pedig szinte „elájulok”, annyira segítőkészek! Egyetlen e-mailt sem hagynak válasz nélkül, számomra az is elképesztő, hogy bár a verseny főszervezője hongkongi, nincs olyan napszak, időeltolódás, amely gátat állítana elé, egy órán belül minden kérdésemre feleletet ad.

Itthon pedig…

Minden a helyére került.

A kanizsai futóklubos barátokkal – Nagy Mónikával, Bekk Csabával és Léhart Zoltánnal – az elmúlt hét végén nagyszerű közös futásaink voltak, ami pedig mindig boldogság, hogy Marcipánnal, Mangóval, a vizsláimmal is edzettem, úgyhogy feltöltődtem szeretettel, energiával.

S ha már Bekk Csaba nevét említettem: nos, ő a legnagyszerűbb kutyaszitter, Marcipánék felkészülhetnek a maximális kényeztetésre!

Én pedig próbálom a lábamat kényeztetni. Egyrészt eldöntöttem, hogy a nagyobb méretű futócipőt választom a sivatagi futáshoz, sőt a Salomon Sense Ride-ra felkerült a tépőzár, amely a kamáslit tartja majd. Igaz, hogy végül az ötödik cipész vállalta el ezt a különleges munkát, viszont ő valami hihetetlen ügyszeretettel és hozzáértéssel varrta és ragasztotta ezt fel, úgyhogy ez is nagy boldogság nekem. A Raidlight hátizsákomon is elkészültek azok az apróbb módosítások, amelyekhez viszont a varrónő ügyessége, tudása kellett.

Összeállítom azt az úti csomagot is, amely a sivatagi etapokon elkísér a hét nap során.

Amiről eddig nem írtam, de érdekes részlete a versenynek: olyan ételadagokat kell összeállítanom, hogy naponta mindig meglegyen a kétezer kalóriát jelentő energiamennyiség, ugyanis azt, hogy mennyit eszünk, szigorúan ellenőrzik útközben. Miután nem vagyok egy nagy evő, ezért ez a „programpont” igencsak fontos.

A programról jut eszembe!

A verseny honlapján lehet majd követni a futásunkat, de idehaza Gyuri is minden fontos részletet megoszt majd a versenyzői Facebook-oldalamon és a honlapomon is. A rajt előtt még lesznek laza futásaim, egy helyszínt már kiszemeltem magamnak Santiagóban, ahol egy hatalmas parkban edzhetek.

Nos, akkor talán itt érhet véget a naplóm, hiszen minden készen áll.

Szurkoljanak nekem, s amikor szeptember harmincadikán nekivágok az Atacamának, akkor gondoljanak arra, én hatalmas, varázslatos kalandként élem meg ezt a versenyt.

Érzem, tudom, hogy gyönyörű lesz.

Örök életre szóló élmény – hiszen már a flamingók is várnak rám!

Figyeljük és szurkoljunk a 68-asnak!

Szeptember 30-án rajtol el a 4 Deserts sorozathoz tartozó Atacama-crossing elnevezésű verseny mezőnye, s a világ egyik legszárazabb sivatagában kell majd a futóknak egyedül, segítség nélkül teljesíteniük a 250 kilométert. A verseny során naponta általában egy-egy maratoni táv vár a futókra (36.5 és 44 kilométer lesz egy-egy szakaszpont között), azonban az utolsó előtti etapon majdnem dupla annyit (76.4 kilométert) kell teljesíteni, míg a cél előtt 9.6 kilométer vár rájuk; igaz, ekkor – ha vállalják – már azok a hozzátartozók is csatlakozhatnak a csapathoz, akik Chilében szurkolnak, hogy megtapasztalják, milyen volt a felállított táborokban pihenni s a rendkívüli körülmények között futni. A teljesítés során a versenyzők napi tíz liter vizet kapnak a szervezőktől, minden mást maguk cipelnek a speciális futózsákjaikban. A pihenésre, feltöltődésre a szakaszpontokon nyolcszemélyes sátrak állnak majd a rendelkezésükre, azonban a körülmények igencsak spártaiak lesznek. Orvoscsapat kíséri a mezőnyt, és – ahogy azt Lubics Szilvia is írta a naplófejezetek során – a szakemberek odafigyelnek, hogy a versenyzők napi folyadék- és energiabevitele megfelelő legyen. A körülmények ugyanis valóban extrémek, nem véletlen, hogy a NASA is az Atacamát szemelte ki arra, hogy tesztelje a Mars-küldetések során használt eszközeit, az amúgy változatos s gyönyörű chilei terep egyes részein ráadásul évtizedekig nem hull eső sem. Lubics Szilvia a 68-as rajtszámot kapta, és azok, akik szeretnék követni az izgalmasnak, kalandosnak ígérkező kihívását, pontosabban szeretnék tudni, hogy hol tart az Atacama-crossing során, a verseny honlapján – https://www.4deserts.com/atacamacrossing/ – ezt megtehetik, illetve a kiváló ultrafutó a sportolói Facebook-oldalán is megoszt tartalmakat, mint ahogyan a csupasport.hu oldalunkon is beszámolunk a részletekről.

 

Lubics Szilvi naplójának fejezetei:

1. rész

2. rész

3. rész

4. rész

5. rész

6. rész

7. rész

8. rész

9. rész

10. rész

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.