A nyakig saras délutánok varázsa: jó bemelegítés volt a Vadrózsa a Spartathlonra

A csaknem 160 kilométeres teljesítménytúrát pályacsúccsal lefutó Gáspár Péter elmondta Cseke Lillának, miért is nem jó ellenőrzőpontot kihagyni.

Magyarország legszebb tájain számos túraútvonal vezet keresztül, melyeken nemcsak kirándulhatunk, de rövidebb és hosszabb távú teljesítménytúrákon is részt vehetünk, sőt, vannak klasszikus versenyek is, melyek a túrák útvonalán zajlanak. Sokan a túrákon keresztül kerülnek be a futás világába, hiszen sok terep kifejezetten jól futható, de vannak, akik fordítva, a futás kapcsán kezdenek teljesítménytúrákra járni. Így volt ez Gáspár Péterrel, Gáspival is, aki pályacsúccsal, 23:35 perccel nyerte meg a múlt hétvégén rendezett Vadrózsa 158.4 kilométeres távját, ami 6498 méter szintet tartalmazott.

Először is gratulálok a fantasztikus teljesítményedhez. Hogy érzed magad, így egy héttel a verseny után?

Köszönöm szépen, remekül. Aggódtam kicsit néhány napig, mert az útvonal egy könnyű szakaszán kétszer is sikerült elesnem, és másodszor eléggé beütöttem a jobb térdemet, illetve hátul a medencecsontomat. Szerencsére mára kizárólag külső nyomai vannak mindkettőnek, olyannyira, hogy nemrég már a résztávos edzés is működött.

Örülök, hogy jobban vagy! Vállalni egy ilyen hosszú távot és ráadásul pályacsúcsot futni nem kis teljesítmény, többévnyi kemény munka áll mögötte. Te hogyan csöppentél bele a teljesítménytúrák világába?

A hazai hosszú távú TT-s kemény maggal ellentétben én új vagyok ebben a közegben, a 2017-es Kinizsi 100-on indultam először, abszolút amatőr fejjel és felkészüléssel, így nem meglepő módon bele is buktam.

Következő évben javítottam, majd az ezt követő két évben kipróbáltam az itthoni kemény menetek közül párat, a Mátra115-öt és a Kazinczy200-at. Ekkor még szó sem volt futásról, kizárólag jó tempójú gyaloglásról, maximum a lejtőket megkocogva.

Miért vonzott ez a világ? Mi a jó benne, miért ajánlanád másnak, hogy kipróbálja?

Gyerekkorom óta szeretek a szabadban lenni, régen a rokonokkal sokat csavarogtunk a Bükkben, én azt mondom, innen indult a sztori. Lerágott csont, de aki nem megy ki a zöldbe, az elképesztő élményt hagy ki. Szabadság, nyugalom, a jó levegő, a nyakig sáros délutánok… Jó móka ez, érdemes kipróbálni, szépen lassan egyre többet és többet kint lenni.

Hányadik Vadrózsád volt?

A második, de az első befejezett. Tavaly – sajnos szokásomhoz híven – sokat tévesztettem az útvonalon, de a legnagyobb hibát az Ágasvár-csúcs kihagyásával követtem el. Úgy ítéltem meg, hiába vezetek csaknem egy órával a második előtt 120 kilométernél, a büntetésként kirótt plusz két órából eredő hátrányt már nem tudnám visszahozni, így kiálltam.

Most voltak-e nem várt nehézségek, és mennyiben segített, hogy volt már tapasztalatod?

Ezeken a hosszú, 100 kilométer fölötti terepeken hatalmas előny és segítség, ha valaki már ismeri az útvonalat, a trükkös letérőket, kanyarokat. Sokan vannak, akik jót szeretnének menni, így az egész távot bejárják a verseny előtt, akár több részletben. Én 120 kilométerig voltam képben, de mint utóbb kiderült, az egész Vadrózsa160 egy 13 kilométeres szakaszra van felhúzva, ami a táv vége felé található, előbb egy futhatatlan, nyaktörő őserdővel, majd egy végtelen Muzsla-mászással.

Gyakorlatilag ez volt az egyetlen szakasz, ahol a tempóm megakadt, előtte-utána nagyon jól mentek a futások és a mászások is, köszönhetően a szintén jól sikerült, kizárólag géllel és kenyérrel végrehajtott frissítéseknek.

Mit vártál a versenytől? Sikerült elérni a célodat?

Szerettem volna minél jobbat menni, fizikai vagy frissítéssel kapcsolatos mélypont nélkül, de elsősorban mindig a testem biztonságát szem előtt tartva. Ez – a két elesést leszámítva – sikerült is. Meglett az új pályacsúcs, de az idővel nem vagyok maradéktalanul elégedett… Volt még mindig számos apróbb kavarás, bivalycsorda miatti nagy kerülő, be nem tervezett telefonálás.

Rendszeresen futsz és indulsz ultratávú versenyeken, például az Ultrabalatonon. Mi volt előbb, a túrázás vagy a futás?

A futás. Lassan hét éve futok, és csak mintegy három éve komolyabban, a Sashegyi Gepárdok csapatával. A túrákat valószínűleg már ez hozta, hogy de jó mozogni, meg a zöldben veretni újra, bő másfél évtizedes punnyadás után.

Melyiket szereted jobban, a futást vagy a TT-t?

Rövidebb távokon szeretek túrázni, közben beszélgetni, társas eseményként, közösen megélni az élményt. A hosszúkon, most azt mondom, jobb futva, hamarabb túl lenni, ha már az ember tud megfelelő mennyiségben és minőségben edzeni rájuk. Nem mellesleg, a két műfajban bőven vannak átfedések, sok terep- és ultrafutó jár TT-re, és megy a kiírt szintidőknél sokkal jobbat, természetesen futva.

Aztán szépen lassan eljön majd az idő, amikor ilyen-olyan okokból én is már megállok majd a Galyatető vagy Kékes mászása közben, és ezt kihasználva, igyekszem belefeledkezni a tájba és a látványba.

Mire készülsz jelenleg?

Nem titok, egész nyáron úgy edzettem, hogy ez a verseny az első és utolsó jelentős felmérő a szeptember végi, görögországi Spartathlonra. Ez nyilván minden szempontból egy más történet, más nehézségekkel, más körülmények között, mint a Vadrózsa, de bízom benne, sikerül ezt a formát átmenteni oda is.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.