A sikeres visszatérés után a 24 órás ultrafutó Európa-bajnokság a célja

Az Angliában élő Mihalik Norbert nehéz időszak után tavaly remek eredményeket ért el brit versenyeken, idén a 24 órás kontinensviadalt tűzte ki célul, és érvényes nevezése van a Spartathlonra is.

Mihalik Norbert egyszer már képviselte a magyar színeket a 24 órás Ultrafutó Európa-bajnokságon, s a legnagyobb idei célja, hogy ismét ott legyen az eseményen. Ám ha ez nem jönne össze, akkor Görögország felé veszi az irányt, hiszen érvényes nevezése van a Spartathlonra.

„Kétezertizenháromban kezdtem a futást – mondta a Csupasportnak Mihalik Norbert. – Mindig is sportoltam, az általános iskolában szertornáztam és gyorskorcsolyáztam is, a diákolimpiákon pedig indultam az atlétikai számokban. Gyerekkoromtól kezdve szerettem mozogni, ám a főiskolás években ez kicsit alábbhagyott. Ekkor más dolgok kerültek előtérbe, majd kétezerhétben Angliába költöztem, később hátproblémám lett, s úgy éreztem, a futás segít rajta.”

Az elején nem volt egyértelmű, hogy az ultrázás világában köt ki, igaz, versenyezni mindig is szeretett. Az biztos volt, hogy a félmaratonin és a maratonin előbb-utóbb kipróbálja magát, ám először a rövidebb távokkal kezdte. Később aztán eljött a félmaratoni, majd a maratoni is, utóbbi távot a London Marathonon szerette volna először teljesíteni, ám akkor nem volt esélye bekerülni.

„Ezután arra lettem figyelmes, hogy Magyarországon a Balatont kerülgetik. Lubics Szilvia nevével rengetegszer találkoztam a különböző újságokban és az online felületeken is, így tisztában voltam a teljesítményével. Talán mondhatjuk, hogy az elején ő inspirált.

Aztán elkezdtem gondolkozni, hogy egyszer én is körbe akarom futni a Balatont, ám biztos voltam benne, hogy nem csapatban, hanem egyéniben szeretném. Angliában aztán elkezdtem lépcsőfokról lépcsőfokra lépni, jöttek sorban az ultrák, ötvenhat kilométer, nyolcvan kilométer, százhatvan kilométer… Kétezertizenhétben aztán teljesítettem az Ultrabalatont, amelyről remek emlékeim vannak. Tetszett a verseny, jó volt a szervezés, rengeteg ember volt ott. Nagyszerű élmény volt életem első kétszáz kilométer feletti távja.”

Ezután visszatért Angliába, s egyre több ultraversenyen vett részt, kis idő múlva ott volt élete első 24 órás versenyén, amelyen 259 kilométert teljesített. Mihalik Norbertre Magyarországon is felfigyeltek, s behívták a 2018-as 24 órás magyar Eb-keretbe, amire a mai napig nagy büszkeséggel gondol vissza.

Tavaly rendkívül sikeres éve volt, hiszen első lett a 87 kilométeres Rose of the Shires Ultrán (7:25:15), a Crawley AIM 12 órás jótékonysági versenyen (149.415 kilométer), a 160 kilométeres North Downs Wayen (16:34:47), valamint a Gloucester 24 órás megmérettetésen is (252.8 kilométer).

„Az elmúlt esztendőt a sikeres visszatérés évének mondanám – fogalmazott. – Kétezertizennyolcban a Spartathlont fel kellett adnom, majd ezután sérülésekkel teli időszak következett. Kétezertizenkilencben nem is nagyon versenyeztem, majd a kétezerhúszas év sem volt igazán jó, na meg jött a koronavírus-járvány is. Ahogy felépültem az egyik sérülésből, máris jött a másik, ekkor nem is tudtam versenyezni. Tavaly aztán remek évem volt, nívós brit versenyeket tudtam megnyerni.”

Mihalik Norbert nagy célja, hogy bekerüljön az idei 24 órás Ultrafutó Eb-re készülő magyar csapatba. Tisztában van vele, ahogy a nemzetközi, úgy a magyar ultramezőny is egyre erősödik, kiváló futók vannak, és ott van a Spartathon is, amelyre mindenképpen vissza akar térni Görögországba.

Idén ott van a rajtlistán, bár az esemény egy időben lesz a 24 órás Eb-vel, számára pedig a kontinensverseny élvez prioritást, de ha az Európa-bajnokságra nem jut ki, akkor B-opciónak ott van a Spartathlon.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Vonzotta a nyaraló és a pihenés, de legyőzte saját magát, és második lett az Ub-n
Két éve megígérte, most hazavitte a kislányának a hőn áhított Ub-trófeát
Az ökölszabály: egy pattanás után ütni kell!
Hazánk legjobb maratonistájával is találkozhatunk Csongrádon
Sisakot fel!

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.