Ahova lép, ott csúcs terem: Patrycja Bereznowska kedveli Magyarországot

Martonvásáron remekelt, de az Ultrabalatont ezúttal kihagyja a kiváló lengyel ultrafutó.

Az Ultrabalaton két nagy ásza, a négyszeres győztes Maráz Zsuzsa és a tavalyi győztes, a lengyel Patrycja Bereznowska is hiányozni fog a pénteki indulók sorából Balatonfüreden.

Hiába szerepel Magyarország Bereznowska kedvenc úti céljai között, ha az UB túl közel van a lengyel bajnokság időpontjához, amelyet semmiképp sem szeretne kihagyni.

Ellenben a nagyszombaton rendezett martonvásári Fehér Enikő- és Vörös Balázs-emlékverseny 12 órás nyílt futamára elfogadta a Havasi Gyopár Futó Egyesület meghívását. Ugyan igyekezték megszervezni a reptéri fogadását, de nem volt rá szükség: segítőjével, Rafaellel már két nappal a rajt előtt megérkezett a Varsótól északra fekvő Wieliszew községből négy keréken.

Mivel Bereznowska a 200 km fölötti távokra szakosodott, a 12 óra neki ujjgyakorlat volt. Igaz, kíméletlen ujjgyakorlat. Fizikailag kíméletlen a pálya szintkülönbsége és egyenetlensége miatt. De fájdalmas lelkileg is, hiszen emlékversenyről van szó. A 2017 januárjában a Verona melletti autópályán az égő autóbuszban életét vesztő Fehér Enikő és Vörös Balázs emléke előtt tisztelegtek a futók, rendezők és segítők. Ugyancsak az ő emlékükre jött létre a Havasi Gyopár Futó Egyesület Fehér László István vezetésével.

Patrycját az alapos önismeret, az egyenletes, megbízható teljesítmény és a türelem jellemzi. Biztos angoltudásának köszönhetően otthonosan mozog nemzetközi környezetben is.

Versenytársait hátulról tartja szem előtt, és csak akkor robbant, amikor eljön az ideje. Rendre így történt a 24 órás világ- és Európa-bajnoki győzelmei, valamint a 48 órás világcsúcsa születésekor is.

Martonvásáron azonban, ahol a nyílt versenyen kéttucatnyi indulót tartottak számon, nyilvánvaló volt, hogy mindenki rá fogadna. A Brunszvik kastély parkjában kialakított 1360 méteres, hullámzó aszfaltpályán – amelyet a Beethoven-szigetet körülvevő tavacska tesz hangulatossá – Bereznowska bizonyult a legjobbnak 132.271 km-rel. A bajnoki futamban is csak a majdnem 150 km-t teljesítő győztes, Beda Szabolcs futott nála többet. A lengyel ultrafutó így nyilatkozott a versenyről:

„Nagyon hálás vagyok, hogy a szervezők rám is gondoltak külföldiként.

Nem titok, nagyon kedvelem Magyarországot, és várva vártam, hogy megint itt futhassak. Teljesen lenyűgözött a rendezés és a törődés a versenyzőkkel.

A helyszín festői környezete feledtette az emberrel a futás monotóniáját. A pálya egyébként nem volt könnyű, különösen a frissítőzóna környékén található sunyi emelkedő, amely kezdetben nem tűnt vészesnek, de hat óra után már kifejezetten fárasztó volt.”

Jóval a verseny félidején túl egy résztvevő bejelentésére a mentőket is a pályához küldték. Úgy látták, elesett, de mire a mentők megérkeztek, már nem volt ott.

„Bizonyára már fáradtam, ezért botlottam meg. De összeszedtem magam, és futottam tovább. Az ultrafutók nem emelik magasra a lábukat, mert energiatakarékosan futnak, így az esés-kelés is benne van a pakliban. Ami pedig Martonvásárt illeti, igazán hálás vagyok, hogy itt futhattam, és újabb részeit ismerhettem meg ennek a gyönyörű és érdekes országnak. Szívesen jövök vissza a futástól függetlenül is, hogy kiránduljak, és megkóstoljam a magyar ételkülönlegességeket.”

Most, hogy immár a Spartathlont, a Badwater 135-öt és az Ultrabalatont is korábban nem látott eredménnyel nyerte meg, vajon mit mondhatna erről a három mumusversenyről?

„Ezeknek a nagy versenyeknek mindegyike más és más. Nekem elsősorban a kétszáz kilométer fölötti viadalok fekszenek. Ha szintkülönbség is van, még otthonosabban mozgok, mert erős vagyok. Kifejezetten kedvelem a kellemetlen időjárást, és egész jól bírom a meleget. Igaz, a Badwaterre készülve sokat szaunáztam is. Eddig a Portugal Trail 281+ jelentette a legnagyobb kihívást, amelyen óriási hőségben futottunk, és a frissítőpontok nagyon távol, akár hatvan kilométerre estek egymástól. Ráadásul a teljes felszerelésünket a hátizsákban kellett cipelnünk. Az Ultrabalatonon sűrűn követik egymást a frissítőpontok, és hátizsákra sincs szükség.”

Patrycja a leggyorsabb Balaton-kerülő idő birtokosa, hiszen a tavalyi 216 kilométeres kört 21:36:27 alatt tette meg 6 perces kilométerekkel (igaz, ez kilométerenként nyolc másodperccel kisebb átlagot jelent Maráz Zsuzsa 221 km-es köréhez (21:45:59) képest.

„Minden verseny előtt azt kívánom minden futónak, hogy épségben érjen célba. Legyen kedvező az időjárás, és leljék örömüket a futásban.

Élvezzenek minden egyes kilométert!” – üzente az UB résztvevőinek a lengyel futó.

(Borítókép: Bérces Edit)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.