Amatőrként is kitűnt a mezőnyből, most a Spartan Európa-bajnokságért küzd

Sárosi Kristóf triatlonnal kezdte, ám ma már a terepfutás és a Spartan került az első helyre, utóbbiban korosztálya legjobbjai közé tartozik.

Mikor kezdett futni?

Korábban hat évig triatlonoztam, valamivel több mint három évvel ezelőtt pedig terepfutásra váltottam – mondta a 20 éves Sárosi Kristóf. – A triatlonban a futás volt az erősségem, ezt is élveztem a legjobban, de a triatlon versenyszámai a korosztályomban túl rövidek voltak számomra. Jobban érdekelt a terepfutás.

Hogy jött képbe a versenyzés?

Már triatlonistaként is részt vettem rövidebb terepfutó versenyeken. Amikor váltottam, Szabó Sándor lett az edzőm, azóta is együtt dolgozunk a Hegyikecskék Sportegyesületben. Elkezdtem hosszabb versenyeken is indulni, részt vettem a Muzslán és a Visegrád Trail-en is. Mindkét eseményen remekül éreztem magam, jól is ment a futás, a triatlonos múltam miatt az állóképességemmel nem volt probléma. Aztán növelni akartam a távot, vonzottak a hosszabb futások, így számos alkalommal teljesítettem már ötven kilométer feletti távokat. Ennél többet még nem futottam, mert az edzőmmel egyetértünk abban, hogy sok lenne.

Nemrég számoltam össze, összesen kilenc ultratávot teljesítettem, ebből három Spartan volt, a többi terepfutás.

Mennyire tetszik az terepultra világa?

Nagyon! Úgy érzem nekem való. Találok benne kihívást, komoly a cél, ki tudok kapcsolódni, s megfelelően elfáradok a végére. Sokkal jobban élvezem az ultratávokat, mint a tíz kilométeres futásokat. A Mátrabérc teljesítése nagy vágyam, eddig különböző okok miatt nem tudtam részt venni az eseményen, s mivel jövőre éppen abban az időszakban – a Testnevelési Egyetem tanulójaként – Spanyolországban leszek, így ismét kimarad. Ám augusztusban a Csehországban megrendezendő Spartan Ultrán biztosan ott leszek.

Ha már szóba került a Spartan, meséljen erről is.

Egyszerre jött a terepfutással. Egyszerűen kipróbáltam, s egyből megtetszett. Úgy éreztem még változatosabb, mint a terepfutás, s talán még több kihívást találok benne. Nem veszek részt sok versenyen, ám amelyeken ott vagyok, jó eredményeket érek el. Általában Beast távon versenyzek, de az Ultra a kedvencem.

Két éve vettem részt először Spartan Ultrán, meglepően jól sikerült, elvárásaimon felül teljesítettem, teljesen amatőrként hetvenedik lettem a kilencszáz indulóból.

Az Ultra komoly felkészülést igényel: stratégiát kell kidolgozni, össze kell rakni a frissítést, be kell készíteni a váltóruhát. Más, mint például egy Sprint vagy Super táv. Tavaly egy szlovák eseményen Age Groupban harmadik lettem, akkor tizenkilenc éves voltam, és huszonnégy évesekkel versengtem. Abszolútban tizenhatodik helyen végeztem, én lettem a harmadik legjobb magyar. Idén Szlovákiában megnyertem a korcsoportomat, nagyon elégedett voltam a teljesítményemmel. Úgy érzem jó ütemben lépkedek előre.

Van még olyan sport, amelyet űz?

Az új szenvedélyem a hegymászás. Szeretek több dolgot kipróbálni, így a futás és a Spartan mellett országúti kerékpározom, úszom és immár hegyet mászok. Nyáron voltam a Dolomitokban, ősszel pedig az Alpokban, nagyon szeretem ezt a sportot is. Fontos, hogy a terepfutás miatt minél több magas hegyen szerzett tapasztalatom legyen.

Milyen célokat tűzött ki maga elé erre az évre?

Jó lenne kijutni az andorrai Spartan Európa-bajnokságra, ám jó kérdés, hogy beleférne-e a naptáramba, és persze nem lenne olcsó mulatság. A tanulás miatt az év második felében versenyzem majd, a korábban említett csehországi Spartan Ultra mellett a kedvenc hazai versenyemen, a Vadlánon is ott leszek, hogy megpróbáljam felülmúlni az idei harmadik helyezésemet az ötven kilométeres távon. Esetleg még néhány további ötven kilométer környéki terepultra teljesítése is a terek között van, aztán idővel jöhetnek a hosszabbak.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.