Belenézett az ultrafutók szemébe, és eldöntötte, hogy ő is belevág

Gábriel Gábor két éve fut, önálló felkészüléssel túl van már néhány ultraversenyen, idén ott volt a hatórás és a száz kilométeres ob-n, és a Korinthosz 160-on is részt vesz.

Gábriel Gábor két éve kezdte a futást, ám ezalatt az idő alatt önálló felkészüléssel magas szintre jutott. Túl van már két ötven kilométeres és egy tizenkét órás versenyen, idén pedig többek között a Korinthosz 160-on is megméreti magát.

„Kétezerhúsz elején kezdtem a futást – mondta a Csupasportnak a 42 esztendős Gábriel Gábor. – Akkor élénken érdeklődtem a Spartan iránt, majd az egyik kedves rokonom benevezett egy áprilisi Sprint-versenyre. Elkezdtem rá futással készülni, ám jött a koronavírus-járvány, és elmaradt az esemény. A futás azonban megmaradt, és egyre növeltem a távot. Mivel áprilisban nem tartották meg a Spartan-versenyt, cserébe lefutottam életem első félmaratoniját, ami után másfél hónap szünet következett, majd ismét belevágtam.”

Még abban az évben teljesítette élete első maratoniját is a Spar Maratonon. Előzetesen nem bízott benne, hogy menni fog, pedig előtte edzésként harminc kilométert teljesített, ami remekül sikerült. Az első maratoniján négy és fél óra alatt ért be a célba, elmondása alapján tanulságos volt a futás, sok mindenre megtanította a maratoni táv.

„A maratoni előtt kísérőként ott voltam a Korinthosz 80-on, akkor még nem tudtam, mit értünk ultrafutás alatt. Ott találkoztam ultrafutókkal, az ő szemükben láttam, mit is jelent pontosan ez a világ. Teljes mértékben átjött az érzés, ott eldöntöttem, hogy én is ki akarom próbálni.”

Folyamatosan edzett, készült a kihívásokra, majd a múlt évre betervezte az Ultra Tisza-tó 65 kilométeres távját és a Korinthosz 80-at. Az első ultratávját márciusban, a Balaton Szupermaraton virtuális keretein belül futotta, ami ötven kilométer volt, de úgy érzi, túlhajszolta magát, megsérült, begyulladt az IT-szalagja, így áprilisban mélypontra került.

Többhetes pihenő következett, le kellett mondania az UTT-t és a Korinthoszt is, és csak a nyár első felében tudott ismét normális futóedzést végezni. Július végén az ötven kilométeres Don Quijotén, majd a szeptemberi Szőlőskörön is rajthoz állt, ami eredetileg nyolcvan kilométeres lett volna, ám egy baleset miatt ötven kilométer után leállították a versenyt.

„Szomorú voltam, mert jól ment a futás, úgy éreztem képes lettem volna a nyolcvanat jó idővel teljesíteni – fogalmazott. – Az ősszel már nem volt ilyen jellegű esemény, ám mindenképpen meg szerettem volna méretni magam, ezért a veszprémi V12 tizenkét órás versenyre neveztem. Kicsit mumusnak is éreztem a nyolcvanas számot, hiszen a Korinthosz 80-ra sérülés miatt nem tudtam elmenni, majd a nyolcvan kilométeres Szőlőskört sem tudtuk befejezni.”

Gábriel Gábor ezelőtt sohasem futott még annyit, mint a V12-n, így nagy kihívásként élte meg az eseményt. Fejben sikerült összeraknia, hogy mit szeretne, s ami fontosabb, ezt meg is tudta valósítani a pályán. Jó napot fogott ki, az eredeti terve az volt, hogy száz kilométert teljesít, ám ezt jócskán túlszárnyalta, a végére 111.399 kilométert futott. Lábfájdalmak hátráltatták, a bal bokája bedurrant, ezek néhány kört elvettek tőle, de elégedett volt a teljesítményével.

„Az egyik idei főversenyem a májusi MyWay 240 lesz, ahol a célom megfelelően teljesíteni a távot – mondta idei terveiről a futó. – Erre hat- és tizenkét órás, valamint száz kilométeres eseményekkel készülök, figyelek a terhelésre, és fontos, hogy milyen jelzést ad majd a testem. Sok versenyen szeretnék részt venni, hiszen nem régóta futok, még tapasztalatlan vagyok az ultrázás világában.”

Gábor ott volt a tapolcai hatórás és a száz kilométeres ob-n is, előbbire előzetesen hatvan kilométert tűzött ki célul, végül hatvannégyet sikerült teljesítenie. Mint mondja, nehéz körülmények voltak, hideg volt és erősen fújt a szél, ráadásul a pályán lévő emelkedő is hátráltató tényező volt. Visszagondolva úgy érzi, a hibái miatt maradt benne néhány kilométer.

A száz kilométeres országos bajnokságon 9:56:04 alatt ért célba, ezzel bőven felülmúlta az előzetesen kitűzött célt. A verseny hetében megsérült a bal combhajlítója, a rajtra nem is volt valami jó állapotban, így aggódott, hogyan bírja majd.

„Jó darabig nem éreztem semmit, ám hetven kilométernél előjöttek a fájdalmak, s nyolcvanöt kilométerig mélyponton voltam. Majd láttam, hogy mivel nem sok van hátra, akár tíz órán belül beérhetek a célba. Szerencsére ez sikerült, a nagy meleg miatt a frissítésem ugyan nem működött, de összességében elégedett vagyok.”

A Korinthosz 160-ra sikerült bejutnia, arra is nagy erővel készül, valamint ősszel egy huszonnégy órás versenyt is teljesíteni szeretne. Tavaly óta a BAC-Balatonfüredi Atlétikai Club igazolt futója, így méltón szeretné őket képviselni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.