Cseke Lilla legbosszantóbb bakijai: futás az ismeretlenbe, nevezés a férfiak közé

Cseke Lilla, az Ultrabalaton női győztese ezúttal arról ad tippeket a Csupasport olvasóinak, hogyan lendüljünk át azokon az apró, de bosszantó problémákon, amelyekkel a futás során szembesülhetünk.

Futás közben lemerülő óra? Csúszkáló karpánt? Kioldódó cipőfűző? Eresztő kulacs? És még sorolhatnám… Nem vagy egyedül ezekkel a problémákkal, amelyek amellett, hogy bosszúságot okoznak, néha viccesek, és szolgálhatnak tanulsággal is. A futás sokszor problémákkal jár együtt, amelyeket meg is kell oldani, így akár hálásak is lehetünk ezeknek az apróságoknak, hogy általuk fejlődhet a türelmünk, a kreativitásunk.

Ne ess kétségbe!

A legfontosabb, hogy próbálj meg nyugodtan, higgadtan gondolkodni. Ez futás közben sokszor nehéz, főleg, ha alapból pánikolós és stresszelős vagy (mint én), de gondolj arra, hogy mindent meg lehet oldani. Ha tudsz, állj meg, vegyél nagy levegőt, és gondold végig, érdemes-e bosszankodnod, idegeskedned. Megéri pl. egy lemerült MP3-lejátszó miatt rosszkedvűen futni? Talán épp jót is fog tenni, ha picit befelé, a saját gondolataidra figyelsz. Ha terepen futsz, és lemerül az órád, amire az útvonalat feltöltötted, az már valóban stresszesebb. Fuss lassabban, figyelj a jelölésekre, így fejlődhet a tájékozódási képességed, vagy fuss valakivel, aki tudja az útvonalat.

Edzés közben vagy versenyen?

Persze nem mindegy, hogy épp verseny közben történik valami, amire nem számítottál, vagy csak kimentél egy órácskára futni a megszokott útvonaladra. Előfordult, hogy közösen tévedtem el valakivel, és egy jót beszélgettünk, vagy egy hétvégi futás közben eléheztem, és egy szembejövő futótól kértem segítséget (szerencsére volt nála szőlőcukor). De hallottam olyat is, hogy a futónadrágját vagy éppen a futócipőjét hagyta otthon valaki, de kapott kölcsön.

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Az egyik legbosszantóbb, de legviccesebb élményem, amikor egy versenyen helyezett lettem volna a nőknél, de nem hívtak fel a dobogóra, mert kiderült, hogy a férfimezőnybe sikerült neveznem… Vagy amikor egy nagyobb versenyre készültem, kapkodtam az indulás előtt, és megérkezéskor vettem észre, hogy otthon hagytam a frissítésemet (energiagélek, izo).

Szerencsére a helyszínen tudtam venni, de ha épp nincs rá lehetőség, nyugodtan használd a közös frissítést, vagy kérj a többiektől, akár ismeretlenül is. A minap történt, hogy a zebrán keltem át, mellette volt egy szalagkorlát, s valahogy kiszakította a rövidnadrágom egyik oldalát. Fogtam, összecsomóztam a lifegő nacit, aztán futottam tovább. De mentett már meg építkezéshez kihelyezett toi-toi is a szükséges pillanatban.

Szintén verseny előtt történt, hogy az autóban derült ki, nincs feltöltve az órám, és 80 kilométer várt rám ismeretlen terepen… Bár a versenyszervezők készséggel bemondták a rajt előtt a mikrofonba, hátha van valakinek, nem sikerült szerezni, de aztán el is engedtem, és figyeltem a jelölésekre, így sikerült végigmenni. Nyugodtan kérj segítséget akár a szervezőktől, akár futótársaktól – a futók nagyon segítőkészek!

A tanulság

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Versenyhez legyen egy kapkodásra készített mentő alapcsomagod, amiben benne vannak a legszükségesebbek (gél, izo, nedves törlőkendő, soft kulacs, hajgumi, torokfájásra cukorka, fejlámpához elem, müzliszelet, sebtapasz, szőlőcukor stb.). Ha megoldható, legyen telefontöltő, óratöltő a kocsiban, vagy legyen powerbankod. Terepverseny előtt – akár trackkel, akár track nélkül futsz – nézd meg az itinert, memorizáld a jelöléseket, de ki is nyomtathatod. Ami még segíthet, egy lista, amelyen minden verseny előtt végig tudsz menni, és így biztos nem felejtesz el semmit.

Improvizáció, újratervezés

Akár kezdő, akár rutinos futó vagy, bármikor váratlan helyzetekben találhatod magad. Ezért is szeretek futni, mert mindig van benne egy kis izgalom. Haladok a megszokott útvonalamon, de felújítás miatt le van zárva? Ha nem tudok balra menni, megyek jobbra. Otthon hagytam az órámat? Legalább nem befolyásol a tempó, és érzésre futok. Nincs nálam kulacs, szomjas vagyok, de el van zárva a kút, amiből inni szoktam? Egy cukrászdában kérek kólát (nem árt, ha edzés közben van nálad minimális készpénz, amin tudsz venni egy csokit vagy ásványvizet, ha hirtelen rosszul lennél). Terepen futok, és elnézek egy ösvényt? Megpróbálok visszafutni odáig, ahol eltévedtem, vagy megyek tovább, figyelve a jelölésekre.

Apró bosszúságok, váratlan helyzetek… Bármikor előfordulhatnak, hiszen futás közben bármi megtörténhet. Ne bosszankodj sokáig! Lehet, ezekből lesznek a legkedvesebb, legviccesebb sztorijaid, vagy épp egy barátságot köszönhetsz az ominózus bakinak, vagy magad is meglepődsz, milyen kreatívan tudtál megoldani egy problémát.

Neked is voltak hasonló bosszantó, vicces, tanulságos sztorijaid? Hogyan sikerült megoldani? Oszd meg kommentben!

Cseke Lilla blogsorozatának részei
1. A legszebb szigetkör
2. A legszükségesebb feladatok verseny előtt
3. Amikor a legnehezebb…

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Felkészülési verseny volt számára, ám az erejét remekül beosztva győzött a spliti versenyen
Lemaradt, aztán feltámadt a New York-i félmaraton női győztese
Ez az indiai túraútvonal könnyedén kigyógyíthat a tériszonyból
Akadtak hátráltató tényezők, mégis országos csúccsal győzött
Irány a tízemeletes teteje – így formáljuk a vádlinkat!

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.