Egyhuzamban száz maratoni – másodszor!

Már csak néhány napra van a célja megvalósításától a brit Gary McKee, aki elhatározta, hogy 110 egymást követő napon lefut egy maratonit – és életében nem először juthat el hasonló teljesítményig.

Egy brutális kihívás utolsó hetének kezdett neki szombaton a brit Gary McKee, aki korábban elhatározta, hogy jótékonysági céllal 110 egymást követő napon megteszi a maratoni távot (42.195 km). A Cumbria megyében élő 51 éves férfi történetének a századik sikeres nap után a Mirror szentelt hosszabb cikket, ennek segítségével mutatjuk be.

Bár másoknak elképesztőnek tetszhet a kihívás, a brit férfi nem előzmények nélkül vágott bele. Hivatalosan ugyan sosem versenyzett, igazán sportos fickónak számít: korábban átkerékpározta Brazíliát, megmászta a Kilimandzsárót, végigtúrázta Új-Zélandot és teljesítette a Nagy-Britanniát átszelő Land’s End to John O’Groatst. Többször is a jótékonyságot állította a kihívás középpontja, a korábbi teljesítményeivel 400 ezer fontot (nagyjából 165 millió forint) szedett össze, míg most 80 ezer fontnál (33 millió forint) jár, amelynek egy hospice alapítvány örülhet majd.

„Nem futó vagyok, hanem adománygyűjtő, és ez nagy különbség. Sosem vállalok többet, mint amire képes vagyok, és mindig eszembe jut a kiindulás, amely minden fájdalmat vagy kényelmetlenséget felülmúl” – határozta meg magát.

Elkötelezettsége onnan számítható, hogy 1997-ben rákot diagnosztizáltak édesapjánál, Victornál, aki nagy küzdőként legyőzte a betegséget, ám hat évvel később elhunyt. A szeretett szülő 2017-ben lett volna 80 éves, ráadásul húsz évvel korábban kapták a diagnózist, ezért McKee akkor száz egymást követő napon futott maratoni távot.

A gyermekei, Alfie (most 16), Beau (13) és Minnie (8) már akkor segítették apjukat, és ezúttal is mindegyiküknek megvannak a saját kihívásaik, hogy pénzt gyűjtsenek. A férfi szerint a legnagyobb hős azonban a felesége, Susan, aki valamennyiüket támogatja.

És ami a mostani, 110 napos sorozatot illeti: McKee-t szerencséjére elkerülték a sérülések, víz- vagy vérhólyagok sem hátráltatják. Reggelente felkel, reggelizik, majd lefutja a maratoni távot. Általában öt óra alatt végez, de a futásra átlagosan 3:45 szükséges, a többi idő például az adományok gyűjtésével is telik, amelyhez több pontot is felállítottak.

Gyakran tartanak vele futók, hatására egy idősebb nő például 91 napos gyaloglásba fogott, míg van olyan ismerőse, aki 44, a másik pedig 55 napos maratoni sorozatot tűzött ki célként.

Egyébként McKee nemcsak a 110 napos kihívásnak él, hiszen a futás után nap mint nap bemegy a munkahelyére: a sellafieldi erőmű csoportvezetőjeként dolgozik.

Fotó: Gary McKee / Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.