Elismert esemény lett a virtuális Vivicittá

A járványhelyzet ellenére 8200 futó nevezett, és teljesítette egyéniben az egyik legrangosabb hazai futóversenyt, amely így nemzetközi szinten is jelentős virtuális eseménynek számít.

A BSI – mint a kiemelkedően legnagyobb hazai, szabadidősport-eseményt szervező csapat – idei éve pont olyan volt, mint egy klasszikus amatőr maratonista versenye. A futó lelkiismeretesen felkészült, minden nagyon jól megy a táv elején, aztán jönnek a nehézségek, de a végén eléri és átszakítja a célszalagot – írja hírlevelében a Budapest Sportiroda

„Tavaly tizennyolc eseményen több mint 130 ezer nevezőt szolgáltunk ki, így joggal bizakodtunk egy még sikeresebb évben. Igaz, hallottunk a járványról, de ahogyan a gazdaság legtöbb szektorát, minket is váratlanul és felkészületlenül ért” – mondta Kocsis Árpád, a BSI ügyvezetője.

A márciusi rendezvénytilalom alig három héttel az évek óta 30 ezer nevezővel zajló Telekom Vivicittá előtt érkezett. Ekkor már megteltek a raktárak az esemény eszközeivel, ajándékaival, így a cég azonnal tetemes veszteséggel szembesült. A június végi lazítás után a novemberi újabb korlátozásig az év második felére tervezett események több mint felét nem rendezhették meg. A BSI-t kiemelten érintette a külföldi futók beutazási korlátozása, elmaradása is.

Országosan általános volt, hogy a szokásos létszám 30–80 százaléka nevezett az idén, és alig volt néhány kisebb esemény az országban, amely nem vagy csak alig veszített résztvevőt. Végül nyolc BSI-s esemény maradt el 2020-ban, négyet lehetett elhalasztva megrendezni, a nevezők száma mindössze 48 ezer volt, ami csaknem hetven százalékkal kevesebb, mint az előző években. Legutóbb 2003-ban volt ilyen alacsony a részvétel.

A BSI által tíz éve elindított jótékonysági programok azonban nem álltak le, bár itt is jelentős volt a visszaesés a gyűjtött, felajánlott összegeket tekintve. Az elmúlt évek 50–60 milliós jótékonysági termésével szemben most valamivel több mint 17 millió forint adomány talált gazdára – folytatódik a hírlevélben.

 

A BSI a kezdetektől élen jár, hogy a nagyvilágban sikeres ötleteket, újdonságokat elsőként vezeti be a hazai futóeseményeken. A tavasszal a cég ismét gyorsan reagált, és négy hét alatt megalkotta saját virtuális versenyszoftverét. A már létező, de itthon eddig alig ismert egyedi versenyforma (a választott távot nem valóságos rendezvény keretében, hanem tetszőleges helyszínen teljesítik a résztvevők, a teljesítés igazolását online felületre töltik fel) gyorsan népszerűvé vált. Az idei hat virtuális BSI-versenyre 20 ezer nevezés érkezett, köztük 23 országból 520 külföldi futóé. Ez a versenyforma rengeteg résztvevőnek adta meg a teljesítés érzését, a BSI-nél pedig hozzájárult a válság túléléséhez.

A Telekom Vivicittá virtuális verzióját 8200 futó teljesítette, amely így nemzetközileg is jelentős virtuális eseménynek számít.

Érdekes újdonság volt az idén elmaradt iskolai futamok helyett októberben meghirdetett virtuális Telekom Sulicittá. Ennek keretében országszerte 32 iskola csaknem kilencezer tanulója futott saját szervezésben, és kapta meg a tavasszal elmaradt esemény befutóérmét.

„Senki sem tudja, mikor szabadul meg az ország a vírustól, mikortól lehet ismét rendezvényeket tartani. Egyelőre reménykedünk a tavaszi nyitásban, már több verseny nevezését el is indítottuk. De arra is felkészülünk, hogy az eseményeket új időpontra kell halasztani. Ebben sajnos már jól kialakult gyakorlatunk van, könnyebb lesz a versenyeket átszervezni, mint az idén. Egyébként bízunk a futóélet gyors regenerációjában, s hogy egy-két év múlva újabb és egyre magasabb részvételi csúcsok jönnek. A Spuri Futóbolt-hálózat forgalma a járvány intézkedései ellenére is növekedett, sok olyan vásárló jött be, akik most kezdik a futást” – mondta Kocsis Árpád, aki a BSI mellett a Spuri Futóboltok egyik tulajdonosa is.

A jövő évre tervezett versenyek listája ezen a felületen érhetők el.

Fotók: BSI

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.