Futni a budai vadregényes ösvényeken

Öt távon tehetik magukat próbára a terepfutás és a túrázás kedvelői a legújabb QR-kódos kihíváson, a Salomon Budapest Trails instant körén, amely a kezdő futóknak is sikerélményt ad.

Az utóbbi néhány évben gombamód szaporodtak hazánkban az úgynevezett instant körök, és szinte nincs az országnak olyan tájegysége, ahol ne találnánk bármikor szabadon teljesíthető kihívást. Az ilyen jellegű próbatételek különösképp amiatt lettek népszerűek, mert nincs időhöz kötve a teljesítés, szemben a meghirdetett futóversenyekkel az év bármely napján el lehet rajtolni, s a világjárvány miatti korlátozásokkal terhelt időszakban még inkább teret hódítottak.

 

 

Budapest környékén is több kihívás közül választhatunk, ám az egyik legújabb, a Salomon Budapest Trails eltér a legtöbb túrától. Már öt kilométeres távon is próbára teheti magát a sportoló, így azok a kezdő futók is élményekkel gazdagodhatnak, akik eddig csak a Margitszigeten kocogtak. Sikerélményben lehet részük, akik nem számítanak gyakorlott túrázónak vagy épp terepfutónak, adott esetben félnek az erdőben egyedül, vagy nincs gyakorlatuk az önálló tájékozódásban. Az útvonal összeállításakor a természeti szépségek feltérképezése mellett az egyszerűség is fontos szempont volt.

„Gyerekkorom óta járom a Budai-hegységet gyalog, családdal, bringával, ám amióta terepfutó lettem, elkezdtem tudatosabban figyelni az erdei jelzéseket, és összeállt a kép, melyik út merre vezet, mit kötnek össze egymással – mondta a Csupasportnak Zarándy András, a kör ötletgazdája. – Hiszem, hogy a természet szeretete örök érték, és őseink is ugyanazon elvek szerint jelölték ki a főbb útvonalakat, amelyek a mai embernek is tökéletes navigációt jelenthetnek. A sávjelzések az erdő fő útjait jelölik, így az volt az elképzelés, hogy csak a kék, sárga, piros és zöld jelzések használatával alakítsam ki a kihívásokat.”

Persze nemcsak a kezdők tehetik próbára erejüket és állóképességüket, hanem a gyakorlott sportolók is, hiszen további négy táv közül lehet választani. A tájékozódást minden távon pontos itiner segíti, az okostelefonra letölthető alkalmazás pedig pontosan megmutatja menet közben is, éppen merre jár a teljesítő. Az indulásnak semmilyen előfeltétele nincs, csak a honlapon kell előzetesen regisztrálni az általunk választott távra. Az útvonal a belvárostól nem messze, autóval és tömegközlekedéssel egyaránt könnyedén elérhető helyről indul.

 

 

„Kiindulópontnak a jól megközelíthető és jó infrastruktúrával rendelkező Hűvösvölgy végállomást választottam” – így akár a budapesti, akár a vidékről érkező próbázók könnyen eltalálnak a kezdőponthoz. Ezért is különleges ez a kör, hiszen a mindig zajos, mozgalmas és hangos főváros szívéből lehet elszökni néhány órára a természetbe, ahol néhány órára csak a csend és a nyugalom lesz a próbázó társa.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.