Három hónap elég volt a mesterhármashoz, majdnem 500 kilométert futott

Pistyur-Kocsis Ágnes 33 óra 58 perces idővel győzött a Vadrózsa 160-on, amit a Mátra 115 és a Kazinczy 200 után teljesített.

Nem először vett részt a Vadrózsa 160-on, sőt, nem is első alkalommal győzött. Ezúttal milyen célokkal vágott neki a versenynek?

Így igaz, harmadik alkalommal teljesítettem az útvonalat – mondta a Csupasportnak Pistyur-Kocsis Ágnes, aki 33 óra 58 perces idővel győzött a Vadrózsa 160-on. – Először kétezertizennyolcban vágtam neki Rózsaszentmártonból a Mátrának, akkor nagy meglepetésemre rögtön első lettem a nők között, aztán tavaly harmadik helyen zártam, míg most ismét sikerült győznöm. Idén egyedül az volt a célom, hogy szintidőn belül érjek be, mivel erre az évre a nagy tervem az volt, hogy teljesítsem a mesterhármast, azaz a három legnehezebb hazai hosszú távú teljesítménytúrát: a Mátra 115-öt, a Kazinczy 200-at és és Vadrózsa 160-at. Szerencsére sikerült, így most nagyon boldog vagyok. A Vadrózsa 160-győzelem pedig csak hab a tortán.

Beszéljünk erről. Ez az esemény hivatalosan nem futóverseny, hanem teljesítménytúra. Mennyit lehet futni ezen a terepen?

A Vadrózsa futóbarát teljesítménytúra, így futószintidőre nyitnak a pontok. Hogy ki mennyit tud futni ezen a pályán, legfőképp az edzettségtől, kitartástól és ügyességtől függ. Például az idei férfi győztes Gáspár Péter elképesztő idővel, huszonnégy óra huszonhat perc alatt teljesítette a százhatvan kilométeres, több mint hétezer méter szinttel fűszerezett pályát. A legfontosabb, hogy hatékonyan haladjunk. Vannak olyan emelkedők, ahol célszerűbb kocogni, mint gyalogolni, de természetesen van olyan meredekségű kaptató, ahol jobb gyalogolni. Amelyik lejtőn pedig lehet futni, ott kell is. A második helyen célba érő lány, Őrsi Anna olyan gyorsan tud gyalogolni, hogy felveszi a versenyt sok férfi futóval is.

Ezen a versenyen mi volt a legnehezebb?

Az időjárás meglepett. Mindig megnézem előre több oldalon is, milyen idő lesz, és most egyáltalán nem mondtak esőt. Azonban hajnalban hatalmas felhőszakadás és vihar jött, csattogva villámlott, hangosan dörgött. A patakok pillanatok alatt megáradtak, hatalmas mennyiségű saras víz folyt lefelé a hegyről. A Kazinczy 200-on mindkét éjszaka esett, azok után az élmények után egyáltalán nem kívántam ezt most a nyakamba…

Ráadásul nehéz volt fejlámpában haladni a szakadó esőben, ugyanis a lámpa fénye az esőcseppeket világította, így nem sokat láttam. Nehéz volt, amíg el nem vonult a vihar, de ilyenkor sincs kérdés, össze kell szorítani a fogakat és menni kell előre.

Említette, hogy a mesterhármas volt a cél, azaz a Mátra 115, a Kazinczy 200 és a Vadrózsa 160 egy éven belüli teljesítése. Beszélne erről?

Ez nagyon régi vágyam volt. Mind kőkemény túra, a legrövidebb Mátra 115 is közel hétezer méter szintemelkedést tartalmaz. Korábban nem éreztem magam elég erősnek ahhoz, hogy kibírjam ezt a sorozatterhelést, ugyanis a Mátra 115-öt júniusban, a Kazinczy 200-at júliusban, a Vadrózsa 160-at pedig szeptember első hétvégéjén rendezik, ám most úgy gondoltam, itt az idő. Nagyon örülök, hatalmas dolognak tartom, hogy meg tudtam csinálni.

Ezután milyen céljai vannak?

Egyelőre nincs konkrét nagy cél a fejemben. Ez a mesterhármas akkora öröm most, hogy nem tudok olyat, amely megmozgatna. Ám biztos vagyok benne, hogy egy kis idő múlva úgyis kitalálok valamit, megtalál majd olyan kihívás, amely megtetszik, és akkor onnantól kezdve azon leszek, hogy azt véghezvigyem.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonon
A legendás versenyen csak az eltévedéstől és a kóbor kutyáktól tart
Magyar sikerek a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán
Kipchoge legnagyobb ellenfele az óra lehet Berlinben
Athén–Spárta: Gáspár Péter a top tízbe vágyik

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.