Hat láb, két szív: a híres kutyás versenyt egy volt tűzszerész találta ki

A Hard Dog Race minden tekintetben vezeti a különleges versenyek listáját. Önmagában a története is megnyerő, nem beszélve a versenyszabályzatról, amely egyszerre szolgálja az emberek és a kutyák védelmét.

Igaz, hogy egy teherautó megmászása közben született a verseny ötlete?
Részben igaz, de az eredeti történet ennél bonyolultabb – mondta a Csupasportnak Púza András, a Hard Dog Race kitalálója és létrehozója. – A Magyar Honvédségnél szolgáltam kutyavezető tűzszerészként, Afganisztánban hét hónapot töltöttem NATO-misszióban egy nyári turnusban. Feladataink közé tartozott a gépjárművek tűzszerészeti átvizsgálása. Robbanóanyagot kerestünk néha 35–38 fokos nyári hőségben, kamionokat vizsgáltunk át. Vagyis a kutyákkal az egyik kocsiról a másikra mászunk, a nap végén olyan abszurdnak éreztem ezt a munkát, hogy megjegyeztem a társamnak: ez egy akkora marhaság, hogy versenyt kéne rendezni belőle. Aztán ki is ment a fejemből.

Két év múlva egy akadályfutó-versenyen jutott eszembe újra. Teljesítettem a pályát, élveztem a versenyt, de a célnál azt kérdeztem magamtól: hol van a kutyám? Ez a két alkalom kellett ahhoz, hogy komolyan fontolóra vegyem a kutyás futóverseny megszervezését.

Kétezertizennégyben még a seregben voltam, miközben már tervezgettem, piackutatást végeztem a témában. Kiderült, hogy korábban nem rendeztek pontosan olyan eseményt, mint amit én álmodtam meg. Inkább katonai jellegűeket találtam, szolgálati kutyáknak, csakhogy én a civileknek akartam eseményt rendezni. A barátaimmal együtt szerveztünk egy mini tesztversenyt, majd kétezertizenhat október elsején elstartolt az első Hard Dog Race mezőnye. A többi már – ahogy mondani szokták – történelem.

A verseny civileknek szól, viszont első látásra nagyon nehéznek tűnik a pálya. Valóban képes teljesíteni egy amatőr sportoló a kutyájával?
A látszat alapján valóban nehéz, ezzel az a határozott célunk, hogy előre jelezzük: ez egy kemény kihívás, amit nem lehet félvállról venni. Ugyanakkor három versenyfajta közül lehet választani, ezáltal valóban mindenkinek elérhető. Remek belépő a HDR vilgába a „Not just run”, ami egy örömfutás, nincsenek mesterséges, legfeljebb természet adta akadályok. Egy kicsit nagyobb kihívás, de teljesíthető a hat kilométeres, tizenkét akadályból álló verseny, ami a „Base” nevet kapta. Nagyobb falat a tizenkét kilométeres, huszonkét akadállyal nehezített verseny, a „Wild”. Egyik versenyünkön sincs szintidő, akár le is lehet sétálni bármelyiket. Fontos, hogy minden esetben szem előtt tartottuk a kutyák igényeit, vagyis ha egy állat nem tud, vagy nem akar teljesíteni egy feladatot, a gazdája kiválthatja egy gyakorlattal. Például ha a kutyának víziszonya van, és ezt látja a futó, akkor az ő felelőssége, hogy a feladat nehézségi szintjének megfelelő számú guggolást végezzen, majd azt követően – kikerülve az akadályt – folytassák a pályát.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a nevezés előtt?
A versenyszabályzat előírja, hogy egy évnél fiatalabb kutyával nem lehet indulni. Felső korhatár nincsen, láttam már tízéves kutyát, amelyik gyorsan végigfutotta a versenyt, és olyat is, amelyik a gazdájával lesétálta a távot. Fajtamegkötés nincs. Tilos a kutya elé kerülni, négylábú társunk vagy előttünk futhat vagy mellettünk. A tempót mindig a kutya diktálja. Ezenkívül minden nevezőt megkérünk, hogy alaposan mérje fel a kutya állóképességét. Tehát a verseny nem a startvonalnál indul, hanem az állatorvosnál. Csak abban az esetben fogadjuk el a nevezést, ha az állatorvos mindent rendben talál a helyszínen is a versenyszabályzat szerint, és meggyőződünk róla, hogy az állat megfelelően szociális más kutyák társaságában.

A Hard Dog Race missziója, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartásra, miközben élményt nyújt a gazdának és kutyájának, a szlogenünk is erre utal: hat láb, két szív, egy büszkeség.

Közeleg a tavaszi verseny. Mire számíthatnak az indulók?
Április 29-én tartjuk a Not just run-versenyt Piliscséven, ahol új pályát állítottunk fel. Az akadályokat a természet adja, így lesz néhány domb, de vizes rész nem. Illetve három civil állatvédelemmel foglalkozó nonprofit szervezetet is támogatunk az eseménnyel, ezért a nevezési díj egy része jótékony célt szolgál, és az indulók maguk dönthetnek arról, melyik egyesületet segítik. Ezenkívül cipőgyűjtést hirdettünk, használt, de használható lábbeliket várunk, amelyeket a Suhanj! Alapítvány munkatársai juttatnak el a rászorulókhoz. Az online nevezés április 23-ig tart, viszont a helyszínen a verseny előtti órákban is lehet regisztrálni. Annyi biztos, hogy ez nem egy laza Margitsziget-kör lesz, hanem egy igazi kihívás, amit óriási élmény teljesíteni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.