Hatvanhat évesen verte meg a mezőnyt, egyedül ért célba a Deseda Ultramaratonon

Nagykéri György 34 óra 37 perc alatt teljesítette a 252 kilométeres Deseda Ultramaratont, amivel megnyerte a versenyt.

Gondolta volna a rajt előtt, hogy egyedül ön megy végig?

Abszolút nem – mondta a 66 éves Nagykéri György, aki 34 óra 37 perc alatt teljesítette a 252 kilométeres Deseda Ultramaratont, amivel megnyerte a versenyt. – Voltak nagyszerű futók a mezőnyben, elég csak Gyöngyösi János nevét említeni, aki teljesítette már a Spartathlont, de rajta kívül is többen lefutották már korábban a Deseda Ultramaraton teljes távját.

Mi lehetett az oka, hogy a többiek kiszálltak?

A meleg. Sokan gyorsan kezdtek, hamar elfáradtak. Frissítési problémáik lettek, dehidratálódtak, és gyomorproblémáik adódtak.

Milyen célt tűzött ki a rajt előtt?

Teljesíteni mind a kétszázötvenkét kilométert. Harminc órán belüli időt terveztem, ami az idei formám alapján reális volt. Azonban láttam az időjárás-előrejelzést, és egyből elengedtem ezt a vágyamat. Az első két tizennégy kilométeres kör után jócskán visszavettem a tempóból, így a maratonom is négy órán kívüli lett. Ez azonban hosszú távon megérte. Akkor úgy voltam vele, akárhogyan, de végig kell mennem. Okosan futottam, voltak olyanok, akik az első három-négy kört meghúzták, ám el is fáradtak, így utolértem őket.

Amikor éjfél előtt, a tizennyolcadik órában az élre kerültem, gondoltam, hogy senki sem előz már meg, de nem akartam úgy győzni, hogy nem teljesítem a teljes távot. Az nekem nem jön be.

Milyen volt a futás?

Nem szeretek melegben futni, a nyári Balaton-köreim harminc óra körül vannak, míg télen huszonöt óra negyvenhárom perc a rekordom. Engem is fejbe vág a meleg, tartottam is tőle a Deseda Ultramaratonon. A harmadik körben véletlenül elfelejtettem feltenni a sapkám, így anélkül tettem meg nyolc kilométert, rögtön meg is éreztem a napot… Az átlaghoz képest sokkal többet ettem, ittam és krémeztem, valamint hűtöttem magam. Ki kell emelnem a segítőmet, remek munkát végzett, valamint a Dkfi futócsapat tagjait, akik nélkül sokkal nehezebb lett volna.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást?

A meleg. Ám valamelyest taktikusabban, lassabban mentem. Szerencsére volt hideg víz és jég a frissítőpontokon, ezek harminc fok feletti hőmérsékletnél jól jöttek. A szombati nap is kemény volt, de vasárnap előfordult, hogy negyven fok fölé is kúszott a hőmérő. Éjjel atlétában futottam, nappal pedig hosszú ujjúban, ami alá betettem egy marék jeget. Csak így lehetett kibírni. Ráadásul van egy kis szintemelkedés a pályában, így a végére kétezer méter jön össze, ami eléggé tekintélyt parancsoló.

Néhol bele kellett sétálnom, anélkül nem is lehetne ezt a versenyt teljesíteni. Hiba volt, hogy nem vettem fel kompressziós szárat, be is dagadtak a lábaim.

Kétezertizennyolcban már győzött a Deseda Ultramaratonon, majd szerzett egy harmadik helyet, most pedig ismét nyert.

Érdekes, mert amikor harmadik lettem, jobb lett az időm, mint a két győzelmemnél. Ez valószínűleg az erősebb mezőnynek volt köszönhető.

Az a futó, aki háromszor győz ezen az eseményen, végleg megkapja a vándorserleget, és mivel nekem kétszer sikerült, persze hogy foglalkoztat a harmadik elsőség.

Azonban rajtam kívül még vannak páran, akik szintén kétszer nyertek, így többünknek is megvan az esélye a trófeára. Jövőre tizedszer rendezik meg a Deseda Ultramaratont, természetesen ott szeretnék lenni, de tisztában vagyok vele, hogy a fiatalabb futók harminc órán belül is teljesíthetik a távot. Ugyanakkor itt a példa, könnyen el is lehet hasalni a nagy melegben…

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Világbajnoki címek, rekordok, kerékpáros-baleset – ilyen volt Brown Viktória éve
Még mindig nem hordanak elegen bukósisakot
Garantált a minőségi edzés az első személyzet nélküli, automata teremben
Miből áll össze az ideális sportolói reggeli?
Jól választ versenyt: Kínában még senki sem futott gyorsabb maratonit nála

Videók

Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Őrült via ferrata – felfelé gyalog, lefelé bringával

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.