Havi helyett évi egymillió ultrafutásra

A Magyar Atlétikai Szövetségen belül működő ultrafutó-bizottság helyzete nem nevezhető rózsásnak, ugyanakkor nem is teljesen reménytelen – erről és az egyre jobb, immár világszínvonalú eredményekről is beszélt Molnár Tamás bizottsági elnök.

Az ultrafutás szövetségi szintű állapotával korábban már foglalkoztunk, amikor a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke, Gyulai Miklós válaszolt ezzel kapcsolatos felvetéseinkre.

Ezúttal a MASZ-on belül működő ultrafutó-bizottság vezetőjét, Molnár Tamást kérdeztük, miben tudnak segíteni a versenyzőknek, akik remek eredményekkel kényeztetik el az értük szorítókat. A bizottság a jövő év első felében tisztújítással „néz szembe”, tehát hamarosan újabb szakasz zárul le a testület 2013 vége óta íródó történetében.

„Bár néhányan azt hitték, havi egymillió forint áll a bizottság rendelkezésére, ez az összeg egy évre értendő – mondta az elnök, aki eredetileg edzősködik. – Ha figyelembe vesszük, hogy huszonnégy órás futásban, száz és ötven kilométeren, valamint terepen is rendeznek váltakozva Európa- és világbajnokságot, egymillió forint édeskevés. A bizottság emellett minimum három, legfeljebb hat országos bajnokságot is próbál megrendezni, így kijelenthető, a helyzetünk nem rózsás. Sok kiadást át kell hárítanunk az ob-k szervezőire, ezért megpályáztatjuk a rendezést –igaz, kevesen szoktak jelentkezni. Egyetlen szponzorunk, a Watchman Timing vállalta az országos bajnokságok időmérését.”

Molnár Tamás hozzátette, kvalifikációs rostán szűrik az eredményeket, és a nemzetközi versenyeken induló atlétákat A-, B- és C-kategóriába sorolták. A bizottság anno úgy döntött, az A-szintes versenyzők utaztatását és ottlétét finanszírozza, míg a B-kategóriásoknak megadja a lehetőséget a tapasztalatszerzésre – a MASZ-on keresztül benevezi őket a viadalokra, ám anyagilag már nem tudja támogatni a szereplésüket, ami visszás helyzetet szül, ha valahová például hárman utaznak, akik közül ketten A-kategóriások.

A teljesítménnyel mindenesetre nincsen baj, tavaly a 24 órás világbajnokságon Bódis Tamás és a háromtagú magyar csapat is ezüstérmet szerzett, míg Csécsei Zoltán az októberi 24 órás ob-n országos rekordot futott.

Amit furcsának talál Molnár Tamás, hogy az országos bajnokság keveseknek jelent kellő motivációt, noha törekszenek rá, hogy az időpontokat már egy évre előre kijelöljék – igaz, a 2020-as évet a koronavírus-járvány nagyban befolyásolta. Jövő héten – a 24 órás ob után – Balatonalmádi a hatórás és az 50 kilométeres országos versenyt is megrendezi, ha addig nem rosszabbodik az amúgy is riasztó pandémiás helyzet.

„Nagy sajnálatunkra a 24 órás versenytől Balatonfüred visszalépett a Covid–19-re hivatkozva, noha egy héttel később egy háromszoros létszámú viadalt engedélyezett – taglalta Molnár. – A város 2021-re megpályázta a száz kilométeres Európa-bajnokság rendezését, reméljük, nem áll el tőle, annak ellenére, hogy az áprilisi időpontot októberre tette. Nem kérdés, hazánkban egyre népszerűbb az ultrafutás, ugyanakkor várat magára a betagozódás a szervezetünkbe. Jelenlegi létszámunkat simán megduplázhatnánk, ha a futók le lennének igazolva valahová, ily módon rendszerezett formában illeszkedhetnének be a sportolók a MASZ kereteibe.”

Mivel az ultrafutás nem olimpiai sportág, nincs könnyű helyzetben, noha az atlétikai szövetség elismeri és az utazások terén számottevő támogatásban részesíti. Molnár Tamás leszögezte, lehetne ezt jobban is csinálni, de a feladatát mindenki társadalmi munkában végzi a szakágban. A már két ciklust lehúzó elnök azt ígérte, ha lesz valaki, aki jelentős mértékben támogatja az ultrafutást, ő azonnal hátrébb lép. Ez esetben ő a nemzetközi feladatokat vinné, és az lenne a bizottsági vezető, aki pénzt is tud áldozni az ultrafutásért. Úgy gondolja, a választás előtt a bizottság „kalap-kabát” lemond, és a választáson eldől, milyen stáb vegye át az irányítást. Ha ismét jelölést kap Molnár Tamás, minden bizonnyal elvállalja, de ez még a jövő zenéje.

A bizottság keresi a kitörési lehetőséget a MASZ keretein belül, ugyanakkor alapvetően szponzorokra van utalva – a támogatások egy része korábban is a versenyszervezőknél csapódott le. Ezzel párhuzamosan a sportolók is próbálkozhatnak (próbálkoznak is) önkormányzatoknál, helyi szervezeteknél, cégeknél, hátha találnak olyanokat, amelyek támogatják a valós eredményeket felmutató, nemzetközi szinten is egyre magasabban jegyzett versenyzőket.

A MASZ segítőkészségét igazolja, hogy feltehetően 2021-ben már másfél millió forintból gazdálkodhat az ultrafutó-bizottság.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.