Blogra futottunk: kellemetlen ügy a futócipő-tévesztés

Mindenkivel előfordult már, hogy rossz cipőbe lépett, mármint olyan futócsukát vásárolt, amelyről több kilométer használat után derült ki, hogy nem lábra termett. Vajon mit lehet ilyenkor tenni?!

Futópályafutásom alatt először fordul elő, hogy nem megfelelő cipőt vettem magamnak, és kicsit tanácstalan is vagyok, ilyenkor mi lehet a megoldás… A jelek szerint eddig mindig mázlim volt, s a mostani tévesztés „bája”, hogy ilyen drága cipőt még életben nem vettem magamnak. Lehet, itt van a kutya elásva, mert minél menőbb egy cipő, annál inkább specializálják valamire, s úgy tűnik, ez a gyönyörűség nem az én alkatomnak való – a felépítésem ennél sokkal átlagosabb (vagy az alatti), azaz kár belém ennyit fektetni. Egyébként mindig egyértelmű jele volt annak, ha a csukám megérett a cserére: a csípőm elkezdett fájni. Ilyenkor valószínűleg a talp már nem olyan jó, hogy megfelelően csillapítsa a leérkezést, így jelentkezik a fájdalom. Tehát itt szeretném leszögezni, nyilván nem a cipő miatt vannak fájdalmaim, az inkább tompítja, rosszabb esetben pedig nem.

Korábban sosem volt szempont a kinézet, előfordult, hogy megvettem egy nekem nem tetsző színű cipőt azért, mert az volt kényelmes.

De… Mivel nő vagyok, nyilván mindig törekedtem rá, hogy szép is legyen, na és persze megfizethető. Az ár kapcsán mindig ott volt a lélektani határ, amit nem léptem át, mert azt gondoltam, hogy bizonyos összeg felett már egyszerűen nem akarok cipőt venni. Az előző csukám egy Renew Run típus volt, s kivételesen nem azért cseréltem le, mert elkezdett fájni a csípőm, hanem azért, mert egy terepezés alkalmával kiszakadt, és a lyuk egyre nagyobb lett.

Érdekes módon a másik felén is lett egy szakadás, ezért gondoltam, hogy miután amúgy is lassan egyéves lesz, lecserélem. Ennyi cipőt még életemben nem próbáltam fel az üzletben, mint most, és végül egy Pegazus 38-ra esett a választás. Drága volt (kitolódott a lélektani határ), szép, és – az üzletben – kényelmes. Madarat lehetett velem fogatni, az orrában még a születési dátumom is szerepel, szóval, úgy gondoltam, ez életem cipője. Futás közben ugyan éreztem, mintha kicsit hangosabb lenne a leérkezés, valahogy zene mellett is hallottam, ahogy futok, de nem tulajdonítottam jelentőséget neki. Viszont nagyjából száz kilométer megtétele után ismerős fájdalom jelentkezett a csípőmben. Egy darabig még futottam benne, de be kellett látnom, hogy a helyzet egyre rosszabb, nemcsak futás közben fájt már a csípőm, hanem egyébként is. Próbáltam utánanézni, hogy másnak is volt-e ilyen problémája, de úgy tűnik, ez csak nálam alakult így.

Kényszermegoldásként elővettem az előző, lyukas cipőmet, s bár jobb a helyzet, nem az igazi.

Na de akkor mi a megoldás?

Az újabb cipő vásárlásától elment a kedvem, hiszen mi a garancia arra, hogy néhány kilométer után nem jön ki a probléma.
Kenem a fájó részeket, nyújtógyakorlatokat végzek, és várok a csodára, hátha elmúlik.
Az is lehet, hogy egyszerűen most jött el az idő, hogy ez a fájdalom visszatarthatatlanul jelen legyen, és dokihoz kell vele menni. Természetesen futok, az lesz az utolsó, amiről lemondok némi kényszerpihenő kedvéért. A szép, új cipőmet pedig időnként előveszem, felhúzom, és aztán leveszem. Utálom, hogy nem tudom hordani, de valahogy elment a kedvem tőle, hogy kísérletezgessek.

UTUNKULTRABA.BLOG.HU
A szerző rég írt a futásairól, de most elérkezettnek látta az időt, hogy a terepversenyek teljesítéséről bejegyzés készüljön. Hol fagyban, hol sárban, de a lényeg, hogy a természetben futott, Téli Börzsöny-, Kiss Péter-emléktúra-, Bükki Hard-beszámolók egyben!

BARATRUNNING.COM
A szerző a Black Hole verseny Nano-távján vett részt, amelyen minden csupa meglepetés, és semmi sem biztos. A táv végül 46 kilométer lett, 5:49:47 órás idővel, stabilan, végig jól tudott menni, így elégedetten ért be a célba! Van még egy friss beszámoló a Gizionoknál, ez pedig a Kis-Duna Maratonról: a szerző célja a négy órán belüli maraton teljesítés volt, a felkészülés során ez lebegett a szeme előtt. A táv első felénél egyéni csúcsot futott, de aztán jött a szembeszél, ami igencsak megnehezítette a versenyzők dolgát. Végül 3:55 óra lett az ideje, mindenféle mélypont és fal nélkül!

21097KK.WORDPRESS.COM
Koffein Kapitány igyekszik kihasználni, hogy néhány hónapja megint rendszeresen tud futni, sikerült az alapozás is, dacára annak, hogy mindig közbejön valami probléma. A lényeg, hogy vannak célok, az egyik a Fuss, Szada terepversenyt jobb idővel teljesíteni, illetve gyorsító edzésekkel tovább fejlődni!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.