Ki tud futni leragasztott szájjal?

A nyár végén csaknem száz lelkes jelentkező vállalta, hogy leragasztott szájjal fut le egy kört a Margitszigeten, így felhívva a figyelmet a helytelen légzés egészségkárosító hatására.

Rengetegen választják sportoláshoz a Margitszigetet, ahol gyakran láthatunk tollaslabdázó, focizó, jógázó embereket – na de leragasztott szájú futókat?!

Bizony, már nyolcadik éve velük is találkozhatunk augusztus végén, a Butejko-módszer hívei ugyanis így igyekeznek felhívni rá a figyelmet, milyen káros hatásai vannak a mindennapokban és sportolás közben is a tátott szájjal történő légzésnek. Az ukrán Konsztantin Butejko által az 1950-es években kifejlesztett módszer alapja az a megfigyelés, hogy „túllégzés” esetén a vér széndioxidszintje jóval az optimális – vagyis az egészséges élethez feltétlenül szükséges – érték alá csökken, ami számos betegség kialakulásához vezethet. Életmódjának megváltozásával a 21. századi ember a kellő levegőmennyiség három-négyszeresét lélegezheti ki és be – többek között erre irányul a jelképes, leragasztott szájjal történő futás a Margitszigeten.

„Egyre több sportoló sajátítja el a Butejko-féle légzéstechnikai módszert, mert hosszú távon sokat javítanak vele a teljesítményükön – mondta el az eseményt szervező Varga-Szilágyi Gyula, a Butejko Légzésközpont alapítója. – Kezdetben nehézkes lehet az átállás, ám amint túljutnak a holtponton, rögtön érzik a pozitív változást: csökken az izomlázuk, nem fáradnak el annyira, gyorsul a regenerációjuk. Úgy érezzük, az esemény elérte célját, mert olyanok is megmozdultak, akik nem szoktak rendszeresen sportolni. Itt azonban nem is feltétlenül a futás volt a lényeg, hanem az, hogy leragasztott szájjal tegyük meg ezt az öt kilométert, és minél látványosabban demonstráljuk a szájon át vett levegő egészségkárosító hatásait.”

Kemenesnek is segített

A Butejko-módszer sokat segített a korábbi kiváló NB I-es labdarúgókapusnak, Kemenes Szabolcsnak is, akit 2009-től kezdtek nehézlégzéssel járó asztmás tünetek gyötörni. Először leginkább telente jelentkezett nála a probléma, ami fokozatosan a mindennapi életét is megnehezítette. Ekkor döntött úgy, hogy a helyes légzés elsajátításával kezébe veszi sorsát: „Elsősorban azért jelentkeztem a tanfolyamra, mert az élsport mellett nehéz úgy élni, hogy rendszeresen asztmás tüneteket produkál az ember. De rögtön nagyon pozitív változás állt be, az edzéseken már semmilyen légzéskönnyítőt sem kellett használnom. Onnantól mertem elindulni úgy otthonról, hogy nem volt nálam semmilyen orr- vagy asztmaspray. Egyfelől tehát a mindennapok is könnyebbek lettek, másfelől a sportteljesítményem is javult: később fáradok el, tovább bírom, könnyebben melegszem be, és a regeneráció is gyorsabb. Jó érzés megtapasztalni, hogy én uralkodom a saját testemen, és nem vagyok kiszolgáltatva semmilyen gyógyszernek.”

Természetesen nemcsak a sportolóknak ajánlott a visszafogott, kizárólag orron át történő légzésen alapuló technika elsajátítása, sőt ez a módszer a légúti betegségekben szenvedőknek a legnagyobb áldás. A visszajelzések alapján rengeteget javul az asztmás, COPD-s, allergiás panaszokkal küszködők állapota – mindössze a helyes légzés újratanulásával. Varga-Szilágyi Gyula hangsúlyozta, tévhit, hogy a nagy, mély levegővétellel teszünk jót szervezetünk oxigénellátásának.

„Paradox módon akkor jut el több oxigén a sejtjeinkhez, ha kevesebb levegőt lélegzünk be és ki, ezzel ugyanis megemeljük a vérünk széndioxidszintjét, amitől tágulnak az erek, javul a szervezet oxigénhasznosítása. A kevesebb levegő tehát valóban több oxigént jelent a testünknek. Sokan nincsenek is tudatában annak, hogy több levegőt vesznek, mint ideális lenne, csak azt érzik, hogy levertek, stresszesek, rosszul alszanak, holott helyes légzéssel ezek a panaszok is enyhíthetők.”

Senki se tátsa hát a száját – levegővételre ott az orrunk!

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 szeptemberében.)

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hatalmas bukás után kiváló terápia, ha mielőbb újra bringára pattanunk
Új kategóriájában a legjobb hatba kerülés a magyar testépítő álma a Mr. Olympián
Káprázatos eredmények születtek a valenciai maratonin
A fanatizmusnak nincs határa: 58 kilométert futott egy sima körforgalomban
Rengeteg edzés és szigorú diéta: nehéz, de kifizetődő az út a szuperhőssé válásig

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.