Különböző korosztályú futók egyedi edzésmódszerei, felkészülési praktikái

Sokan vallják, az ultrafutás a késői harmincasok és negyvenesek kedvence. Három korosztály három ismert futóját kérdeztük, mi a titkuk.

Felsorolni is nehéz az ultrafutás számos népszerű versenyét, de – a teljesség igény nélkül – talán az Athén és Spárta között megrendezett Spartathlon (246 kilométer), hazánk leghosszabb versenye, az Ultrabalaton (221 kilométer), valamint a Szekszárd és Baja közötti Korinthosz (80, 160 kilométer) és az Ultra Tisza-tó (65, 130 kilométer) kívánkozik a felsorolás élére. A megtett távolság is jelzi, hogy a maratoni csupán bemelegítés egy ultrafutónak, akit tehát úgy lehetne definiálni, hogy 42 kilométernél többet teljesít. Mindemellett létezik hatnapos futóverseny, illetve népszerűek a 12, 24 vagy 48 órás úgynevezett körözős versenyek, amelyeken az adott idő alatt a lehető legtöbb kilométert kell megtenni – mégpedig egy kijelölt, nem feltétlenül 400 méteres atlétikai, sőt gyakran nem is kör alakú pályán.

A maratoninál rövidebb távoknál a felkészülés fontos része az időzítés és a testfelépítés, mert egy százméteres sprinter vagy gátfutó izomzata korántsem hasonlítható össze egy öt- vagy tízezer métert teljesítő sportolóéval, illetve utóbbiaknál lényeges, hogy a táv melyik szakaszán tartalékolnak az erejükkel.

Ultrafutók esetében sem ajánlatos nagyobb izomtömeget növeszteni, de az állóképesség megőrzéséhez és fejlesztéséhez elengedhetetlen a megfelelő kondíció, ráadásul a rövidebb távokkal ellentétben az ultrafutók életkora között hatalmas eltéréseket tapasztalni.

Nézzük, hogyan készül egy-egy versenyre, mennyi időt tölt regenerálódással, vagy éppen hogyan oldja meg a verseny közbeni frissítést egy 21, egy 45 és egy 57 esztendős ultrafutó.

Kohári Szabolcs szemtelenül fiatal, ennek ellenére számos versenyen bizonyította tehetségét. A Miskolci Egyetem történelem-szociális munkás szakos hallgatója 2021 novemberében megnyerte a Kassa–Miskolc Ultramaratont, amely ugyebár 115 kilométer, de ugyancsak az előző évben az első helyen végzett az Ultra Tisza-tó 65 kilométeres távján, sőt az 5:39:38-as addigi legjobb idejét csaknem egy órával (!) megjavította.

Kohári Szabolcs (balra) a RunDevu Running Events Hungary versenyen

„Korábban egyedül kezdtem futni, magamnak állítottam össze az edzéstervet és a megfelelőnek vélt étkezést – kezdte Kohári Szabolcs, aki 2021-ben győzött még a Balatonfüreden rendezett 80 kilométeres ultrafutó magyar bajnokságon, illetve ezüstérmet szerzett a 100 kilométeres országos ultrafutó-bajnokságon. – Aztán kétezertizenkilenc januárjában felvettem a kapcsolatot Csécsei Zoltánnal, akinek a segítségével rengeteget fejlődtem néhány hónap alatt: decemberben egy hatórás versenyen hetvenöt kilométert futottam, héttel többet, mint az előző hasonló versenyemen.”

A felkészülés Beda Szabolcsnak inkább az edzést, az univerzális alapozást jelenti. Az ultratáv a 45 esztendős futó esetében is a mindennapok része, tavaly megnyerte az első alkalommal megrendezett Ultra Lupa-tó 50 kilométeres versenyét is.

FUTÁS 2022 – MEGJELENT!
Megjelent Futás 2022 magazinunk, amely most leginkább az ultrafutásra fókuszál Erős Tiborral, Fogarasiné Veres Krisztinával, Ferenczi Istvánnal és Dombi Tiborral, de sikerült elérnünk a litván Aleksandr Sorokint is, továbbá írunk a Spartathlon hőskoráról és arról is, korosztályok szerint mire érdemes figyelniük az ultrásoknak. De megjelenik a magazinban az akadálysport, a terepverseny, a babakocsis futás is. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

„Nagyjából ismerem a közeledő verseny terepviszonyait, de egyébként is gyakran edzek terepen – mondta Beda Szabolcs, akit lakhelyének terepadottságai is segítenek a felkészülésben. – Sasadon lakom, vagyis nehéz lenne kizárólag sík terepen futnom, de rendszeres kitérőt teszek a János-hegy, Budaörs és a Normafa felé is. Persze nem lenne szerencsés kizárólag emelkedőket és lejtőket választani, ezért hétvégenként sík terepen futok. No és felkészülésnek ott vannak a kisebb versenyek, amelyeket ötven-száz fővel rendeznek meg. Edzésnek tökéletes, mert versenykörülmények között próbálgathatom, hogy melyik frissítési forma ideális számomra, és ilyenkor igaz a klasszikus mondás, miszerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.”

Természetesen az alapozási időszak nem feltétlenül része valamennyi futó programjának, Bogár János ugyanis az év ezen időszakában is versenyeken vesz részt.

„A koronavírus-járvány előtti időszakban évente mintegy hetvenkét versenyen indultam – vette át a szót az 57 esztendős Bogár János, aki a Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaratont hatszor (1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998) nyerte meg, és akit 2007-ben az év ultrafutójának választottak Magyarországon. – Persze a vírushelyzetben nekem is megváltoztak a mindennapjaim, de negyven éve futok, nem lehet csak úgy kizökkenteni. Egyébként az utóbbi időben akkor is rajthoz állok, ha nem érzem magam megfelelően felkészültnek. Ha félmaratoni versenyt rendeznek, akkor azon indulok, és bár a táv nekem rövid, igencsak kapkodnom kell a lábam, mert az ultratávokon lassabb tempóban futok. A koromból adódóan azonban már nem szólhatok bele a fiatalok közötti versenybe, de nem is ezért állok rajthoz.”

A teljes cikket elolvashatja a Futás 2022 magazinunkban, a 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.