Látványos futóversenyek a világban

Hőguta és fagyási sérülések, hegyvidéki panoráma vagy éppen két óceán varázslata – elképesztő helyekre visznek el a futóversenyek, amelyekből mutatunk nyolc, néhány szempontból különlegeset.

Badwater 135 (Egyesült Államok)

Cipőt olvasztó, kegyetlen hőség fogadja az indulókat a nemes egyszerűséggel a világ legkeményebb futóversenyének nevezett Badwater 135-ön. Már a start helyszíne is beszédes, hiszen a Death Valleyből, azaz a Halálvölgyből indul az őrült futam, s míg a rajt tengerszint felett 85 méteren található, a cél 2530 m-en, a Whitney-hegy lábánál. Összességében 4500 méternyi kumulatív szintemelkedést kell leküzdeni, és ha még csak azt kellene a legfeljebb hatvan óra alatt… Nappal akár 50 Celsius-fok és forró szél perzseli a futót a kiszáradt sómedencében, és olykor éjszaka is legfeljebb 40 fokig „hűl vissza” a levegő.

 

 

További érdekességeket, futóknak szóló hasznos cikkeket talál a Futás 2021 magazinban, amely már kapható az újságos standokon!

Inca Trail Marathon (Peru)

„Távolságban maraton, de erőfeszítésben ultra” – mottóként is felfogható az Inca Trail Marathon leírása, mert a versenyt sokan nevezték már a világ legnehezebb maratonijának. Tény, a távot túrázva sem egyszerű teljesíteni, hiszen több mint 3000 méteres szintemelkedést kell legyőzni. Cserébe viszont elakad a szavunk a látványtól, mert két hegyszoros és inka romok között vezet az út az elveszett városig, Machu Picchuig. A koronavírus miatt nemcsak a 2020-as, hanem az idei versenyt sem rendezik meg, ráadásul a jövő évi, a 25. lesz az utolsó, amely az ősi városban ér célba.

 

Marathon des Sables (Marokkó)

A sivatagi körülmények még kegyetlenebbé tesznek egy-egy kihívást, nincs ez másként a Marathon des Sables-lal sem. A francia Patrick Bauer saját futása nyomán hívta életre a versenyt, amelyben hét nap alatt kell megtenni nagyjából 250 kilométert a sivatagban. A szervezők alapcsomagot, vizet és sátrat biztosítanak, ám minden mást az indulónak kell magával cipelnie, szóval, ha a perzselő napsütés, a szél, a homokos talaj nem lenne elég, nagyjából 10-15 kilós táska is nyúzza a hátat, ráadásul a sivatagban éjszakázni nem leányálom. Mégis, 1986 óta több mint 22 ezren indultak rajta, és ha rajtuk múlik, októberben a 35. kiadást is megtartják.

 

 

Montane Yukon Arctic Ultra (Kanada)

Ha a hőség az egyik, a brutális hideg a másik véglet, a Montane Yukon Arctic Ultra az utóbbi kategóriába tartozik, lévén mínusz 40 Celsius-fok is fagyaszthatja a lelket az indulókban, ráadásul a hagyományos maratoni távon túl 100 vagy akár 430 mérföld is választható. A leghosszabb táv 300 és 430 mérföld között változik, ám az útvonal mindenképpen áthalad az Északi-sarkkörön is, egyébként részben aYukon Quest kutyaszánhúzó-verseny nyomvonalát követi. A fenséges és fagyos vidék rendre jócskán megrostálja a mezőnyt, a fagyási sérülések és az amputációk sem ritkák – aki részt vett rajta, igazi önismereti kihívásnak tartja.

 

Fotó: Shutterstock

 

The Hell Ultra (India)

A The Hell Ultra Race-t önmagában egy-egy tulajdonsága is brutálissá teszi, együtt pedig olyan nehézzé, hogy ritkán két számjegyű az indulók száma. A hőmérsékletingadozás negyvenfoknyi, az oxigénért nem csupán az elcsigázottság, hanem a klíma miatt is meg kell küzdeni, és akkor a 480 km-es távról még szó sem esett… Már-már önkívületi a 120 óra, amely alatt az öt hegyet és 10 ezer méternyi szintemelkedést le kell győzni, plusz felfutni a legmagasabban, 5333 méteren található pontra a Himalájában. Persze, ahogyan a viadal mottója tartja, éppen a nehézsége teszi nagyszerűvé – no meg a páratlan környezet.

 

 

Two Oceans Marathon (Dél-afrikai Köztársaság)

Az 56 métertől 5.6 km-ig tartó bulifutásoktól kezdve a terepfutáson és a félmaratonin át egészen az 56 km-es ultratávig válogathatnak az indulók a Two Oceans Marathonon, ám ahogyan a neve is mutatja, a hosszabb távon sem a kilométerekben rejlik a különlegessége. Lenyűgöző a fokvárosi látvány, sokan okkal nevezik a világ legszebb futóversenyének, hiszen az ultramaratoni távon a városból indulva előbb az Atlanti-, majd az Indiai-óceán partján futnak. Aki élvezheti a panorámát, garantáltan nem bánja meg, hogy a megszokott maratoninál többet kell futnia.

 

Fotó: Ashraf Hendricks/Anadolu Agency

 

Grand Circle Trailfest (Egyesült Államok)

Noha nem szabad lebecsülni a magaslati futást, az Utah-ban zajló Grand Circle Trailfest inkább futással kombinált felfedezést, mintsem teljesíthetetlen kihívást kínál. Három egymást követő napon a Bryce Canyon, a Zion és a Horseshoe Bend következik, a táv 12.3 (19.8 km), 10.4 (16.7 km) és 10.6 mérföld (17 km), összességében baráti, mérföldenként 20 perces szintidővel. A három különböző terepversenyben egyesével és összesítésben is eredményt hirdetnek, ám talán ennél fontosabb, hogy az indulók egyébként tömegek által látogatott természeti csodákat (például a Grand Canyont) fedezhetnek fel zsúfoltság nélkül.

 

Fotó: Grand Circle Trailfest/Facebook

 

Antarctic Ice Marathon (Antarktisz)

A Guinness-rekordok Könyve által is elismert módon az Antarctic Ice Marathon a világ legdélebben rendezett maratonija, s egyúttal az egyik legjegesebb futóélmény, hiszen csak néhány száz kilométerre a Déli-sarkponttól, az Antarktiszon rendezik meg. Már az eljutás sem egyszerű, hiszen Chiléből kell utazni, ám ez a versenyen tapasztalható hideghez, a nem ritkán mínusz 20 Celsius-fokhoz képest szinte semmiség. A jeges maratonit 2005 óta tartják meg, a klasszikus távon (42.195 km, 26.2 mérföld) kívül félmaratonira is lehet vállalkozni, ám a szélsőséges időjárási körülmények miatt sosem érdemes esélyekről beszélni. A fagyos körülmények rengeteget kivesznek az indulókból, ezt az is jól tükrözi, hogy az amerikai William Hafferty 3:34:12-vel (2019) tartja a férfiak rekordját.

 

Fotó: Antarctic Ice Marathon/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.